15 септември 2007 г.
Българско културно средище в Чикаго
Фантазия или реалност?

    Много пъти на страниците на в. “Старт” и “България 21 век” сме повдигали въпроса, че е време и българите да имаме свое културно средище в Чикаго, каквито имат почти всички други общности в нашия мултинационален мегаполис. Един Български културен дом, едно светилище на нашия дух, изкуство и култура, което да представя нацията ни с нашата история, традиции и достижения. А също да посрещне и нашите желания и копнежи за общуване в българска среда, за театър, библиотека, галерия, музей и всяка друга просветна, културна и обществена дейност.
    За сега тази мисия вършат успешно нашите православни църкви с институциите прислонили се под крилото им. Но това не е достатъчно за една общност, която непрекъснато се увеличава и скоро ще стигне 150 хиляди души. Та не сме ли ние един от петте най-големи града на всички българи!? Възможно ли е да стоим още без нито една библиотека, читалище, концертна зала, галерия, театрална зала, музей. и пр.
    В последните години българите тук бързо изграждат своя облик не само сред своите, но и сред цялата американска общност. Там, където се събираме става все по-тясно и ние сме принудени да търсим съдействието на чужди културни институции.
    Затова и на Дискусионния форум на Българо-Американската Асоциация се постави въпросът: Време ли е да имаме свой културен дом с нов, съвременен облик, с многофункционална структура, който да събере българите по сходни интереси, а също и да привлече приятели и почитатели на страната и народа ни от други общности в мултикултурна Америка?

    Сега ми се иска да поставя този въпрос на обсъждане пред още по-широка аудитория.
    Трябва ли да чакаме да забогатеем първо за да помислим за култура? Можем ли вече да инвестираме в българската култура и изкуство и как? Имаме ли потенциал? Подвластна ли е културата на пазарната икономика?
    Смята се, че за това са необходими спонсори. Има ли ги в Чикаго и как да ги намерим? Ако ги намерим – как си представяме един бъдещ Културен дом? Духовното общуване предпоставка ли е към успеха и защо? Как професионализмът намира място в изграждането на проекта? Как се стига до отпускането на грантове /субсидии/, запознати ли сме и може ли да се разчита на тях?
    Културата е коренът, с който всяка народност се присажда в общото семейство на цивилизацията. И колкото е по-дълбок, толкова по-трудно ще го отвее вятърът на историята. Тя е като запалена свещ. Пътувайки през вековете трябва внимателно да я пренасяме за да не угасне.
    Обръщам се кам желаещите да се присъединят към подготвяният панел по посочените теми, който ще се дискутира на есенния и други форуми на Българо-Американската Асоциация. Проектът ще стане достояние на широката ни общественост.     Очакваме конструктивни предложения както от дългогодишната, така и от нашата млада, интелигентна и бързо развиваща се българска общност в Чикаго.

    Очакваме вашите идеи и предложения на тел 773 517 2142
    и електронна поща: editor@bulgaria21.com

Кина БЪГОВСКА

Назад

Българо-Американската Асоциация - Чикаго

Чикаго

Интернет дизайн