1 декември 2007 г.
Сладките грижи на
ЕДИН МЪЖ И ЕДНА ФИРМА
ПРЕД КОЛЕДА И НОВАТА 2008-МА ГОДИНА

Тържествата биват феерични и скучни

Били ли сте на фирмен рожден ден, където босът чете слово за просперитета на компанията в продължение на час и половина? Или на най-обикновен рожден ден, където всички се монтират по ъглите и си говорят с познатите познати неща – цялата вечер? Това е лошо парти. На лошите партита гостите скучаят и бързат час по-скоро да си тръгнат. Накрая излиза, че рожденикът е хвърлил цяла камара пари, за да го “изтърпят” гостите. Мениджърите на фирми или просто хора, имащи доброто намерение да си поканят приятелите, често не осъзнават, че тържеството трябва да изненада, да задържи вниманието на гостите. И когато си тръгнат - да се похвалят поне на 10 души на какъв “страшен купон” са били снощи.

А организирането на фирмен рожден ден, спациално, е част от работата, която трябва да се свърши, за да е успешен бизнесът. Повечето компании отбелязват годишнината си и всяко друго важно събитие с тържества – общо или по отделно за клиенти и за служителите. Истински уважаващите себе си компании, обаче, обикновено не отбиват номера само с парти и торта, а планират поредица от събития, особено ако правят това преди Нова година или Коледните празници. Същото правят и личности, които има за какво да съберат приятелите си по време на подпухналите от празници щастливи месеци декември и януари. Изборът на някой от възможните варианти за честване зависи от това колко е важна срещата и, естествено, какво може да си позволи домакинът.

Добре е програмата да фокусира вниманието си и към “вътрешните” и към “външните” гости. Празникът може да е насочен едновременно към служителите на компанията, но и към клиентите и партньорите на организацията. Същото е и при индивидуалния празник - за приятелите и колегите на лицето, което празнува. По-добре направете няколко малки неща за отделните хора и групи, отколкото “всенародно веселие”.

На едно парти всеки иска да се чувства специален, включително вашите добри познати или служителите във фирмата ви, вашите клиенти и партньори. Направете нещо, което ще ги остави с впечатлението, че е само и единствено за тях.

Обезателният подарък – спомен за събитието

За да остане траен спомен, включете и символичен подарък - значка, диплом, албум за снимки, календар-бележник, писалка и др. Няма да прекалите, ако добавите логото на фирмата и надпис с повода за празника. Компанията или вие лично може още да зарадвате дошлите на тържеството ви приятели /или служителите си/ с осигурена от вас малка екскурзия, абонамент за фитнес център, сувенирни подаръци и др. По този начин казвате “благодаря” на тези, които ви помагат в живота или в бизнеса ви. По повод на годишнина една компанията украси пространствата около офисите си със снимки на своите служители, които стояха през двата месеца в края и началото на годината.

Добрият организатор на тържеството знае, поне в общи линии, как гостите му обичат да се забавляват, какви интереси имат, каква музика слушат. Вероятно повечето са с различни вкусове, това важи особено за служителите в дадена фирма, но е важно да намерите какво ги обединява. То може да е желанието да получат още някой ден отпуска, ако в компанията се работи много. Може да обичат да пътуват и една обща екскурзия да ги направи по-жизнени. Вероятно обичат бира и ще се зарадват, ако обявите, че от Нова година в петък, преди напускане на работа, всички ще изпивате по чаша бира с малко мезе – от джоба на шефа, тоест – плащате вие.

При днешната титанична борба за повече клиенти, рекламодатели, за свое лоби по разни институции, вниманието към определени, важни за вас хора, е от голямо значение. Не забравяйте да им изпратите, заедно с поканата, и малък сувенир, календар, дори само хубава картичка с вашата визитка. Някои телекомуникационни компании подаряват карти за безплатни телефонни разговори, абонаментни такси за детски спортни, музикални, художествени школи и пр., канят на празненства и децата и техните родители. Това гарантира повече лоялност от познатите вече хора, които веднаж са ви предпочели.

Представете се с вкус

Рожденият ден на някоя фирма е добър повод да се представи нова услуга, продукт, финансов резултат или постижение. Времето пред Нова година е най-доброто да покажете новото си производство, да разкажете не само за старите си успехи, но и за новите планове.

Годишнината на компанията е чудесен случай да се срещнете с някой добър журналист. Тук трябва да сте вниметелни. Всеки от поканените ще дойде, но не всеки ще ви свърши добра работа. Ако резултатът са няколко фотоса на преяли хора с вдигнати чаши и няколко изречения с изтъркани клишета – резултатът е с обратен знак. Поканете журналист, който може да опише срещата сочно, с добро чувство за хумор и умение да заинтригува читателя.

