15 октомври 2007 г.
Как двама българи “омагьосаха” Америка

Стоил и Екатерина са двама млади илюзионисти, които с изкуството си прославят страната ни близо десет години. От 1998 г. живеят в Лос Aнджелис, на две мили от “Магическия дворец” (Magic Castle), в който работят 100-те най-добри магове от цял свят, сред които и Дейвид Копърфийлд.

Стоил Стоилов още от 7-годишната си възраст се увличa по фокусите, гледа Орфи, Астор и Ирко в захлас. Екатерина, родена в Пловдив, учи в Софийското хореографското училище, а после работи 10 години в балета на Пловдивската опера, с която гостува на много европейски страни.

Двамата се запознават в Пловдив, през 1993 г., когато работят заедно в хотел “Санкт Петербург” и впоследствие решават да направят заедно артистично шоу. През 1995 г. работят на туристически кораб, който пътува от Кипър до Израел и Египет. По-късно ги ангажират мениджъри от компанията “Самсунг” и Стоил и Катя работят две години в Южна Корея.

През 1998 г. сбъдват мечтата си - правят собствено шоу и заминават за Америка. Озовават се в Лос Aнджелис април същата година. Те споделят, че са били финансово и психически подготвени за живота в Щатите и че кариерата им ще започне от нулата.

През октомври 1998 г. се явяват на “Фестивал на изкуствата”, където печелят сребърни медали. След това, започват да правят своето шоу в Санта Моника.

Стоил: Изнасяхме по 10-12 представления на ден. През свободното време ходехме по клубовете и усъвършенствахме репертоара си. Постепенно дойдоха и ангажиментите. Хората ни питаха откъде сме и къде сме научили тези чудеса. Не след дълго достигнахме и до Magic Castle след специално прослушване. Това е най-престижното място, където се събират фокусници от цял свят, а ние сме единствените българи, които от 2001 г. работим там.

- Как се “пробива” в Америка?
Стоил: Важното е да знаеш какво искаш и да тръгнеш от самото начало, без да се правиш на голяма звезда. В чужда страна правилата на шоубизнеса не ги определяш сам. От началото станахме редовни членове на “Магическия дворец”, а после го посещавахме два пъти седмично и гледахме равнището на другите илюзионисти, учихме се от тях. Докато работехме в Санта Моника започнахме да си купуваме реквизит, нови костюми, наехме си хореограф и режисьор. Репетирахме около 6 месеца, после заснехме нашето шоу на видео. Получи се хубаво нещо. В Лос Анджелис и САЩ има много илюзионисти, затова и конкуренцията е голяма, но тя поражда високо качество. След като ни наеха да работим в “Магическия дворец”, пуснахме около 500 покани на агенти и мениджъри и някои от тях дойдоха да видят нашето шоу на живо. Така тръгна всичко. Не се страхувахме от конкуренцията, правехме шоу навсякъде - на улицата, по ресторанти, болници, паркове, карнавали. Не сме работили нищо друго.

- Чувствате ли се успели?
Екатерина: Определено. Ние сме първите и единствените българи засега, които работят като илюзионисти отвъд Океана. Имаме собствено магическо шоу на равнище, което американците търсят. Да работиш професията си в Америка - сто процента те прави успял човек. Търсени сме от много агенции и компании из цяла Америка. На всеки спектакъл обявяват, че сме от България.

- Как в САЩ гледат на фокусничеството? Има ли достатъчно публика?

Стоил: От това изкуство се прави добър бизнес. Продават се книги, DVD-та, има magic магазини, четат се лекции и т.н. Затова хората са запознати с всички трикове и тайни, и въпреки това са жадни за магии. Зрителите ни оценяват по артистичност, оригиналност и качествена продукция. Ако не си добър публиката те отхвърля и оставаш без работа. Нашата аудитория е предимно от американци, но също има и руснаци, арменци, китайци, корейци, филипинци...

- Имате ли култови номера в репертоара си?

Екатерина: Имаме два супер номера - единият, при който двамата си сменяме костюмите десет пъти за 6, 7 минути, правим го по наш си оригинален начин. И вторият е, когато Стоил прави истинско живо папагалче да изчезне и после се взима портокал, който е бил през цялото време на видно място. Портокалът се разрязва с нож, а отвътре се появява лимон, който също се разрязва с нож и отново се появява яйце, което се счупва и за голяма изненада излиза папагалчето.

- От кого сте наследили занаята, кои са вашите учители?
Стоил: Когото започнах на 10-годишна възраст, нямаше учители, книги и реквизит. Учих се от издания, които ми ги носеше един приятел. После гледах спектаклите на Мистер Сенко, Орфи, Астор, Ирко, Тони, Дочко и други български илюзионисти. Почти целия реквизит, който използвах до 20-годишната си възраст, правех сам. С Астор, който идва сега в Лос Анджелис всяка година да вижда дъщеря си, ходим заедно в Magic Cаstle и гледаме професионалното шоу. Всички български илюзионисти ме познават като Стоил Стоилов - Teри.


Какво казаха Тери и Екатерина след един голям спектакъл в САЩ

* Не е важно да изкараш хората от равновесие с триковете си, да ги разтърсиш с блясък и грандиозност... Важно е да им подариш час или два щастливо време, важно е да направиш Happy Show!
* В Лос Анжелис, Чикаго или Финикс, в САЩ и всякъде по света, шоуто ни радва и развлича хората без да ги стресира или затруднява с каквато и да е езикова бариера!
* Нашето шоу е винаги весело, забавно и незабравимо!
* Нашият сценарии е балансирана комбинация от хубава музика, поредици от илюзии и трикове, светкавична смяна на костюмите, ловкост на ръцете и, естествено, изненада, която не се казва. Та нали цялото ни изкуство се базира точно на изнанадата!


Надежда Ушева

Назад

Стоил и Екатерина

Стоил и Екатерина

Стоил и Екатерина

Стоил и Екатерина

Снимките на Тери и Екатерина в Magic Castle и по време на техни представления са от личния им архив.


Интернет дизайн