15 октомври 2007 г.
2007 – СИЛНА ГОДИНА ЗА БАА - ЧИКАГО!

Есенната сесия на “Български дни, Чикаго 2007” стана най-високият връх в поредицата годишни фестивали, с които Българо-Американската Асоциация се е представяла досега. Вече с много опит у организаторите и с повече интерес и вяра сред участниците, финалните изяви в неделния ден станаха за мнозина и интересен интелектуален форум, на който научиха важни неща и приятна среща с мода, изкуство, история, най-вече с близки по дух колегии и събеседници.

Разгледани бяха социални и правни въпроси, сред които социалното осигуряване, специфичните моменти при пенсионирането на български граждани в САЩ и пр.

Водещите семинара български адвокати Цветелина Бойновска и София Знаймер говориха и отговориха на въпроси, засягащи отделни или цели групи наши сънародници. Изтъкнато беше върховенството на закона и категоричното правило в Америка, че всяко престъпление води след себе си съответно възмездие.

В този ден, 14 октомври 2007 година беше прочетено възвание за създаване на Български дом на културата в Чикаго и мнозина от присъствуващите станаха съучредители на бъдещето българско културно средище, което все още конфузно липсва.

Значимостта, която придобиват за нашата общност фестивалите “Български дни в Чикаго” бе подчертана и от активното участие в тях на генералния консул на Република България в Чикаго г-н Иван Сотиров, както и на консула - г-н Александър Пейчев.

В своето слово г-н Иван Сотиров изтъкна позитивните моменти на програмата по която БАА развива своята дейност в продължение на години и особено успехите и в последно време. Идеите, които се зараждат сред членовете на организацията и биват разпространявани сред общността ни, с подкрепата, разбира се и на активната българска преса, са както полезни, така и конструктивни. В тази насока е и волята за създаване на Български дом на културата, една идея, която се приветствува и подкрепя и от общността ни и от България в лицето българското генерално консулство в Чикаго, едно голямо начинание, реализирането на което ще успее ако бъде взето присърце от колкото се може повече наши сънародници в Чикаго.

В рамките на фестивалната програма бе показано и модно ревю, демонстрирани и някои експонати от старинни народни носии, които един ден ще влязат в колекцията на обявения, но все още без помещение, български музей в Чикаго.
Кулинарни експонати от новия ресторант на Ник Шавулев, на “Вкусен свят” и пицария “Мама миа” бяха разгледани с интерес, след това и отправени по предназначението си за да бъдат всички още по-убедени в отличното им качество.

Българо-Американската Асоциация показа на тази сесия сериозни достижения в стремежа си да разпространява сред общността ни актуална и жизнено важна информация от правен и икономическа характер.

Друга добра констатация е възможността на срещите под егидата на асоциацията много специалисти, както и активни в бизнеса и обществения живот българи да се срещат, опознават и да сдружават силите си за осъществяването на добри идеи.

“Старт БГ”


Назад

Български дни в Чикаго 2007

Есенната сесия на “Български дни в Чикаго, 2007” премина при активното участие на Генералния консул на Република България г-н Иван Сотиров.
На снимката са още адвокатите София Знаймер и Цветелина Бойновска, както и водещият семинара проф. д-р Никола Чаракчиев

Интернет дизайн