1 юли 2007 г.
ПЕКИН – ГОТОВ ЗА ИГРИТЕ
Весела Лечева договори условията за подготовка на българите
Българска спортна делегация на олимпийските обекти 15 месеца преди Игрите

     Всички наши изисквания се приемат изцяло: широко участие в предолимпийски състезания, удължен период на аклиматизация, много тренировъчни лагери в Китай и наши спортни центрове по време на олимпиадата, оптимални условия за живот, подготовка и стартове на “Пекин 2008”.
     Представяме ви личните впачетления на нашия представител в България доц. д-р Ефрем Ефремов, които бяха посрещнати с интерес от българската спортна общественост.


     “Тези игри бяха най-добрите до сега” – цитирам по памет част от задължителните думи на президента на МОК при церемонията по закриването на олимпийските игри. В тях има необходимата доза любезност и признание към усилията на града-домакин. Жак Рог ще ги произнесе в края на август 2008 г. И ще бъде напълно прав. Игрите в Пекин се очертават наистина като най-внушителните и най-технологичните в съвременната история на олимпийското движение.

     Много амбиции, много пари, много труд

     Известно е, че домакинството на летни игри през последните 20 години се получава от два типа кандидати. Първият – състезанието се дава на град от страна с висока котировка в световната политическа, бизнес и спортна йерархия. И със съответното лоби. Барселона (1992 г.) получи правото да организира игрите благодарение и на личните усилия на Самаранч и цялата му вярна кохорта от МОК. Атланта (1996 г.) спечели благодарение на “Кока кола”, “IBM” и другите американски спонсори на световния олимпизъм. Игрите през 2004 г. бяха дадени на Атина, като закъсняла компенсация за отнетото им от американците. Както и за доказателство, че има някакъв морал дори и сред “ кардиналите на спорта”.
     По-интересни са вторият тип “домакинства”. Те се дават на градове, които искат чрез игрите да легитимират своята страна пред света. Да получат тази част от популярност, реклама и признание, която не е по силите на каквато и да е медийна кампания. “Южна Корея” стана Република Корея в очите на световно обществено мнение благодарение на игрите в Сеул. А не чрез “Самсунг” или “Деу”. Точно тези игри показаха много по-различен образ от този - на корумпирана държава, в която
     Военните често правят преврати, полицаите бият студенти и всички ядат кучешко месо.
     Точно чрез игрите през 2000 година усмихнатото лице на Сидни влезе в милиони домакинства на планетата, като изтри нагласата за Австралия като голяма английска колония на края на света. Тогава се заговори наистина за Австралия, а не за “Down under” (долната земя), както бе според популярния жаргон.
     Подобна е тенденцията и в Пекин. След като загуби с минимална разлика домакинството за 2000 г., китайската машина се завъртя на пълни обороти. Първо – да спечели игрите, второ – да направи така, че хората по света да видят с очите си държавните и спортни измерения на най-бързо развиващата се икономика в света, през последните години. За целта не се жалят нито сили, нито средства. Всичко се прави по начин, който предизвиква респект и излъчва сигнали, че игрите са поверени на страна с хилядолетна държавна история.

