15 октомври 2007 г.
Световно първенство по бокс “Чикаго 2007”

Над 600 боксьори от около 120 страни ще стартират в Чикаго на 23 октомври т.г. в най-голямото състезание, познато до сега в историята на бокса. Жалко е, че на него няма да участват най-големите боксьори на аматьорския ринг в последните двадесетина години – кубинците.

Първенството беше скандално отнето на Москва от президента на Световната боксова федерация Чин-Куо Бу само преди няколко месеца, след като руснаците се бяха готвили за него година и половина. Не е ясно защо, във всеки случай не поради липса на пари, на желание или интерес. Но Русия отказа да даде под съд АИБА, въпреки, че имаше всички основания за това, а тези дни внезапно в Москва се появи като скъп гост самият Чин-Куо Бу. В спорта, където по наше време витаят големи пари и интереси, такива неща ще стават все по-често.

За щастие на боксовия свят щафетата се пое от Чикаго – люлката на бокса в световен мащаб, кандидат за Олимпийските игри през 2016 г. и град, който никак не е по-беден от Москва. За късо време тук бе направено всичко /възможно/ за да се получи наистина световно събитие.

Състезанието е и най-мащабната квалификация за участие на олимпийските игри в Пекин от 8 до 24 август 2008 г. Боксьорите в 9 категории, които достигнат четвъртфинал /значи по 8 състезатели/ ще получат олимпийски визи.

Става дума за участниците в категориите до 48, 51, 54, 57, 60, 64, 69, 75, 81 кг.

В най-тежките категории – до 91 и над 91 кг. олимпийски визи се дават само на полуфиналистите /по 4 боксьори/.

Нашите сънародници идват в озадачаващо орязан състав. Старши треньорът Ангел Ангелов каза, че нямало защо да води момчета без никакъв шанс за добро представяне, което не звучи никак извинително за страна, която е имала много олимпийски и световни боксови шампиони и медалисти.

Наши представители са: Салим Салимов /51/, Детелин Далаклиев /54/, Алексей Шайдулин /57/, Огнян Колев /60/, Борис Георгиев /64/, Кубрат Пулев /над 91/.

6 от 11 възможни. Почти наполовина. В списъка на делегацията ни отсъства името на най-познатата в света на бокса фигура у нас – почетният президент на Европейската боксова федерация Емил Жечев, който има големи заслуги за българския бокс.
Дано е здрав и има сили да дойде до този боксов форум по някоя друга пътека.

Състезанията са организирани в баскетболната зала на University of Illinois – Chicago Pavilion. Квалификационните боеве са от 23 до 31 октомври. Четвъртфинали, полуфинали и финали се играят на 1, 2, 3 ноември.

Билети /от 10 долара нагоре/ могат да се ангажират на телефони:
312 559 1212, 312 546 5902
За групи – 866 922 8491.
За повече сведения: www.ticketmaster.com


Start BG

Назад

Световно първенство по бокс

Световно първенство по бокс 2005
Иердос Джанабергенов от Казахстан (в синьо) – златен медал в категория 81 кг. - срещу Марию Сиволя от Хърватия на финала

 


Интернет дизайн