15 ноември 2007 г.
От «А» до «Я» на пазара на недвижими имоти
“Икономиката ни е изключително силна…”
Гари Уотс – Жилищният пазар в ретроспекция

Гари Уотс: Днес “икономиката ни е изключително силна, печалбите са превъзходни и световната икономика върви рязко нагоре!”
Откакто преди две и нещо години започна плъзгането на жилищния пазар по низходящата крива, “лошите” съобщения и спекулации в информационните медии наливат повече “масло в огъня” и “създават грешна представа за икономическата действителност”, отбелязва Уотс.
--------------------------------------
Гари Уотс, икономист от Калифорния, с профил ‘Недвижими имоти”, се връща 30-40 години назад и съпоставя подобни явления в икономиката на САЩ.
--------------------------------------
Според историята, подобни сривове по низходящата са продължавали средно по 27 месеца, като ние сме в 23-ия месец след началото на обрата, пише Гари Уотс. Според него, след като отмине финансовата свръх-реакция на срива, нещата трябва да започнат да се оправят. В подкрепа на тезата си Уотс цитира повишаването досега с 3,4% на националната средна цена, както и на броя на продажбите в сравнение с предишната година.
По повод поскъпването на имотите в края на 1969 г. до 28,000 долара, “Бизнес уийк” отбелязва, че притежанието на “собствен дом става непостижимо за все повече американци”.
1972: лихвите са 7%. (Ще трябва да отминат цели 24 години, докато тази ниска лихва бъде предложена отново). Днес за основно жилище (primary residence) и при добра кредитна история се предлагат 6,25% до 6,50% за първи заем.

1973: поради липса на пари в брой (рязко намаляване на депозитите) близо 8 месеца банките не са в състояние да отпускат каквито и да било жилищни кредити. И вместо жилищният пазар да колабира, цените продължават да растат…

1977: средната цена на жилище вече е 50,000 долара и специалистите предричат слабо покачване в бъдеще….

В края на 70-те началото на 80-те инфлацията е 21,5%, а лихвите на ипотечните кредити са 18%. На места лихвите достигат 23%-24%. Следва срив на кредитната индустрия в САЩ и специални мерки (bail out) за възстановяването й. Приижда и силна вълна от foreclosures след масово затваряне на работни места.

1985: “Златното време на безрисковото поскъпване на жилищата остана в миналото!” (“Money Magazine”).

В края на 80-те: увеличават се разходите за отбрана и е отбелязан огромен растеж в производствения сектор, последван от бум в жилищното строителство и ново поскъпване на жилищата.

Началото на 90-те: Конгресът на САЩ орязва рязко разходите за отбрана, което води до загуба на високо платени работни места в сферата на отбраната и на производството. Жилищните цени в Калифорния падат с близо 12%. “Жилището е най-лошата инвестиция”, пише “Сан Франциско Егзаминър”.

1996-1999: Жилищата в Калифорния поскъпват с 19,7% като чистата печалба в края на десетилетието е 9,35%.


Не се ли движим към епичен “Пазар на мечката”?
Джон Маркман

Кредитната “Кутия на Пандора” (за момента - синоним на “Кредитния балон”) едва сега започва да се открехва, смятат просветени в кредитно-деривативната индустрия. И макар обвиненията за възникналата бъркотия да са насочени срещу кредитополучателите в САЩ, последните са само пионки в глобалната игра, се отбелязва в коментатор на “MSN, Money”.

Сред основните виновни за назряващата криза се изброяват:
- Регулаторите, които следяха безучастно как банките на САЩ разработваха находчиви, но опасни начини за прехвърлянето на рискови кредити за билиони долари от собствените си баланси в ръцете на непросветени чуждестранни инвеститори.
- Управителите на високорискови и на пенсионни фондове, които “се натъпкаха” с високодоходни финансови инструменти (комплектувани от добри и лоши дългове), които не познават и не разбират;
- Финансовите инженери, които изградиха по математически модели кули от фундаментално сбъркани ценни книжа, основани върху дългове.

На въпроса към Сатяжит Дас, запознат с “кухнята за кредитни деривати”, на кой етап сме от развоя на кредитната криза – в началото, средата или в края на играта? Следва отговорът: “…в средата на националния химн при церемонията по откриването!”

Освен, че играта още не е започнала, се очакват и продължения. При това, тя няма да свърши добре за глобалната икономика, гласи коментарът на Дас. Според него, ние сме на ръба на “Пазар на мечката” с епични размери…
Причината: масивни слоеве от дългове, върху които е стъпила световната икономическа система, са започнали да се изкривяват “с постоянство и в голяма дълбочина”.

Сатяжит Дас предрича тежки времена след ерата на оптимизма, белязана от прекалено голяма ликвидност, прекомерно регулиране и прекалено много финансово инжениране – ера, която бавно и неизбежно “се стопява”.

Дас не се обвързва с конкретни прогнози за близкото бъдеще, но споменава 13-годишната жилищна криза в Япония (1990-2003), когато имотите се обезцениха с 90% след пукането на кредитния балон там; а също 15-годишния застой на цените в САЩ (1960-1975).

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
(602) 695 2111
www.Buying-Home.net

Назад

Имоти

Имоти


Интернет дизайн