15 декември 2007 г.
Десет пръста върху два малки скенера...

Пътниците от самолетите, които кацат в САЩ, вече ще дават отпечатъци от всички пръсти на ръцете си. Новата процедура бе въведена на 29 ноември първо на международното летище “Далас” във Вашингтон. Процедурата трае само 15 секунди и няма да доведе до образуване на опашки. Тя се състои от полагане на ръцете върху два малки скенера. Досега бяха взимани отпечатъци само от палец и показалец.

Новите изисквания включват и снимка на летището от всеки пристигащ в страната, като важен елемент от биометричната база данни за неповторимостта на всяка личност. Програмата, започнала в американската столица, след месеци трябва да се разпростре на всички международни летища и пристанища в страната. Годишно през границите на САЩ преминават над 440 млн. души, а над 210 американски посолства и консулства по света издават всяка година над пет милиона визи и отхвърлят два милиона.

Десетпръстови отпечатъци ще се изискват и при издаването на виза в консулствата на САЩ. Сканирането на границата идентифицира личността, отхвърля грешките при повторяемост на имената, улавя фалшиви паспорти, лъжливи имена или биографични данни.

Новата биометрична система е в полза не само за сигурността на САЩ, за гражданите и посетителите на страната, но и ще улеснява законната търговия, студентските, туристически и бизнес пътувания, уверяват властите. Тя ще намалява риска от действия на терористи и криминално проявени и спомага за целостта и завършеността на имиграционната система.

За 27-те страни с безвизов режим със САЩ важи издаденият след 26 октомври 2006 г. биометричен паспорт, а тези, които го нямат, трябва да кандидатстват за виза. В системата има и някои особености по отношение на Канада и Мексико, с които САЩ имат гранична линия от 7 хил. мили.

От българите, пътуващи в САЩ, пръстови отпечатъци няма да дават само хората с дипломатически паспорти и служителите в международните институции като Световната банка и Международния валутен фонд. Притежателите на многократни визи ще трябва да преминават през новия биометричен контрол.

Лада Галина
Наш кореспондент във Вашингтон

Назад

Fingerprints

Интернет дизайн