1 ноември 2007 г.
Статуята на свободата “навърши” 122 години

Тази година Статуята на свободата, един от най-ярките символи на САЩ, стана на 122 години. Тя е дело на знамения френски скулптор Огюст Бартолди. Казват, че му е позирала американка – Изабела Бойер. Инженерните работи около съоръжаването на такава огромна медна фигура били извършени от Густав Айфел – бъдещият създател на Айфеловата кула. Металът бил внесен от Русия.

По договореност французите трябвало да направят статуята, американците да построят пиедестала и паметникът да се открие по случай 100-годишнината от обявяването на независимостта на САЩ – в 1876 г., но времето било пресрочено с 10 години. Голяма част от финансирането била от дарения. Французите събрали 2 милиона франка. В Америка се правели театрални представления, изложби, аукциони и дори боксови мачове, приходите от които отивали “за статуята”.

През 1924 г. Статуята на свободата е обявена за национален паметник.

До короната посетителите стигат по 354 стъпала, а до върха на пиедестала – по 192. На короната има 25 прозорци. Седемте лъча на короната символизират седемте световни океана и континенти. Денят на независимостта е изписан с римски цифри – 4 юли 1776 г.

През 1883 г. американската поетеса Ема Лазарус пише сонет, посветен на Статуята на свободата – “Новият колос”. През 1903 г. думите са гравирани към пиедестала. Последните стихове звучат примерно така:

“Дайте ми умореният ваш народ,
всички жадуващи да въздъхнат свободно,
хвърлени в нужда.
От далечни брегове изгонени бедни и сироти!
Изпратете ги, бездомните и унижени, при мен!
Издигам аз моя факел пред Златните врата!”


Start BG

Назад

Statue of Liberty

 


Интернет дизайн