15 юли 2007 г.
Ротари е за хора, които обичат хората

     102 години и 135 дни са минали от деня, в който адвокатът Пол Харис, с още двама приятели, основават първия в света Ротари клуб. В Чикаго! Бил е 23 февруари, 1905 година. Минали са години, светът е преживял радости и болки, революции и кризи, тържества и поражения, но по традиция ротарианската година все започва през юли.

     Днес, събота, 07/07/20007, първото българско президентство на Ротари клуб в Чикаголенд е факт! Българинът Валентин Георгиев е неговият президент за 2007 – 2008!

     Валентин е сред известните българи в “Новия свят”. Само за седем години той и съпругата му Яна, започнали като мнозина от нас от “самата нула”, стъпват на краката си. Новият Ротари-президент сега е в първата дузина специалисти на Countrywide - популярната в Америка бизнес-империя на финанси и недвижими имоти, империя, над която не залязва слънцето, защото се простира на всичките 50 щати – от Хаваите до Ню Йорк...

     “Ротари е световна организация на лидери в бизнеса и професиите, която осигурява хуманитарна помощ, насърчава високи етични норми във всички професии, и помага за разпространяване на добронамереност и мир в света”.

     От ротарианците се изисква много:
     1. Да са активни в развитието на бизнеса, който представят. В Ротари клубовете членуват хора от всякакви професии. Няма “висша” и “низша” работа. Освен това всеки има нужда от партньори. Ротарианците си помагат в сферите на своите дейности.
     2. Да развиват с всички сили един от най-дефицитните сектори в съвременното ни общество – приятелството. Това е била и голямата идея на Пол Харис и приятелите му: клуб, който да създаде приятелство между членовете на бизнес-общността.
     3. Членството в Ротари подпомага личното израстване и развитие, възпитава в сложните човешки взаимоотношения.
     4. В Ротари клубовете се развиват лидерските качества на членовете. Тук те се учат как да се мотивират, как да станат решителни, как да поемат високи отговорности.
     5. В клубовете се работи и по информационни програми за развоя на обществото, на държавите и света.
     6. Тук обикновено работят добри и отговорни граждани на обществото и те се активират още повече.
     7. Работата в Ротари клуб е удоволствие. Тя създава позитивна енергия и радост. Спомага и клубната програма за разнообразяване живота и създаване приятни развлечения на членовете.
     8. Развиват се социалните контакти и умения. “Ротари е за хора, които харесват хората”!
     9. Всеки ротарианец има значка с надпис “Rotary International”. По цял свят има Ротари клубове. Там всеки е добре дошъл при своите. Това на практика означава “граждани на света”. Ако се нуждаете от съвет, от хотел, от лекар, адвокат, помощ – навсякъде ще имате съдействие чрез Ротари.
     10. Ротари издига в култ етичното поведение. Същества Четиристранен тест, който очертава етичните стандарти на личността. Те са:
     Това ли е истината?
     Справедливо ли е спрямо всички, които засяга?
     Ще създаде ли това добронамереност и по-добри приятелства?
     Ще бъде ли от полза за всички, към които има отношение?
     11. Толерантност! В Ротари се обединяват хора от различни раси, религии, култури, държави, език, политически убеждения. Членуват изтъкнати личности на света. Ротариaнците знаят да ценят и уважават хората с техните различия. В Ротари клубовете няма “тайни знаци”, няма тайни ръкостискания, тайни срещи и ритуали. Това е отворена общност от мъже и жени, които вярват в необходимостта да бъдеш естествен, състрадателен и да помагаш на другите. В Ротари няма “официално вероизповедание”.
     12. Членството в Ротари клуб е престиж. Тук са професионалисти, от чиято дейност зависи обществото и световният прогрес. При това човечността у всички се смята за висша степен на добродетел. “Добре е да си важна личност, но важно е и да си добър човек”.
     13. Ротари е клуб с идеална цел. Неговата грижа е човекът. Ротарианците служат на обществото - както в своя град, така и в световен мащаб. Най-привлекателното в дейността на клубовете е шансът на направиш нещо добро за друг и да усетиш удовлетворение от това.

     Официалната част мина неусетно, без очакваната от мен лека превзетост, без дълги и странни ритуали. Досегашният президент на Westmont Rotary Club, г-н Jim Gleason, говори не само за това, какво е направено, а и за това, което предстои, за добрите очаквания на обществото, за добрите надежди, свързани с новия президент.
     Изненада за всички беше присъствието на високопоставения в йерархията на Rotary International г-н Art Davis, District Governor .
     G-n Davis присъства на второ въвеждане в длъжност за тази година. Присъствието му беше събитие за Westmont Rotary, защото клубовете в District 6450 са над 60. A за 30-годишната си история Westmont Rotary club няма въведение в длъжност при такава тържественост.

