15 септември 2007 г.
“От А до Я на пазара за недвижими имоти”
“ДАВАТ ЛИ ТИ - ВЗИМАЙ, ГОНЯТ ЛИ ТЕ – БЯГАЙ!”
Или да се научим да се учим от грешките на другите

     Противоречиви са съобщенията за тенденциите на пазара на имоти в България.
     Според някои просветени, имотите ще продължат да поскъпват и цените ще достигнат поредния си връх, когато левът като национална валута бъде заменен от еврото.
     По-прозорливите не скриват опасенията си, че растежът на цените все някога ще свърши, и това “някога” съвсем не е далеч и може да не дочака еврото;

     ОПТИМИЗЪМ
     В подкрепа на първата теза са статистики, демографски и икономичедки прогнози от местно значение. Така например, населението на София, което сега е 2 милиона, се очаква до 2010 година да достигне 3 милиона. Или завишеният интерес на чуждестранните инвеститори…
     Точно сега е моментът, ако си имаш имот в търсен район и искаш да направиш пари, да го пуснещ за продан.
     В столицата и на други търсени места цените не само се запазват, но и продължават да растат. В края на август бе обявена най-високата досега (известна) цена за продаден апартамент – по 6,000+ евро на кв. метър. Имотът се намира в центъра на София срещу храма Александър Невски. Това лято апартаменти в новостроящи се сгради в елитни райони на столицата още на зелено масово се продаваха между 2,500 и 3,500 евро за кв. метър
     Такива бяха цените и на апартаменти на първа линия до плажа в луксозните комплекси по черноморието ни.
     От друга страна, големите инвеститори сякащ вече изоставиха жилищния сектор и предпочитат да строят търговски и промищлени обекти на стратегически места – луксозни молове и офисни сгради, бизнесцентрове, летища.
     “В Македония искат вече над 1,000 евро на кв. метър, та в София ли няма да ги търсят”, ми отговарят с усмивка.

     ПЕСИМИЗЪМ ИЛИ РЕАЛИЗЪМ
     В подкрепа на песимизма, или реализма на вторта група са сродните явления и процеси в различни точни и райони на света от последните години.
     Под заглавие “Празникът на Латвия свърши, цените на имотите падат”, сайтът News.dir.bg коментира прегряването на латвийската икономика и увеличаването на инфлацията, както и започналата вече корекция на пазара.
     Цените на имотите в Латвия растяха и за пет години от 500 евро те достигнаха до 2,000 – 3,000 евро на кв. метър за жилище в Рига. Жилищата в Рига се оказаха по-скъпи от имотите в Берлин. Редно бе цените да се повишават докато се доближат до тези в западноевропейските столици. Но това трябваше да стане за 20-30 години, а не за 5, отбелязва директорът на Агенция “Оберхауз”.
     Според очакванията, Латвия трябва да се присъедини към еврозоната най-рано през 2012 година.
     И Главният икономист на Danske Bank не скрива, че кризата в Латвия вероятно няма да подмине съседните Естония и Литва, А дори и останалата Източна Европа.
     Успоредно с падането на цените на апартаментите в Рига, бе понижен и дългосрочният кредитен рейтинг на Латвия по задълженията в чуждестранна валута от ниво А- до ВВВ+, а в национална - от А до А-.
     “Standard & Poor’s“ също понижи рейтинга на Латвия още през май 2007 г., ...
     “Standard & Poor’s“ също понижи рейтинга на Латвия още през май 2007 г., и при това изтъкна опасността от “твърдо приземяване” на латвийската икономика. Като причина за растящата инфлация правителството посочва растящите цени на вносните горива и храни, и обяви програма за обуздаване на инфлацията.
     Британският вестник “Дейли Телеграф” също коментира прегряващите пазари в Европа, които вече “повтарят началната фаза на срива на пазара на високорискови ипотечни кредити в САЩ”.
     До краен предел е опънат пазарът на имоти в Румъния, България, Хърватска, и дори в Русия, пише “Дейли Телеграф”. Данске Банк предупреждава за “чудовищния балон” , обгърнал голяма част от Източна Европа, който наподобява на обстановката в Източна Азия малко преди кризата от 1997 г.
     Високите нива на задлъжнялост на населението в големи части от Европа ги правят уязвими спрямо затягането на кредитните условия, се отбелязва в публикация на рейтинговата агенция Standard & Poor’s.

     ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ
     В САЩ вече са добре познати термини като растяща инфлация, “балон на цените” на имотите, пукане на балона, “меко” или “твърдо” приземяване, растящи лихви и криза на ипотечната индустрия, спекулативни пари и сделки, затягане на кредитните условия, и т.н.
     На движението и на вихрите на спекулативните пари станахме преки свидетели и потърпевши през първите години на новия век в САЩ. Цените хвръкнаха пред спекулативното търсене и офериране, за да бъдат задушени година и половина по-късно от последвалата корекция на пазара и от кризата на ипотечната индустрия.
     В югозападния регион на САЩ спекулативните пари сякаш тръгнаха от Сан Диего и Лос Анжелис (Калифорния), а в Европа – от Латвия;
     След Сан Диего спекулативният вихър порази Лас Вегас (Невада), а по-късно и Финикс (Аризона); В Европа, според Агенция “Оберхауз”, спекулативните пари сега напускат Латвия и се насочват към България и Румъния.
     В Лас Вегас над 40% от имотите на пазара са необитаеми. В Маями, Флорида, и на други места по източното крайбрежие, многоетажни блокове с пустеещи немебелирани апартаменти очакват някой да ги насели. Сред градовете, символи на кризата се нареждат: предградията Самърлин на Лас Вегас, Денвър (Колорадо), Детройт, предградия на Чикаго, и много, много други.
     Каква ще е съдбата на бетонените джунгли, изникнали за последните година-две край плажовете на Слънчев бряг или около китното до неотдавна Банско? Предстои да видим.
     Но Европа не е Америка и веднага последва контра- (реторичен) въпрос от оптимистите: “Опитай се да купиш апартамент на крайбрежието в Испания… Цените там са недостижими…” Затова всеки сам решава за себе си къде да инвестира и кога, и носи последиците от решенията си.
     Удивителното е как сривът на пазара на недвижими имоти в САЩ опари по един или друг начин всемирната финансова вселена, писа списание “Тайм”: и компаниите за ипотечни кредити в Лос Анжелис, и банките в Сиатъл, също високорисковите фондове на Австралия, Европейската централна банка, инвеститорските къщи на Уол Стрийт, притежателите на ценни книжа…

     ПОСЛЕСЛОВ
     От казаното дотук би трябвало да е ясно, че въпросът е не дали, а кога ще се пръсне балонът на раздутите цени на недвижимости в България.
     Светът наистина стана по-малък и сякаш по-уязвим. Колко ли време имаме да се поучим от грешките на другите преди балонът на раздутите цени да се пръсне и над България? Но пък риск печели, риск – губи! Когато опиташ все има някакъв шанс да спечелиш. Ако не опиташ, шансът е нулев!

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
602-695-2111, www.AzHomeConsult.com


Назад

Имоти

Имоти
България - Слънчев бряг

Интернет дизайн