15 август 2007 г.
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ:
ЦЪРКВАТА Е ЕДИН ДУХОВЕН ГРАДЕЖ

Интервю на Кина БЪГОВСКА, пратеник на в. “България 21 век” и “Старт BG”

     По време на тържественото честване 104-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Славеино - родопския център на епичната борба, Кина Бъговска, представител на “България 21 век” и “Старт BG” се срещна и разговаря с Пловдивския Митрополит Николай.
     Този български свещенослужител е най-младият митрополит в страната ни, ръкоположен на високия църковен пост само отпреди 6 месеца. Въпреки това той е много популярен с активната си дейност и ревностно служене на Православната църква и Бога.
     След тържествения благодарствен молебен в църквата «Свети Пророк Илия» в Славеино, посетена от незапомнено множество, Митрополит Николай отговори на въпросите на медиите.

     Въпрос: Ваше Високопреосвещенство, ще имат ли нашите духовни огнища в Родопите в скоро време достатъчно свещенослужители за да се запази православната ни вяра и българският род по тези места? Докато пътувах видях доста джамии, а някои от православните ни църкви изглеждаха недобре поддържани. Спрях се в Араповския манастир, строен преди 150 години, но за който от четвърт век не се полагат грижи, въпреки, че в него има и уникални образци на икони и стенописи от Чирпанската зографска школа.

     Митрополит НИКОЛАЙ: Днес от Българската Православна църква се очаква много. Тя винаги е била с тегобите и радостите на своя народ. Никога не го е излъгала. Тези очаквания са добри и полезни, но резултатите не зависят само от нашата църква, която е наранена от изпитанията, през които е минала и преживяла във време на атеизъм и в по-ново време на разкол.
     Но какво значи “Църква”? Църквата не са само владиците и свещениците – Църквата сте и вие, ако сте християни и покръстени. Църквата са и всички, които заемат отговорни постове в държавата и са православни християни. Всички трябва да имаме съзнанието да обединим усилията си в името на доброто, състраданието и човеколюбието.
     Наистина сега съществува липса на свещенослужители. Но никой на сила не може да бъде накаран да стане свещеник. И не бива. Това е Божие призвание. Ние трябва по-скоро да привлечем младите хора, децата, на които да покажем правия път на живота. И когато тръгнат по него у много от тях ще се появи духовна потребност изцяло да бъдат в служение на Бога, на църквата и народа. Така ще имаме достойни млади свещеници, необременени от миналото, които ще се отдадат на пастирското служение.
     Не само Араповския, но и 10 други манастира в Епархията имат необходимост от поддържане и ремонти. Откакто съм натоварен да се грижа за тях се запознавам с нуждите им, с имотите, които манастирите притежават и как се ползуват от тях. В момента правим ремонт на Кукленския манастир. Следващият е Араповския.

     Въпрос: От кого очаквате поддръжка? Възлагате ли достатъчно надежди и на неделните училища – идея, която сякаш има добра възможност за развитие?
     Митрополит Николай: Ако говорим за храмово строителство, моята душа не е пълна като види празен храм от душите човешки! Защото всеки дом, който не се обитава, като няма душа в него, той се разрушава. За един бизнесмен е лесно да даде пари и построи храм. Но защо ни е празен храм? Затова лептата на всеки един е много по-ценна. Бедните и обикновени хора, които даряват от малкото, което имат, стават съпричастни на духовното дело и възприемат храма не като подарен, а като свой, в създаването на който са участвали лично. Защото църквата е един духовен градеж и основният камък е сам Господ Иисус Христос и всеки християнин… И аз, и вие, и всеки трябва да намери своето достойно и спасително място.
     Що се отнася до неделните училища - Христос казва – “Идете и научете всички народи!” Затова задача моя и на пастирите е да отидем по училищата и да учим младите. Да ги поставим на твърда вяра.
     Но кога говоря за духовна просвета, знам че резултатът не зависи само от духовниците. Семейството има голямо значение за младежта. Защото всички се нуждаем от просвета, но децата са нашето бъдеще и не трябва да бъдем лекомислени и спокойни като ги пращаме по дискотеки и други забави, а не ги напътстваме да живеят и с живота на църквата. “Оставете децата - казва Христос, - и не им пречете да идват при мен. На такива е Царството небесно”.

     Въпрос: Познавате ли, Ваше Високопреосвещенство, духовния живот на българите в чужбина? Интересувате ли се от него и как го преценявате?
     Митрополит Николай: Разбира се, че се интересувам. Не би трябвало да се интересувам само от своята епархия, защото няма да се спаси човек, който е егоист. С интерес следя какво става в чужбина и се възхищавам на усилията и делата, които предприема Негово Високопреосвещенство американския, канадски и австралийски Митрополит Йосиф. Наскоро ние се видяхме на Сесията на Светия синод и той сподели своите успехи от архипастирската си дейност. Винаги, когато се обърне към нас, той ще има пълна подкрепа за каквото и да е. Молитствувам Господ да дари на него и на христолюбивото му паство успехи.

     ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ, който за втори път присъства на Илинденско-Преображенския събор в Славеино, също отговори на зададените въпроси, сред които бе и въпроса на Бъговска:
     Въпрос: Г-н Пирински, какво да предам на родопчани в Чикаго?
     Георги ПИРИНСКИ: Да имат будното чувство, че са българи. Да имат самочувствие където и да са. Винаги да имат готовност и стремеж да се завърнат в Родината. Но българинът може да допринесе за страната си дори и когато живее в чужбина. И го прави.

     НЕ РУШЕТЕ ПРИРОДНАТА ХАРМОНИЯ В РОДОПИТЕ!
     Зам.министърът на Регионалното развитие и благоустройство г-н Димчо Михалевски, който е родом от Славеино, сподели неща, които интересуват всички от този край.
     Той каза, че всичко, което ще се прави по тези девствени засега места, ще бъде съобразено с екологията. Правителството иска да изпревари със специална програма за изграждане на инфраструктура по тези райони за да попречи на комерсиалните проекти на някои инвеститори. Започва застрояването на отдавна очакваният път до Хайдушки поляни, които ще се превърнат в планински курорт. Той ще се построи без да се наруши природната хармония. Горският фонд ще бъде строго контролиран – за да не се повтори Пампорово, където гледката от “планинския курорт” разкрива повече бетонни сгради вместо зелена планинска гора.
     Ще се строят пречиствателни станции към Мадан и Рудозем, а също така започва изграждането на нови водоизточници за курорта Пампорово.

Назад


Славеино
Славеино - родопският център на епична борба


Митрополит Николай
Пловдивския Митрополит Николай


ГЕОРГИ ПИРИНСКИ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ

Димчо Михалевски
Зам.министърът на Регионалното развитие и благоустройство г-н Димчо Михалевски


Араповския манастир Този 150 годишен манастир в Родопите очаква повече грижи и повече вярващи

Родопи - фолклор Родопските хора и песни, пъстрите родопски носии, са хубави и свежи като планината!

Интернет дизайн