15 септември 2007 г.
Б.Б. - Борис Беров
МАЕСТРОТО НА ЕНИГМАТИКАТА

    Борис Беров е роден, живее и твори в световната столица на хумора и сатирата, уникалният град на Република България и Европейския съюз – Габрово.
    Той е нещо като “гуру” /по български “войвода”/, на безчислените орди от т.н. “кръстословичари”, неизброима маса народ, където няма различия по цвят, раса, пол, възраст, вероизповедание, партийна принадлежност, футболни клубни пристрастия, мързел или работливост и пр. Всички те са обладани от една силна страст – решават кръстословици.
    Отначало се учи и усъвършенства из висшите дебри на икономиката и стопанството, но по едно време нещо става с него и, следвайки философията на Учителя Дънов, започва да прави не онова, което всички правят, а си избира свое поприще в живота. Днес той упражнява една от най-редките в света професии и навярно е единственият в България ЕНИГМАТИК.
    Той е блестящ съвършен маестро – енигматик!
    Това може да бъде потвърдено от всички, които го познават лично или са решавали съставените от него кръстословици.
    Съкровеното желание на този човек е да доставя радост и удоволствие на хората в тяхното свободно време при решаване на направените от него брилянтни творения.
    От 1972 година до сега – за 35 години – Борис Беров има над 15 000 публикации в печата! Издавал е 12 енигматични списания. А тези месеци е във финалния период на най-голямото, което му предстои: да постави нов световен рекорд на кръстословица по броя на квадратчета и използваните думи в нея!
    Издателите на Гинес вече потриват ръце, готови да впишат нещо наистина грандиозно в своя сборник на рекорди!
    Ето, виждате с какъв човек ви срещаме, сега вече и в Чикаго ще може да решавате не само попреписани и пооткраднати оттук-оттам кръстословици, а оригиналните творения на супер-световен майстор в енигматиката!
    И още нещо: Борис Беров не ползува сухите като житно стърнище компютърни програми, а прави своите кръстословици като ползува изцяло своя Божи дар и непомерно големия си и уникален опит... Както и над 300 енциклопедии, речници и географски карти, които така препълват габровския му дом, та за неговата автентична габровска котка действително няма място в кабинета му и тя държи опашката си навън, в градината, докато първа решава някоя нова кръстословица на стопанина си. Борис, разбира се, че не и реже опашката, защото е от новата, много интелигентна реколта габровци...
    Най-удивителното, обаче, след всичко казано дотук за нашия нов колега от България в редакцията на “Старт BG Чикаго”, е нещо друго. Това, че сред този умопомрачителен океан, наречен Енигматика, Борис Беров си е мъж на място - намерил е време и да се ожени за момичето на своите мечти - сега лекарка в познатата с високия професионализъм на персонала си Габровска болница. Дъщеря им пък е студентка в Италия, а синът им е постигнал още повече – учи в прочутата Априловска гимназия – Габрово!
    Накрая изпълнявам с огромно удоволствие поръката на автора на бъдещите кръстословици, които Българското Чикаго и Българската Америка ще решават с настървение в бъдеще – да предам на всички вас пожеланието му за шанс и сполука в това, което правите!
    Правете го с любов – това ви казва още Борис Беров, човекът чиято любов го е поставила на челно място там, където малцина дръзват да опитат и се преборят!

Климент ВЕЛИЧКОВ
“Старт BG Чикаго”
Главен редактор


Назад

Борис Беров
Борис Беров

Интернет дизайн