15 октомври 2007 г.
За първи път българин взе Златна плоча в САЩ
Композиторът Иван Кутиков:
Щастлив съм, защото правя това, което най-много обичам - музика

Композиторът Иван Кутиков е първият българин, притежател на наградата Златна плоча. Успех му донесе албумът “Диснимания-4”, в който той е продуцент на новата поп-икона на Щатите, младата актриса и певица Ашли Тисдейл. Холограмна платка в плочата съдържа закодиран номер на притежателя на наградата и може да се разчете само със специален уред, който прави образа триизмерен.

Призът се разрешава със специален лиценз от RIAA (Асоциация на Звукозаписната Индустрия на Америка). Златен албум се дава при над 500 хил. продадени албума, а платинен - за над 1 милион. Иван Кутиков, който от 20 години живее в Лос Анджелис, е единственият българин със собствено звукозаписно студио в сърцето на Холивуд. Негови песни можете да чуете на www.myspace.com/ivankutikov.


- Честита награда, Иван! Успехът при теб сякаш беше предизвестен...
- Благодаря. Досега всички албуми от поредицата Диснимания са ставали златни след първата година и платинени след третата. Този успех се очакваше, сподели композиторът, Ашли е звезда в две шоута на тв-канала Дисни, едното от които “High School Мusical 2”, предизвика истинска истерия сред децата и младите в Америка през последните 20 дни, а другото -”Тhе Suite Life of Zack and Cody” не слиза от екрана 5 поредни години. Още през първите две седмици от излизането си на 4 април м.г. албумът счупи рекорд по продажби, надхвърляйки 110 000 копия, и веднага зае 15 място в “- Топ 200” на сп. Билборд.

- Би ли разказал каква е историята на песента?
Оригиналът на парчето “Some Day My Prince Will Come” е от 1939 г. и е от най-големия хит в мюзикъла-приказка на Дисни “Снежанка и седемте джуджета”. През годините песента е изпълнявана в различни варианти от певци като Барбара Стрейзънд и Анастейша. За възраждането на хита, Ашли дойде в моето студио “Ванкомюзик”, за да запише песента. Това е първата певческа изява на младата актриса и в началото започна сковано. Трябва да кажа обаче, че е една от най-дисциплинираните звезди, с които съм работил. Винаги идваше подготвена за записа и слушаше съветите, които й давахме с моя колега Гери Скот. Никаква звездомания. Радвам се, че този хит се оказа трамплин за певческата й кариера, и че тръгна от моето студио.

- Върху какви музикални проекти работиш в момента?
Току-що завършихме с колегата Марк Чайт музиката за Disney Adventures и в момента работя над проект, който включва 20 хита от репертоара на най-младите звезди на Disney Records - като например The Cheetah Girls и е предназначена за най-новите супер-електрони игри на Японската компания Конами - Digital Dance. Откакто ми се роди дъщеричката Джоана миналата година, все на Дисни ми върви...

- Защо успял човек като теб в България, напусна родината си? Какво те подтикна да дойдеш тук?
- В България създадох общо три оркестъра. Единият от тях беше “Спектър” в Кремиковци, където имаше огромна материална база. (Главен художествен ръководител бе Тончо Русев със солисти последователно Лили Иванова, Йорданка Христова и други.) Направих оркестър по подобие на групата “Чикаго”. Повлияха ми и групите “Комодорс” и “Ърт, уинд & файър”, които обожавам. Създадох ритъм и духова секция от по четири човека и написах рок и джаз аранжименти за тях. С някои се гордея и до днес. Успях да създам и оркестър “Авангард”, където бяха събрани едни от най-големите музиканти на България. Със солистите Орлин Горанов и Камелия Тодорова открихме в Тиволи Гардънс в Копeнхаген фестивал с джаз версията на “Rock Around The Clock”. Бяхме гости на комунистическия вестник на Дания, а хората се събличаха и се скъсаха да танцуват. Работил съм буквално с всички изпълнители, имам и международни награди. Напуснах България през август 1989 преди промените и го направих, защото се бях разочаровал от това, в какво се бяха превърнали хората по онова време...

- Би ли издал рецептата на успеха в САЩ?
- Отрано започнах да изучавам пластовете на обществото тук. Какво стъпало бих използвал, за да отида по нагоре. Отне ми доста време да се ориентирам в страна, създадена от емигранти от различни религии и раси, всяка от които носи своя начин на мислене. Трябваше да намеря моята среда преди да тръгна нагоре, но няма установена рецепта. Истината е, че всичко постигам с много работа. Аз съм много щастлив човек, защото правя това, което най-много обичам – музика.

- Как минава един ден на композитор в Холивуд?
- От страни - доста скучно. Затварям се в студиото и прекарвам по 10-12 часа над клавиатурата и компютрите. Това, обаче е доста привидно, има много силни и динамични неща, които се случват докато завършвам музиката на някой филм. Много хора допринасят за това с техните специфични професии, това е “team work”. С продуциране на албуми или писане на песни е много по-спокойно, защото не работя с режисьор, продуцент и т.н. и програмата ми зависи само от самия мен.

- Изкуство е човек да оцелява години наред в едно от най-трудните места за шоубизнес в света - Холивуд. Как държите мозъка си буден?
- Да се оцелее тук само по себе си е вече е голям успех. Всяка година тук идват най-красивите модели и най-талантливите креативни хора от цял свят! Конкуренцията е безмилостна и това ме държи “на нокти” всеки ден. Трябва да съм оборудван с най-последната техника, да имам най-модерните звуци и да следя последните тенденции. Това е столицата на Световния шоубизнес.

- Кое е най-важно за един мъж? Какво го стимулира да успява в живота?
- Мен специално ме стимулира жената до мен. Ако един мъж има жена на място, която да го амбицира, подкрепя и е с него не само като е горе, но и като падне долу - той може да извърши чудеса и да постигне всичко. В момента аз имам такава жена и се смятам за голям късметлия...

Лос АНДЖЕЛИС
Интервю на Рада ИВАНОВА
Снимки Личен АРХИВ

Назад

Иван Кутиков

С труд, талант и воля и Холивуд е твой! А златен приз там да постигнеш – това вече е признание за избраници на съдбата...

Ашли Тисдейл

Младата поп-икона на Щатите Ашли Тисдейл, с която работи българският композитор Иван Кутиков в своята звукозаписна студия в Холивуд, е звезда на Дисни-шоуто High School Musical 2.

High School Musical 2

Интернет дизайн