15 септември 2007 г.
СВЕТОВЕН РЕКОРД НА БОКСОВИЯ РИНГ В ЧИКАГО

     Около 120 страни от планетата ще пратят своите боксьори на Световния ринг в Чикаго от 23 октомври до 3 ноември, 2007 година.
     Сред тях са първите сили в бокса, като Русия и САЩ, редом с тях е и авторитетният тим на България. Тук ще дойдат и боксовите джуджета Аруба, Буркина Фасо, Черна гора, о-в Мавриций и дори супер екзотичните майстори на ръкавиците от Папуа и Нова Гвинея... Но най-вероятно ще отсъствува боксовият гигант Куба. Силната съблазън на парите, изглежда, изкушава дори и третото поколение спортни комунисти, родени и възпитавани на “Острова на свободата”. Фидел Кастро иска да запази силен състав за олимпийските игри през август 2008-ма в Пекин, което е доста по-лошо място за искане на политическо убежище, отколкото Чикаго.
     Над 620 боксьора ще се качат на ринга. Те са с почти 200 повече от предишното, най-голямо досега световно първенство – през 2005 г. в Китай – 412 боксьори от 74 страни.
     Четвъртфиналистите, най-добрите осем от всяка категория в Чикаго, получават олимпийски визи.
     Боксът, за разлика от много други сортове, е популярен в почти всички страни на петте континента. Най-много са европейците – от 38 държави, следва Африка – 27, Азия – 23, Америка – 23 и Австралия и Океания – 3.
     За Чикаго това световно първенство се падна като шестица от тотото. То беше дадено на Русия, после й бе отнето – и то само преди няколко месеца. Има нещо неизречено като причина за такова екстремно действие. Едва ли Русия, която хвърли милиони за да вземе Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи и отделя 12 000 000 000 /12 милиарда!/ долара за провеждането им, е била притеснена с нещо при положение, че маса от съвременните олигарси имат доста топла връзка със спорта - особено с дисциплини като бокса.
     Но важното днес е, че Чикаго – люлката на боксовия спорт, е наистина най-доброто място, където може да се направи Световно първенство.
     Важното е и че 120000-та ни българска общност ще посрещне именити наши сънародници и ще аплодира великолепното им майсторство.
     Важното е, че и Чикаго, като кандидат за летните олимпийски игри, ще направи една наистина “световна репетиция” и ще докаже блестящо своите възможности да организира грандиозни спортни фиести!
     Същото каза и нашият невероятен кмет Ричард Дейли:
     “Световният шампионат по бокс при нас? Това е фантастична новина и добра възможност да покажем на света Чикаго като великолепен и много гостолюбив град. Нашите гости ще се чувстват като у дома си!”

Климент ОХРИДЧАНИ

Назад

Бокс Чикаго 2007

Интернет дизайн