15 септември 2007 г.
Балада
За африканския слон, който сте купили в Интернет

    Петък след обед. След час – два идва краят на работната седмица и вече си представяте как ще разпуснете сред семейството и приятели, когато рязко позвъняват по телефона. Включвате се и чувате метален глас от запис, с който безстрастно ви съобщават, че от порядъчен човек вече сте в категорията на обвиняем за пране на пари в особено голям размер... Или, че сте задължен с крупна сума към еди коя си банка. Или че сте навъртели хиляди долара за хазарт и порно-сайт по Интернет.
    Вие, разбира се, сте възмутен до дъното на душата си. И сте готови с голи ръце да удушите виновника за това недоразумение, било поне да докажете чрез съда, че сте почтен човек.
    Щрихи от пейзажа на нашето бандитско време.
    Най-вероятното е, че от вас, по точно от кредитните ви карти и банкови сметки, се е заинтересувала някоя престъпна група от бандитския свят, с който е буренясала не само България, но и почти цялата ни планета.
    Те са стигнали вече такива висоти в занаята си, че могат да излъжат и хора, които в никакъв случай не са нито лековерни, нито глупави.
    Представете си, че сте точно такъв човек и не разсъбличате до голо всички данни, които бандитите се мъчат да изкопчат от вас, а усложните щракането на капана.
    Изслушвате внимателно съобщението и се обаждате на “ако имате въпроси”...
    - Здравейте, Чикагският съд еди кой си, примерно, ви слуша. Представете се и потвърдете личността си с вашата рождена дата... – ви приветствува бойко, но любезно женски глас, който трябва да е на дама, работеща за Съда.
    Всичко изглежда страхотно естествено. Даже чувате и звуков фон, който съвсем подхожда на атмосферата в съдебно учреждение.
    След няколко минути, докато “служителката” прави справка, вие разбирате, че “не сте се явили на заседание на съда по вашето дело, състояло се на еди коя си дата и затова то е отложено за идващия понеделник”...
    - И вие не сте получили призовката – пита с голямо удивление гласът на събеседничката ви. - Странно! Не говорете по телефона си в следващите 20 минути! Ще ви свържа със следователя по вашето дело.
    Тук вече нервите ви сдават, облива ви хладна пот и вие не съобразявате, че не може да има съд, преди да ви е разпитвал същият този следовател, с който ще се чуете, че призовките за съда се връчват срещу подпис и пр.
    След мъчителни 20 минути се обажда и нахалният, изпепеляващ ви глас на “следователя”, от тона на който ясно личи убеждението му, че вие сте изпечен международен мошеник, за когото вече е приготвена 18-годишна раирана униформа и килия.
    Само че по едно време, кой знае защо, у него проблясва искрица човещина и той се замисля дали наистина не може да намери някакво алиби за вашия случай. Но трябва да се проверят детайлно вашите банкови сметки, кредитни карти и пр. Това ви изглежда като спасителен остров след корабокрушение. Знаете, че всеки грош в сметките ви е почтено спечелен. И докладвате всичко, което е нужно на мошениците.
    Правите наистина голяма грешка
    Никакъв следовател, и който и да е друг, нямат право да искат по телефона никакви персонални данни за вас!
    Никой няма право даже да ви задава въпроси. Дори и да ви се е представил, да е съобщил службата, за която работи, адрес, телефон и пр. Вие не сте длъжен да му отговаряте. Та нали не сте го видели – нито него, нито документите му!
    Същото важи и за електронната поща, която гъмжи от мошеници, предлагащи баснословни печалби от лотарии, заеми, съвместен бизнес, запознанства и любовни авантюри, пътешествия и какво ли не. “Специалистите” там могат да проследяват информацията, да ви атакуват по стотици начини, да ви накарат да плащате за неща, които не сте и сънували. Просто не отваряйте писма от непознати и не кореспондирайте с тях.
    Добре би било, ако почувствате интерес към номерата на банковите ви сметки и кредитни карти, да излезете от оцепенението. И да попитате как точно ще използуват тази информация. Може да ви кажат, че не вие, а друг е “прал пари” чрез банковите ви сметки. Ако отговорите, че вие често проверявате парите си и такова нещо няма, може да ви запитат: “Да не са ви откраднали паспорта или да сте го загубили?”.
    По следите на тайнствения фантом
    Ако и това не се е случвало, ако пожелаете лично да се видите веднага със следователя, попитате за името му и може ли да го посетите в офиса му – сигурно ще ви кажат известен адрес на институцията и несъществуваща фамилия и телефонен номер. И ако вземете от справки истинския номер на съдебната институция и попитате за еди кой си следовател, ще разберете, че там такъв човек няма... И че там са се обаждали в последно време мнозина да търсят иже нарицаемия фантом.
    От тук нататък всичко остава на вашата съвест. Ако се усмихнете щастливо, че ви се е разминало и спокойно прекарате своя уикенд е едно. Ако подадете необходимото заявление, сигнал, в съда, в прокуратурата, в банката – там “откъдето” са ви позвънили, е друго. Ще загубите после малко време за обяснения, но само това е пътят да се пребори престъпната клоака, в която се превръща нашият свят.
    И не пропускайте да блокирате за известно време своите сметки и карти – въпреки щастливия, временно, изход.

    Вариантите на кражба на лични данни и следващите ги финансови мошеничества са много. Престъпниците може да се представят за съдии, прокурори, данъчни агенти, представители на банки, застрахователни компании, авиокомпании, агенти по недвижимости, медицински служби и пр.
    Например, получавате съобщение /по най-различен начин/ , че ви е отказан банков кредит. Вие им теглите една, защото и не сте искали такъв кредит. Но скоро получавате вече много по-тревожно съобщение: припомнят ви, че сте пропуснали да погасите първата си вноска по взетия кредит!
    Следва повторение на описания вече случай... “Представителят на банката” води упорита борба с вас докато се добере до личните ви данни. След това научавате, че сте купили африкански слон чрез Интернет.

    Как да се предпазите от мошениците
    1. Ако ви позвънят от банка или учреждение през почивен ден и на празник, в края на работния ден или по-късно – почти сигурно е измама. Прави се за да не можете да проверите нещата в съответното място, от където измамниците се представят.
    2. Информацията за всякакви ваши лични данни е конфиденциална. Затова всякакви въпроси за тях са признак, че с вас говори мошеник или лошо възпитан човек, който също е опасен.
    3. Нито една банка не би ви питала за номера на ваша карта от друга банка.
    4. Не съобщавайте никому номерата на кредитните и банковите си карти.
    5. Не съобщавайте никому и своя пин-код и паспортните си данни.
    6 Откъдето и да ви звънят – никога не отговаряйте на въпроси по телефона!
    Узнайте стационарния телефон на организацията, “от която” ви се обаждат. Позвънете по него и узнайте съществува ли там човекът, който ви се е представил.
    Винаги настоявайте на лична среща и то - НА ТЕРИТОРИЯТА НА УЧРЕЖДЕНИЕТО!
    7. Ако все пак сте се изпуснали да съобщите някои данни – незабавно блокирайте сметките си и кредитните карти.
    8. Съобщете обезателно на съответните органи за всяко съмнително обаждане!

Репортер: Климент ОХРИДЧАНИ

Назад

Слон



Интернет дизайн