15 август 2007 г.
Валентин ГЕОРГИЕВ:
ЗА ХОРАТА И ЗА НАДЕЖДИТЕ

Разговор с продължение за хора, пари и къщи

     Продължаваме вървящия в няколко броя на вестника материал с Валентин Георгиев за пазара с недвижими имоти, за притесненията на едни, за проблемите на други, за крайно сериозните въпроси, пред които са изправени трети.
     Преди време г-н Георгиев говори за причините, вече породили изненадващо бързо неблагоприятни събития. На места мрачните прогнози преобладаваха. И стана така, че като тъмен облак в сезона на атлантическите урагани увисна над всички ни кризата с американския пазар на недвижими имоти.

     - Добър ден, г-н Георгиев, какво ново по нашата стара тема, какво ново в личен и служебен план?
     - Добър ден! Аз знам, че и за вас и за всички читатели не е вече новина освобождаването на медицинските сестри от либийския затвор, но това е емоцията, с която съм изпълнен в ежедневието. Това е голямата новина, която ме зарежда с позитивна енергия, новината от която се чувствам истински щастлив. Благодаря, г-жа Саркози!
Колкото до нашия, продължаващ вече в четвърти брой разговор – да, има промени, има развитие както в пазара, така и при нас, в Countrywide.

     - Вие сте първият наш сънародник, станал президент на Ротари клуб в чужбина, но за Ротари не е време да говорим. Сега е време да кажем, че вие сте и водещият в бизнеса с недвижими имоти българин в САЩ. Г-н Георгиев, всички са пренапрегнати от пазарната ситуация. Какво точно става?
     - Вие помните, навярно, основните идеи, до които достигнахме в предишните разговори – твърде много хора все още вярват в схемата: купуваш, боядисваш, продаваш бързо и с огромна печалба! Твърде много продавачи на mortgage продукт започнаха спекула с това, прекалено много обещания се даваха, гонеше се на всяка цена “перфектна сделка”, каквато просто няма. Много пъти предупреждавах. Опасно много надежди бяха пожертвани от продавачи с користни подбуди. Помните, навярно, казах ясно – ние печелим от оборот, от много сделки. И не пропускаме търпеливо да обясним на всеки наш клиент всяка рискова ситуация, пред която може да се изправи във времето, ако няма нужните познания, нужната информация. Казах, че дори отказваме сделки, ако сме убедени, че клиентът ни е подведен. Никога не играем на дребно, не лъжем, защото НЕ СМЕ ВРЕМЕННО В БИЗНЕСА!
     Това е! Това са моите правила, това е политиката на Countrywide! Ние си изкарваме парите с пот на челото.

     - Доста mortgage офиси затвориха врати, а се радваха на цветущ бизнес...
     - Така е, има затворени офиси, има фалирали компании. Хора останаха без работа...

     - Стана така, г-н Георгиев, че cутрин човек пътува през шпалир от дървени дъсчици, на които пише “продава се”, вечер, когато се връща, забелязва че в редиците са застанали нови призиви към изчезналия покупател.
     - Според прогнозите на нашите експерти, съобразено и с факта, че сегашният пазар е един от най-трудните през последните 30 години, не се предвижда в близките 12 – 18 месеца подобрение в цената на имотите. Състоянието на някои отрасли на пазара може и да се влоши. Ниските цени на имотите са причина за по-малки заеми, намален брой на рефинансиранията и по-малък брой продажби.
     По-високите лихвени проценти и изисквания за по-висок кредитeн рейтинг водят до намаляване на квалифицираните клиенти. Кънтриуайд, както и много други кредитори, понесоха и неочаквани загуби, свързани с Home Equity Lines of Credit в резултат на по-ниските цени на жилищата.
     Но ние в Кънтриуайд сме подготвени финансово и организационно по-добре от своите конкуренти и очакваме увеличаване на финансовия си дял.

