15 септември 2007 г.
Български шампион на шосе и писта в Чикаго

    Александър Павлов е познато име в българския спорт. Беше време, когато от година на година – та 6 пъти, стана републикански шампион по колоездене – най-често на пистови състезания, но и доста на шосе. Като че нямаше любими дисциплини. Любимо му беше цялото колоездене. Като започнем от спринтовите и средни дисциплини на писта – 200 метра, 1000 метра, 4000 метра, индивидуалните и отборни шосейни стартове, сред които и двете му шампионски години в състава на националния ни отбор в Обиколката на България – 1992 и 1993-та.
    Още през 1988 г има два юношески рекорда – на 500 метра с летящ старт и на 2000 метра индивидуално преследване. Отлично се представя и на световното първенство на писта в Манчестър. Печели европейската купа на писта за юноши през 1989 г., когато е само на 15 години! От 1994 до 1998 г учи в Националната ни спортна академия и е балкански шампион по колоездене.
    После, когато колодрумите в България стават паркинги, кръчми и дискотеки, идва в САЩ. Зелената карта от Американската лотария и Червеният картон за морала и икономиката в България променят тотално живота му.
    Скоро ще направи 10 години като американец.
    Има прекрасно семейство, живеят на добро място в Парк Ридж, в прекрасна къща при отлични условия. И като, че сега пак живее като по времето, когато правеше по 3 000 километра тренировъчен и състезателен пробег с велосипеда за месец. Сега дори навърта много повече - но като шофьор на лимузина...
    Може и да сте го срещали по пътищата от и до грандиозното ни чикагско летище О,Хеар. Вече говори добре и английски, няма никакви проблеми в живота и работата си.
    Освен един. Не може да живее без спортния велосипед и каска на главата си.
    От няколко години се “интегрира” в американското колоездене. Впечатлен е от великолепните условия, които съществуват, както в Чикаго, така и всякъде по Америка. Огромна масовост, страшна конкуренция. Неизброимите любители на велосипеда постоянно се вливат в състезателното колоездене и обратно – с годините добри състезатели се връщат към чистото аматьорство и продължават да въртят педалите.
    На първенството на щата Илинойс Александър Павлов спечели бронзов медал в дисциплината 1000 метра. В Уискънсин е втори на 1000 метра и в индивидуалното преследване. В Индианаполис е шампион на спринта...
    Неотдавна, в шампионата на елитната дивизия в нашия щат, на чудесния колодрум в Норбрук, постигна второ място на 200 метра с летящ старт, на бързина и на 4000 метра индивидуално преследване. Вече има квота за участие в Шампионата на САЩ през есента - на един от най-добрите колодруми в света с писта от специално дърво, в Карлсон – Калифорния. Там се състояха и пистовите дисциплина по време Олимпийските игри в Лос Анжелис през 1984 година.
    Вече стига резултатите от времето на най-добрите си стартове в България. Състезава се от професионален шосеен отбор от Еванстън и съвсем наскоро на много популярния критериум в Елк Гроув се класира 4-ти при 140 участници.
    Александър Павлов отделя всеки ден по 2 часа за подготовка, съответстваща по всички показатели с тази на професионалните колоездачи. Месечно участва в 4 до 8 състезания. Спортната му класа расте стремително!
    Малко преди да изпратим този брой на “Старт” за печат Сашо се обади, че вече има и Генерален спонсор. Българин.
    - Искам да благодаря чрез вестник “Старт” на моя Генерален спонсор за настоящата и следващата 2008-ма година, г-н Вал Митев, който е дългогодишен ас и национален състезател на България при колоезденето на шосе. Той притежава популярния сред много хора боди-шоп на Уестърн и аз съм щастлив, че ще защитавам името и авторитета му и с моите достижения в колоезденето – спорт с изключителен рейтинг в Америка!
    “Старт” добавя, че Вал Митев притежава не само добре познат боди-шоп в Чикаго, но и голямо сърце в гърдите си! Да дадеш рамо на един талант в спорта – това е благородно дело!
    Ние, също така, с ентусиазъм препредаваме на нашите читатели и призива на Александър Павлов към сънародниците си – колоездачи в Чикаго, да му се обадят. Съобщава им, че в града ни функционират колоездачни клубове в 4 различни категории по възраст и тренираност. За всеки има добро място! Желанието му е да създаде български отбори за шосе и писта! Той е сигурен, че има и любители и състезатели, които мечтаят да се върнат към своя велосипед, но нямат достатъчно информация и стимул. Сашо би могъл да ги насочи и да ги препоръча там, където ще ги приемат радушно.
    Неговият телефон е 224 619 6447.

Стартов репортер беше
Климент ОХРИДЧАНИ


Назад

Александър Павлов
Александър Павлов преминава хиляди километри с велосипед в своята спортна подготовка за изявите си на шосе и писта в САЩ

Александър Павлов

Малко преди да започнат кръговете по пистата на колодрума

Александър Павлов

С Павлов-младши на отдих в Мексико


Интернет дизайн