15 декември 2007 г.
От «А» до «Я» на пазара на недвижими имоти
Малкият бизнес в Аризона

Малкият бизнес в Аризона очаква с предпазлив оптимизъм 2008
Независимо от растящите цени на бензина и растящата несигурност за глобалната икономика, местният бизнес в Аризона очаква с умерен оптимизъм новата година, гласи икономическата прогноза на правната фирма “Baird Williams & Greer” в местния вестник “Трибюн”. Изводът се базира на анкета сред членове на Търговските палати на Скотсдейл, Темпи и Финикс.
От анкетираните: 82% са обявили, че ще откриват нови работни места, 92% очаква увеличаване на приходите; 36% предвиждат нови инвестиции през първата половина на новата година. 49% изразяват несигурност за световната икономика в годината на президентските избори.
“Тъй като навлизаме в президентския изборен цикъл… никой не знае какво ще стане с икономическата политика”.
• Магистралите и пътищата (строеж на нови и подобряване на съществуващите),
• разрастването на града,
• имиграционният закон и документирането на работниците – това са основните фактори за икономиката на Аризона, смятат мнозинството от анкетираните.
Притокът на население към Аризона я прави по-слабо уязвима от турбуленциите през идната година. Като отрицателен момент се изтъква прекалената все още зависимост на щата от жилищния и поземления пазар.

2008-ма – Година на възможности
2007- Годината на “рулетната икономика” е към своя край! 2007-ма бе година на предизвикателство. 2008-ма ще е година на възможности за сериозните купувачи, заяви Лоурънс Ян, Главен икономист на Националната Асоциация на Риалто­рите (NAR ), в началото на декември.
“Рулетната икономика” на 2007-ма той окачестви като “подхранвана от алчността на подосновните кредитополучатели и от страховете на купувачите”. 2008-ма ще предложи оздравен пазар на сериозните купувачи – подкрепен от благоприятна икономика, подтиснато търсене, и един Уол Стрийт, отърсващ се от загубите си и изчиствайки финансовите си инструменти.

Пазарът на имоти, както и прогнозата за времето са винаги местни, и никога национални…
Цените на имотите в национален мащаб се понижиха с 1.5% през 2007-ма. Но в редица щати като Юта, Северна Каролина и Тенеси цените не спряха да се покачват и все още сякаш са занижени, продължи Лоурънс Ян.
Той прикани агентите на недвижими имоти да припомнят на клиентите си, че пазарът на недвижимости винаги е местен, и също като прогнозата за времето варира в различните райони. Да се говори за национален пазар на имоти е същото като да се пита каква е националната температура за деня…


Generation X and Generation Y настъпват…
Когато пазарът се възстанови повечето нови клиенти ще са от ново поколение - Gen X и Gen Y (generation X and generation Y). Тези млади купувачи няма да търсят традиционни връзки и отношения с брокерите. Те ще търсят най-добрите сделки на най-изгодни цени, и “the one-stop shopping”, за да си пестят времето и опростяват нещата, предсказа Джон Тукило, бивш Главен икономист на NAR.
Други солидни купувачи през следващото десетилетие ще са отиващите в пенсия бейби-бумерс, които искат да живеят в градове, където животът не спира по 24 часа, или в университетски градчета. Това са “last-time buyers” за разлика от предишната група, които са в повечето случаи “first-time buyers”.

Може ли да се помогне на стотиците хиляди, които губят имотите си?
• Имате ли закъснели или пропуснати месечни плащания по ипотеката?
• Колко можете да изплащате месечно по ипотечния си кредит?
• Започнат ли е процес на връщане на имота на банката?
Първата стъпка е да се свържете с добър специалист по ипотеки. След цялостна оценка на финансовото ви състояние, на имота, и на местния пазар той би трябвало да ви каже дали има смисъл да се реструктурира заемът с цел да се намали плащането или да се търси друго решение.
Евентуален вариант е Short Sale т.е. продажба, когато договорената цена е под размера на ипотечния кредит и банката се съгласи да приеме, например, 0.75 или 0.80 цента за всеки долар от дълга. В този случай вие пак си губите имота и евентуалните “екуити” (собствени пари, а не заем), но си запазвате сравнително добра кредитната история. Това пък ви дава възможност да потърсите нов заем в близко време, когато отново решите да купувате друг имот.
През октомври Countrywide пусна в ход нова политика с цел да помогне на закъсали клиенти да запазят имотите си. Финансистите преразглеждат приходите и разходите на “задъхващи се” длъжниците и им помага отново да “вържат двата края”; ако трябва те намаляват лихвата или дори главницата, за да станат месечните плащания поносими.
Вниманието е насочено главно към т.нар. “отровни кредити с плаваща лихва” (“toxic ARMs”). Countrywide разделя закъсалите на три групи: на 52,000 души се предлагат изгодни възможности за рефинансиране; на 20,000 се отменя покачването на лихвите – запазват се ниските лихви за още няколко години; На други 10,000 се намаляват лихвите.
В тази насока се работи по мерки на различни корпоративни, институционални и федерални нива. Резултат? Бъдещето ще покаже!

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
(602) 695 2111
www.Buying-Home.net

Назад

Имоти

 


Интернет дизайн