15 септември 2007 г.
Първи фестивал на сръбския филм в Чикаго

     От 13 до 16 септември в Чикаго гледахме филми на една от най-самобитните, изключително оригинални и преливащи от емоции кинематографични школи – сръбското кино.
     Да кажете само “Костурица” - и това ще бъде достатъчно.
     Сърбите са правили вече 4 пъти такъв фестивал в Париж.
     Сега правят пробив и в Чикаго.
     Под егидата на тяхната културна организация Euro American Spirit те полагат много грижи да обогатят културните си връзки с Европа, Америка и целия свят чрез филм, музика, театър и спорт.
     При нашите разговори с организаторите на Фестивала разбрахме и почувствахме желанието и надеждата на нашите западни съседи в Европа да имаме и повече контакти тук, в Чикаго, на ниво българска и сръбска общност. Тяхната 500 000 диаспора и нашите 120 000 българи сме вече приближаваща се към милион общност от много активни, образовани и надарени хора, които можем с успех да се интегрираме в най-проспериращата част на американското общество.
     Ако дойдете в някой от фестивалните дни в салоните на кинотеатъра с над 550 места, ако видите, например, “Врани коне” на Любиша Самарчич, едва ли ще излезете спокоен от залата. Ще видите как духът у човека побеждава материалната плесен, прояла душата му - една необикновено започваща и още по необичайно завършваща сага с абсолютно противоположен знак на така добре познатата ни вече “Американска мечта”...

"Старт"

Назад

“Врани коне”

Интернет дизайн