15 септември 2007 г.
ПАВАРОТИ СИ ОТИДЕ

     Отиде си от нашия свят Великият Певец Лучано Павароти.
     През юли 2006 г. лекари в Ню Йорк откриха рак на панкреаса му. Нуждата от незабавна операция и последвалото лечение принудиха певеца да отмени концерти от прощалното си турне, започнало през 2005 г. След операцията той се оттегли в къщата си в Италия и повече не се появи публично.
     Лучано Павароти е роден на 12 октомври 1935 г. в Модена, Италия. След няколкогодишно обучение и кратка кариера на учител в началните класове Павароти прави оперния си дебют на 29 април 1961 г. в Реджо Емилия на конкурс за млади оперни певци като Рудолф в “Бохеми” на Джакомо Пучини. Забелязан бил от легендарната австралийска певица Джоан Съдърленд и тръгва на турнета в Австралия, САЩ и Лондон с нея и съпруга й, диригента Ричард Бонидж. През 1967 г. излиза на сцената на нюйоркската “Метрополитън опера”, с която свързва трайно съдбата си.
     В края на миналия век той стана изключително популярен сред широка публика след поредицата концерти “Тримата тенори”, заедно с Пласидо Доминго и Хосе Карерас.
     Ще се запомнят концертите му “Павароти и приятели” - с поп- и рок- изпълнители. Последната му публична изява бе при откриването на Зимните олимпийски игри в Торино през феврурари 2006 г. Има издадени десетки дискове в златни и платинени тиражи.
     От първата си жена певецът има три дъщери, от втората – още една дъщеря, родена през 2003 г.

"Старт"

Назад

ПАВАРОТИ

Павароти по време на прощалното си турне “40 години на сцената” 10 септември 2005 г.

Интернет дизайн