1 декември 2007 г.
Кратка история на
Крилете, с които летим до Чикаго и назад

За 60 години от своето създаване гражданската авиация по света успява да настигне и надмине по популярност железниците, които някога са боли чудо-невидяно. Днес, 106 години от първия полет, ние не можем да си представим как бихме живели без самолетите.

Ето и основните дати, от които в авиацията, и по-специално в гражданската авиация, са настъпвали значими промени.

1901 год. Американският изобретател Орвил Райт /Orville Wright/ извършва първият управляем полет на летателен апарат по-тежък от въздуха. Историческото събитие става в градчето Кити Хоук – Северна Каролина. Самолетът Wright Flyer, създаден от същия Орвил и брат му Уилбур Райт /Wilbur Wright/, преодолял 36.5 метрово разстояние в 12-секунден въздушен полет. Веднага след това се правят още три изпитания. В едно от тях самолетът се задържа във въздуха цяла минута.
По-малко се знае, че истинското начало в авиацията е дело на френския изобретател Клемент Адер, който още в 1890 г. построил самолета Eole, снабдявайки го с... парен двигател! В същата 1901 година близко до Париж французинът прелетява 50 метра. Но самолетът на братя Райт, снабден с двигател с вътрешно горене, става основата за бъдещия прогрес на въздухоплаването.

1906 год. Установен е първият авиационен рекорд. Френският летец Алберто Сантос-Дюмон се издига на височина 6 метра и прелита цели 220 метра.

1907 год. Построен е първият в света аеропорт във френския град Исси-ле-Мулино.

1908 год. Чарлз Фарнес от Дейтон /Охайо/ става първият в света авиопасажер. Уилбур Райт го повозил по приятелски на своя самолет. Полетът имал продължителност 29 секунди и пътникът бил стоварен на 600 метра от точката на излитането.
По френски французите не остават назад – летецът Леон Деланардж също взима на борда си пасажер – разбира се жена, Тереза Пелтие, с която правят много емоционален полет.

1910 год. Издадени са първите лицензии за пилоти от френския Аероклуб. В числото на лицензираните 16 човека не попада първият французин, летял на самолет, но намира място Елиз Дерош, неудържимо с чара си френско момиче.
За първа катастрофа във въздуха се смята произшествието, станало над Милано, между самолетите на Рене Тома /Фр/ и Бартрам Диксън /Вбр/. И двамата остават живи.
Американецът Филип Пелмели превозва в същата година първият промишлен товар на самолета си – копринен плат от Дейтон до Колумбус.

1911 год. За пръв път света лети група от 10 пътника. Френският летец Луи Браге ги доставя благополучно на разстояние 5 километра. Регистриран е първият междуна­ро­ден полет без междинни каца­ния. Френският летец Пиер Приер прелита от Лондон до Париж за 3 часа 45 минути.
Том Сопвич прави първият чартърен рейс. Доставя чифт очила, които пасажер в презокеанския лайнер «Олимпик» забравил в Ню Йорк. Сопвич настига кораба в океана и хвърля на палубата пакета с очилата. Поставя се началото на огромната днес авиопоща. Италиански самолет обикаля три града – Болония, Венеция и Римини и летецът раздава пакети и бандероли.

1913 год. Руският изобретател Игор Сикорский построил най-големият пасажерски самолет в света с размах на крилете 28 метра - “Русский Витязь”. Витязът е познат с още едно чудо – на борда му бил конструиран и първият тоалет във въздуха!

1914 год. Във Флорида започва да функционира първата в света редовна авиолиния – от Санкт-Петербург до Тампа. Двата града днес са свързани с мост през разделящия ги залив. Първият пасажер в света, пътувал с авиобилет по редовна линия, е кметът на Санкт-Петербург, който го придобива на аукцион за фантастичната цена от 400 долара. Нормалната цена на билета била 5 долара.

1926 год. Създава се немската авиокомпания Deutsche Lufthansa – най-старата от съществуващите днес компании. Още през 1934 г. тя превозва своя милионен пътник.

1927 год. Първият в света пътник прелита Атлантическия океан. Бизнесменът Чарз Левин лети от Ню Йорк за Ейслебен (Германия).

1930 год. Американската медсестра Елен Чърч \Ellen Church/ става първата в света стюардеса. Наема я популярната и днес компания United Airlines. В своя първи рейс Елен обслужва 11 пасажери. След два месеца и други авиокомпании наемат стюардеси и на борда на самолетите започват да сервират топла храна. Първото такова авиоменю се състояло от фруктов коктейл, печено пиле, сладкиш, чай и кафе.

1939 год. На германския самолет He-178 за първи път са изпитани успешно реактивни двигатели.

1952 год. Създаден е първият пасажерски самолет в съвременното понятие на тази дума. Това е френският Comet 1.

1958 год. В Австралия създават така наречената «черна кутия», в която са фиксирани показанията на бордовите уреди и разговорите в кабината. Днес уредът е установен на всеки самолет. На линиите през Атлантическия океан е въведена градацията на пасажерските места. Появява се «икономическата класа».

1961 год. Американската авиокомпания Trans World Airlines (TWA) първа започва да показва кинофилми по време на полетите между Ню Йорк и Лос Анжелис. Въвежда ги ексцентричният бизнесмен Хоуард Хюз, тогавашен притежател и на авиокомпанията, който се увличал по киното и сам е продуцент на филми.

1962 год. Trans World Airlines за пръв път дава възможност на пасажерите да звънят по телефона от борда на самолета. Първият подобен рейс е свързан с името и на нашия град Чикаго, полетът е до Сент Луис.

1968 год. В СССР излита първият в света свръхзвуков пасажерски самолет - Ту-144. През тази годи­на е отвлечен и първият пасажерски самолет. Той е на израелската компания El Al, завладян е от палестинци, които заповядват на пилота да кацне в Алжир. Пътниците и екипажът остават като заложници цели 6 седмици. След този случай в самолетите пътуват цивилни полицаи, които имат задачата да се грижат за безопасността на полетите.

1970 год. В САЩ е произведен първият в света ширококорпусен авиолайнер - Boeing 747 По негов образ и подобие днес се произвеждат почти всички големи пасажерски самолети.

1988 год. Американската авиокомпания Northwest Airlines въвежда телевизионни екрани в облегалките на креслата. Първи снабдени с такива “индивидуални телевизори” са самолетите по маршрута Детройт – Токио.

Washington ProFile
Start BG Chicago

Назад

Авиация
Първият полет в света е осъществен от братя Райт с конструирания от тях самолет на 17 декември 1901 г. край градчето Кити Хоук – Северна Каролина. Орвил Райт се издига във въздуха и прелита 36.5 метра за 12 секунди!

Авиация

На старт! За 100 години, един миг в историята, разликата е изумителна!

Авиация
Отговорът на Боинг на европейското предизвикателство: Boeing 787 Dream Liner е по-бърз, с по-добри летателни качества и може да каца на повече летища по света, защото не се нуждае от специалните писти за Аirbus A 380

Авиация


Интернет дизайн