Избор на място за тържеството

Изборът на мястото за тържестовото зависи преди всичко от средствата, които сте готови да вложите в това твърде важно за бъдещето ви събитие.

Но където и да е, ако фирмата ви е зависима от своя имидж /а това е почти сигурно/, предвидете и т.н. “важни гости”. Те трябва да кажат по няколко добри думи и да изтъкнат колко добре сте познати в бизнеса, още и в града или цялата страна. Хубаво е да се чуе нещо и от вашите служители.

Сигурно е, че дори и малките и средни бизнеси, каквито са повечето български фирми в Чикаго, могат да организират поне веднаж годишно празник за представяне на своята дейност. Ще им е необходима и малко предварителна подготовка. Започнете, например, с отстъпка в цената на произвеждания от вас продукт или услуга, обявете пускането на нови изделия или услуги, откриването на магазин, офис и други обекти на компанията, провеждане “Ден на отворените врати”, фотоизложба за резултатите от дейността на компанията, томбола с голяма награда, гостуване на специалано поканени артисти, музиканти, фолклорни състави, концерти, спонсориране на културно събитие, организиране на спортни състезания, тематични конкурси, показване на детски рисунки - всичко, което може да привлече вниманието и да предизвика одобрение на общественото мнение към вашата дейност, включително и хуманитарната.

Водещият

Почти сигурно е, че ще си потърсите водещ на тържеството. Или по-точно – двама. Единият ще се занимава с музиката и гледайте точно той да не ви нокаутира с репертоара си. Навярно знаете, че българската чалга се отразява положително на кръчмарската сметка, но е престъпен акт с тежки последица за авторитета ви сред сериозния бизнес и общество.

За водещ на самата вечер намерете човек с добра дикция и добро чувство за хумор. В никой случай не се хващайте с това вие и не го давайте в ръцете на жена си или на някоя заслужила приятелка. Вие трябва да сте през цялата вечер свободен и на разположение на всички присъствуващи. Не си харчете парите, ако не можете да размените по няколко думи поне с половината от присъствуващите.

Оригиналното се помни

Ще получите допълнителни точки ако намерите оригинално място за празнуване. Може да бъде традиционно и добре познато, като двата български православни храма в Чикаго, ресторант където не сервират вчерашната манджа и не гладат на вас като на овен за стрижене, може да е и специално нает салон...

Но може да го направите и на кораб по езерото Мичиган, в заведенията към Ботаническата градина и в прочутия наш стадион “Солджър Филд”, където единствено за сега имаме ярко изразена българска победа, под облаците - на покрива на чикагски небостъргач и пр.

И все пак трябва да имате мярка и такт при избора. Не за всяко тържество е уместен стриптиз бар или фермата на Стен в Индиана.

Не правете българско тържество в молдовски, монголски или марокански ресторант, не хранете гостите си с румънска мамалига, китайска храна или мексикански буритос. Изберете българското. Или заведение, което има висок авторитет и е интернационално. И няма помен от етническа окраска.

Осигурете паркинга. На разярения от митарствата из улиците ваш гост ще му горчи и храната и видът ви. Ако някой гост получи тикет за паркиране – платете му глобата. Неотдавна точно това се случи на едно тържество в Уестмънт и жестът издигна авторитета на стопанина повече от цялото шотландско уйски и френски коняк, които изпихме за негово здраве.

Помнете, че поканите за празника трябва да изпратите от 7 до 14 дни предварително!

Направете добро и трайно впечатление на уважавани от вас хора

При всички случаи всяко важно ваше лично търженство, както и фирменият рожден ден или годишнина, не трябва да минават в графата “отбиване на номера” или “дай да изхарчим тук едни пари”. Целта и на подаръците, и на високите хонорари за изпълнителите, и на всички усилия по организирането са да зарадват важни за компанията хора - служители, клиенти, журналисти, общественици, партньори, да ги накарат да се чувстват специални и да заздравят връзката с тях. Организирането на такова събитие с ясна цел е по-добре от едно общо парти с традиционните оркестър, салата и ракия. Поводи за тях винаги ще се намерят. Поводите да направите добро и трайно впечатление на уважаваните от вас хора, на служителите и клиентите ви са по-малко.

Krossroad/СтартBG

Назад

Фирмата

Фирмата

Фирмата

Интернет дизайн