     District Governor Art Davis сподели идеите си за предстоящата година, за мястото на Rotary International в обществото, за организациите и отговорностите. Това, че е необходимо да бъдеш естествен и да помагаш на другите, стана неусетно важната част от изказването му. И, пожелавайки позитивна енергия и радост на всички, въведе официално в длъжност “Президент на Westmont Rotary Club” нашия сънародник и добър приятел Валентин Георгиев.
     Все така, с подобаваща на поста му тържественост, г-н Art Davis въведе официално в длъжност и новия борд на директорите на клуба.
     За да бъда верен на хронологията на събитието, а и за да мога да споделя приятната си изненада, няма как да подмина топлите думи на г-н Steve Jones. Семеен приятел, надежден партньор, добър бизнесмен, Steve Jones представи себе си и новия президент на Westmont Rotary като хора, които еднакво добре могат да почистват градината, да правят срещи, но и да бъдат опора на обществото.

     А новият президент, видимо развълнуван от цялото внимание към семейството му и него, надви обичайната сдържаност и, вместо очакваните шаблонни благодарности, говори за силата на приятелството, за протегнатата към него ръка преди 7 години, за честта да има такъв борд на директори и за отговорностите. За многото очаквания. За многото отговорности!
     Срещата между нас – “неротарианците” с членовете на Уесмънт Ротари Клyб, които тържествено обявиха за свой президент Валентин Георгиев, беше повече от събитие. Тя беше откровение за това, че тук, в Америка, наистина вървиш напред, че те приемат навсякъде, че нямат значение религии и раси, че всичко е пред теб, ако си широко скроен, ако си личност с мащаби.
     Тези хора бяха непосредствени, държаха се с нас, гостите, изключително дружелюбно, като с отдавна познати – навярно в очите им всеки българин имаше и част от авторитета и обаянието на Валентин, на съпругата му Яна и очарователните им деца, които бяха истинската украса на събитието.

     Бяхме удивени от красотата и хармонията на семейната къща! Бяхме радостни, бяхме възторгнати от успеха!
     По зелената поляна пред големия дом, край малкото поточе и вирчето с рибки, българският чикагски ансамбъл “Хоро” се представи като “Първи ротариански състав” - професионално, дружелюбно, със световен размах! Момичетата в народни носии посрещаха с усмивка , с хляб и сол по стар български обичай официалните гости и членовете на Rotary Club, усмихнати бяха всички през цялата вечер, разбира се бяхме и ние... и някак неусетно като че всички станахме “истински ротарианци” в тази прелестна вечер.
     На вечерта присъствуваше и генералният консул на България в Чикаго г-н Иван Сотиров със съпругата си Наталия. Неговото слово сближи още повече българи и американци. Tой благодари за високото признание, което е не само за Валентин Георгиев и семейството му, но и за цялата българска общност в Чикаго.
     От този знаменит ден с трите седморки със сигурност стъпихме едно стъпало по-високо към нашата интеграция в американското общество, към българското приобщаване към Новия свят, в който дойдохме да живеем и работим.
     Старият председател на клуба и мнозина от членовете му говориха дълго и с добро чувство за очакванията си от предстоящия “български период” в ръководството на клуба им. Личеше си, че добре познават качествата на човека, когото бяха избрали. Личеше си, че се чувстват в сигурни ръце!

     Беше една от най-дългите но и най-приятни вечери на чикагска земя. При достойни българи, сред успели американци, във великолепна атмосфера!
     Беше нощта, в която един от многото Ротари клубове по света даде ключовете на управлението си на един от нас, българите в Чикаго!
     Оценяваме го като събитие, което очертава новия облик на България - България, която все повече се доближава до веруюто на Ротари: “Хуманизъм и почтеност във взаимоотношенията между хората, зачитане на личната свобода на всеки човек.”

Климент ВЕЛИЧКОВ
Съвместна публикация на чикагските издания
“България” и “Старт BG”

Назад

Валентин Георгиев - Президент на Westmont Rotary Club Ротари-президентът Валентин Георгиев със съпругата си Яна, децата им Ана-Никол, Томас и Андре, с артистичната подкрепа на Ансамбъл “Хоро”, посрещат пред дома си ротарианците от Чикаголенд.

Валентин Георгиев - Президент на Westmont Rotary Club
District Governor Art Davis въвежда официално Валентин Георгиев в длъжност “Президент”. Световната централа на Ротари Интернешънъл се намира в Еванстън – Чикаго.

Валентин Георгиев - Президент на Westmont Rotary Club
На тържеството нашият сънародник бе поздравен от ротарианците, които ще работят с него по време на президентството му в Клуба.
Членовете на Ротари по света образуват глобална мрежа от лидери в бизнеса и професиите, които отдават доброволно времето и умението си да служат на своите общности и света.


Валентин Георгиев - Президент на Westmont Rotary Club
Генералният консул на България в Чикаго Иван Сотиров говори за високото признание, което е не само за Валентин Георгиев и семейството му, но и за цялата българска общност в Чикаго.

Валентин Георгиев - Президент на Westmont Rotary Club Ротарианците от Westmont Rotary Club, които виждате на снимката, са част от световното братство, наброяващо 1 200 000 члена, обединени в 32 000 клуба от 168 страни.

Валентин Георгиев - Президент на Westmont Rotary Club
Българско хоро от блестящия Ансамбъл “Хоро” в Чикаго - за най-старата в света организация с идеална цел! Ротари-клубовете са дарили досега над 500 милиона долара в борбата срещу детския полиомиелит.

Интернет дизайн