15 декември 2007 г.
От «А» до «Я» на пазара на недвижими имоти
“ЗА КОГО БИЯТ КАМБАНИТЕ?”

На фона на “перфектния ураган” в жилищния сектор и на броените месеци преди президентските избори правителството на Буш обяви в началото на декември споразумение с кредитиращите институции за подпомагане на закъсали кредитополучатели.
Целта на договарянето е да се ограничат икономическите щетите от затъването на притежателите на 1.8 милиона заеми с плаваща лихва.

Защо проблемът възниква сега?

Защото след крайния срок на първоначалната ниска лихва (фиксирана за първите 1-3 години), процентът започва да “плава” (най-често да расте) в зависимост от параметрите и показателите в подписания сложен (и за мнозина непонятен, но неизбежен) договор.
Подписвайки, кредитираните по тези схеми разчитаха, че когато изтече периодът на фиксираната лихва, те ще могат да рефинансират и да избегнат увеличаването на месечните плащания, или да продадат. Но надеждите за рефинансиране умряха и тези заеми са превърнаха в капан за притежателите им.
При това, мнозинството от въпросните имоти бяха купени преди 2-3 години, в края на бум-а на жилищния пазар, когато цените бяха най-високи.
С обезценяване на имотите, заемите надхвърляха значително сегашната им пазарна цена. Т.е. дори да успеят да продадат, хората не могат да си изплатят заемите; А със затягането на кредитирането и обезценяването на имотите, мнозинството от тези 1.8 милиона подосновни заеми и не могат да бъдат рефинансирани.

Споразумението
предвижда да се удължи с още години първоначалният период на фиксиране на лихвата и така да се предотврати увеличаването на месечните вноски, за да могат хората да ги плащат.

Помощ идва, но за кого?
Строги ограничения за кандидатите

По-точно, колко от закъсалите кредитирани с подосновни и “екзотични” (Option ARMs) заеми ще могат да се възползуват от обявените облекчения?
Масовата критика е срещу строгите изисквания за одобряване на кандидатите за тези облекчения. При това няма срок за влизането им в сила; те са още доброволни. Правителството не е задължило финансовите институции да го прилагат масово.
Едни от условията са кандидатът да няма пропусната месечна вноска, да има добра кредитна история и да обитава имота като главно жилище.
В Аризона банкрутите за 2007 са се увеличили с 61% и до края на годината ще надхвърлят 10,000. Един от всеки пет подосновни кредита е със забавени или пропуснати месечни вноски. Аризона е на осмо място в списъка на най-силно засегнатите щати.

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
(602) 695 2111
www.Buying-Home.net

Назад

Имоти

Имоти


Интернет дизайн