15 декември 2007 г.
Блестящо
Изпращане на шахматната година в Чикаго

В края на годината, за трети пореден път, Чикаго стана български шахматен стадион в чужбина. Провеждан под егидата на сайта “ЕвроЧикаго” и вестник “Старт BG Чикаго” и именуван като Bulgarian Blitz Chess Tournament in Chicago, турнирът този път беше в чест решението на Българския Олимпийски Комитет да приеме шаха при олимпийските спортове, които получават регламентирано финансиране за своята подготовка. Патрони на турнира станаха Живко Кайкамджозов и д-р Николай Минев, авторитетни фигури, чието име е свързано с едни от най-светлите страница на българския шах. Спонсори на турнира бяха Спедиторска агенция “Полина Сървис” и Петранка Стаматова – агент за недвижими имоти.

Атмосферата в залата, независимо от крайно оспорваните партии, беше поразително ведра, джентълментска и дори искряща от позитивна енергия. Сенките от стресиращия външен свят останаха отвън, а в залата се играеше само шах и царуваше само шах. Една игра и общение, с което хората живеят от хилядолетия...

В крайното класиране триумфира младият Димитър Стаматов, следван от българския консул в Чикаго Александър Пейчев и Борислав Борисов. Сред най-добрите се класираха чикагски шахматисти като Петър Стаматов, Иван Алексиев и още няколко познати майстори на играта.

Bg21

Назад

Шах - Чикаго

Победителите в Турнира по шах в Чикаго, организиран от медиите “ЕвроЧикаго” и “Старт BG Чикаго”.

Интернет дизайн