     За да постигнем това предвиждаме следното:
     1. Да увеличим дистрибуторската мрежа. С консолидиране на индустрията много талантливи професионалисти ще бъдат на разположение. Динамичният пазар дава възможност за увеличаване броя и мрежата на бизнес партньорите. Тук има резерви – в момента в Кънтриуайд работят 5 900 лоан-офисери, според плана би трябвало да са с 200 повече. За разлика от останалите ние не преставаме да се развиваме.
     2. Създаваме условия да увеличим доходността от дейността ни.
     3. Има план за оптимизиране портфолиото на Кънтриуайд. Нашите 1.4 милиарда портфолио дават уникалната възможност да имаме все повече клиенти, докато другите се свиват.
     4. Ще даваме все така качествени услуги. Репутацията на Кънтриуайд е свързана с цялостния процес за отпускане на заеми. Всеки един от нас допринася за това.
     5. Нашите лоан-офисери предлагат оптималните възможности за нуждите на клиента.
     6. Хората, които обработват документите, контролират и се грижат за заемите, ще създават възможността те да се продадат на secondary market.
     7. Намаляването на разходите ни дава възможност да инвестираме повече в нашия бизнес.
     8. Сред специалистите в Компанията ще развиваме още повече качествата на водач. Това ще става все по-важно. Нашата цел е да намираме и подготвяме лидери.
     9. Ще създаваме merger и joint ventures.

     Според Moody Investor Services Countrywide продължава да бъде лидер при пазара за недвижимости и поради това генерира печалба и през първата половина на 2007 година.
     Очакванията са, че компанията ни ще издържи на потенциалните предизвикателства и през втората половина на настоящата и през следващата година, поддържайки стабилна финансова ликвидност.
     Рейтинг-агенцията очаква още повече - Countrywide да постигне още по-голям успех при планираното интегриране на mortgage сектора /филиал на Countrywide Home Loan / към работната платформа на Countrywide Bank.
     Така че, мисля, всичко си е наред - тайната на успеха е лесна за разгадаване: pъководещата роля на Countrywide на финансовия пазар, умението за прилагане на ефективна национална работна платформа и усъвършенствуван финансов мениджмънт са позитивните фактори за рейтинга на компанията.

     Ще съобщя и някои резултати и предвиждания на най-високопоставените ръководители на Countrywide.
     Според Brian Hale, Senior Managing Director & President:
     Общият обем – 59.3 милиарда долара е с 5.5 милиарда над планираното.
     Обемът на рефинансиранията е 27.4 милиарда – почти два пъти повече от същия период през миналата година.
     Обемът на покупките е 24.6 милиарда
     Общите приходи са 1.6 милиарда – с 1.5 милиарда повече от предишния период.
     Общите разходи са 30 милиона по-малко от предвиденото.
     Общите доходи са 387 милиона - 35 процента повече от планираното.
     През последните 90 дни над 30 конкуренти са излезли от бизнеса. Но Кънтриуайд не е била никога по-силна финансово и по-добре подготвена за трудностите от сега.

     Според David Sambol, Countrywide’s President and Chief Operating Officer:
     Освен печалбата от 485 милиона долара през април, май и юни 2007 г. компанията отчита наличието на 1.415 милиарда в ценни книжа и общи авоари – 90 милиарда/!/ долара.
     “Много са предимствата, които позволяват това - подчерта той в своята благодарност към служителите на Компанията, – нашата финансова мощ, нашият авторитет и най-вече хората. ВИЕ сте онова, което отличава Кънтриуайд - лидерът в индустрията, от другите компании”.

     - Разбрах, г-н Георгиев, че отскоро сте на по-висока позиция в Countrywide.Какво очаквате в личен план?
     - Повече работа. Сега съм Sales Manager в най-големия чикагски офис на Countrywide. Нашият офис е и един от най-големите в САЩ. От септември се местим, съвсем близко до старото място, в по-голям и функционален офис, с по-добри удобства и работни места. Това означава и повече отговорности.
     Но аз искам да се върна към началото на разговора: мнозина затвориха врати, още повече останаха излъганите – казахте Вие. Така е. Неприятно е, но в живота всеки трябва да е наясно и с доброто и с лошото. Трябва да се живее с реалностите. Те са крайъгълният камък на успеха.
     И всеки, който е наясно с това, е добре дошъл при нас – в разширяващата се Countrywide!

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Countrywide Home Loans

Валентин Геортгиев
Валентин Геортгиев постигна много през 2007 година не само като водещ наш сънародник в бизнеса с недвижимости в САЩ, но и като първият българин - президент на Ротари клуб в чужбина


Brian Hale
Brian Hale
Senior Managing Director & President


David Sambol
David Sambol
Countrywide’s President and Chief Operating Officer

Интернет дизайн