15 октомври 2007 г.
Българският културен дом в Чикаго
Един мираж става реалност?

Както съобщиха вече някои електронни медии “една от най-важните идеи, които бяха лансирани на тазгодишните есенни “Български дни в Чикаго”, организирани от БАА бе обявената от художничката Кина Бъговска (в-к «Старт») и Петранка Стаматова (президент на www.Eurochicago.com) инициатива за създаване на Български културен дом в Чикаго. Много от присъстващите приеха с ентусиазъм идеята (която по принцип не е нова и отдавна витае сред емиграцията ни в Чикаго) и предложиха своите сили и опит. Първата стъпка към целта е инициативата да намери широка обществена подкрепа - всички, които желаят могат да се включат”.

130-хилядите българи, които днес живеят в Чикаго и събърбите по същество представляват седмият по големина български град – след столицата София /1 251 000/, Пловдив /375 000/, Варна /346 000/, Бургас /203 000/, Русе /169 000/, Стара Загора /152 000/. Но ако погледнем с какви възможности за културни изяви и посещението им разполага общността ни, ще констатираме, че те са твърде скромни.

Бъговска и Стаматова представиха пред присъствуващите една конструктивна идея за създаването на оптимален по ресурси и функционални възможности културен дом. Такива домове имат почти всички общности в Чикаго – ирландци, украинци, сърби, хървати... дори и тайландци.

На състоялите се разговори по време на семинара с първите съучредители, които пожелаха да работя за проекта, бе решено да се конструира инициативен комитет за изпълнението му и да тръгне той час по скоро по не лекия път - още преди края на тази година.

Благодарение на Еврочикаго, осигурил конферентна телефонна връзка от залата, посредством която всеки интересуващ се от случващото се, можеше по мобифона си (дори безплатно) да чуе на живо дискусиите, бяха получени и първите обаждания и подкрепа. Българските медии ще продължат в бъдеще да информират и също да подкрепят това начинание.

“Старт БГ”


Назад

Български дни в Чикаго 2007

Старинни български носии, показни от танцьорките на “Ансамбъл Хоро”. Очаква се тези красиви дрехи да станат експонати на бъдещия български музей в Чикаго.

Интернет дизайн