     През май, когато българска делегация бе в Пекин, равносметката на организаторите бе: от 37 спортни обекта за игрите, 36 ще бъдат напълно готови на края на тази година. От 31 обекта в столицата, само централният стадион наречен “Птиче гнездо” ще бъде завършен през 2008 г. Темповете на строеж са забавени по искане на МОК, за да може стадионът наистина да е съвсем нов за игрите. В деня, в който го посетихме,близо 10 хиляди работници се трудеха и на обекта се влизаше през военен пост. Стадионът е архитектурно чудо, без аналог в света. Десетте града, в които ще има срещи от футболния турнир също са напълно готови. Пред завършване е реконструкцията на хиподрума в Хонг Конг, където ще бъдат състезанията по езда.
     Китайците признават, че са били затруднени не толкова от изграждането на супермодерните спортни съоръжения, колкото от създаването на нова инфраструктура за столицата си. Големи усилия са насочени към опазването на околната среда. Възприети са европейските екологични стандарти. Засадени са 27 милиона дървета. Всички предприятия са снабдени с модерни пречистващи филтри. Подменени са 10 хиляди автобуса и 50 хиляди таксита. Близо 200 са мерките, които властите са предприели по “Операция Екология”. Похарчени са 1 милиард евро. Скъпо удоволствие, но не и за държава решила да инвестира в бъдещето си.
     Проблемът с транспорта също е на път да бъде регулиран. Пред завършване е реконструкцията и удължаването на 4 нови линии на метрото с обща дължина 196 км. Изградени са и 159 км. магистрали. Те са 8-лентови и са на по 3 етажа. Вече се изпробва и система за управление на транспорта като 1500 светофара в града са свързани с централен компютър. Поставени са камери на абсолютно всички важни кръстовища.
     Властите в Пекин очевидно са решили да използват домакинството си за цялостна подмяна на своя град. Закупени са най-модерните системи за събиране и рециклиране на боклука. Всички професионални шофьори в града преминават през задължителен курс за ориентация по улиците, по чужд език и по етика на обслужването. Близо 870 хиляди държавни служители се обучават по английски език, за да бъдат в полза на организационния комитет и да допринесат за успеха на домакинството. Целта на кампанията е през август догодина, 5 милиона жители на Пекин (близо 35% от населението) да говорят чужд език. Мащабите са невероятни за нас, но държавната амбиция и китайската методичност са гаранция за успех.
     Спортните обекти са изградени с най-съвременните технологии. Част от тях са разположени на територията на различни университети и след игрите ще останат за студентите. Естествено – университетите плащат някои от строителните разходи, но ползата за тях е огромна. Така че - новата зала за гимнастика и бадминтон след 2008 г. ще стане част от Пекинския технически университет. Залата за волейбол ще принадлежи на Пекинския технологичен университет, тази по борба – на Висшето училище по селскостопански науки. Ултрамодерната зала за тенис на маса е предназначена за Пекинския университет. Вижда се, че китайците мислят не само как да си направят игрите, но и за съдбата на съоръженията след финала им. Олимпийското село е добре подредено и разстоянието между него и основните обекти е 10 минути пеша. То ще бъде използвано за престижен жилищен квартал, от сега са ясни новите постройки, които ще се появят в комплекса, когато спортната еуфория отмине.
     На медиите е отделено специално внимание. Очакват се 30 хиляди журналисти. Със съответната акредитация. Ще има и без нея. Предвидени са пресцентрове и за двете категории. Домакините са решили да предложат всички постижения на технологията. Ако се върнем преди 10 години в Атланта, ще си спомним, че там се изпробваха първите мобилни телефони, Интернет не беше разпространен, а фотографите снимаха все още на филм. Сега – всяко работно място ще отговаря на изискванията за интеграция и мобилност. Стандартът за фотография ще бъде VLAN (с кабелна връзка с Интернет), ще се толерират т. нар. “Back Pack” репортери, (които могат да предават мултимедийна информация), всички бюра в пресцентъра ще бъдат снабдени с устройството “Plug and play” (пунктове за кабелна връзка за сигурно и бързо предаване на информация). Цялата база данни ще бъде в Интернет и достъпът до нея ще бъде свободен.

     Проблемите пред големите

     Плановете са амбициозни и мащабни. Толкова мащабни, че не звучат за вярване. Например, че щафетата с Олимпийския огън ще мине и през Еверест. Или броят на доброволците.... Съществува опасност, домакините да бъдат обвинени в мегаломания и в неограничено харчене. Със сигурност домакинството на Пекин ще даде повод на кампании за защита на човешките права да засилят дейността си. Предполагам, че ще се активизират и привържениците на тезата за “Свободен Тибет”. Не съм убеден, че толкова много китайци ще научат за толкова кратко време английски език на разбираемо равнище. Не знам как ще се развие ситуацията с Тайван. Ясно е, че ще има някои пропуски в организацията. Ясно е, че ще има критични моменти. Но също така е ясно, че домакините правят фантастични неща, за да покажат своето лице пред света. Както е и ясно, че столицата на Китай ще бъде един нов град след 2008 г. Комбинацията от изключителен трудов ресурс, огромни финансови постъпления и централизирано ръководство ще доведе според мен, до организирането на едни невероятни игри.

     Къде сме ние?

     При срещите си с нашата делегация, домакините не криеха възхищението си от българския спорт. Тяхната любима фраза бе: “Вие сте по-малко от половин Пекин по население, а имате толкова много медали”. В тази връзка те показаха своето голямо уважение лично към Весела Лечева – като ръководител на спорта и като голям шампион. Фактът, че тя бе приета от Лиу Пенг – министър на спорта и председател на олимпийския комитет е показателен за страна като Китай. Може би по тази причина –всички наши искания бяха приети: за удължен период за аклиматизация, за участие на спортистите ни в “изпробването” на новите съоръжения, за даване на тренировъчни центрове по време на игрите, за лагери в Китай. След тази визита – нашите федерации могат да поставят своите конкретни изисквания за период и брой на спортистите ни, които искат да тренират в олимпийска обстановка.
     Ние ще имаме и своите привърженици по трибуните. Освен 20-те български студенти в Пекин, които са се записали като доброволци към Организационния комитет и учениците от 14-то средно училище в града са избрали да бъдат фенове на България. Срещата с тях бе сред най вълнуващите моменти от посещението на делегацията ни. Те ни посрещнаха с “ Питат ли ме де зората”, с огромни букети и с надписи на български. Учениците бяха направили специална изложба с материали за страната ни (взети от Интернет), показаха ни и сериозните си познания за нашите забележителности и празници (включително и с информация за мартениците). Игрите ще си отминат, но съм сигурен, че всяко едно от тези 1300 деца ще остане добър приятел на България. ДАМС ще направи необходимото те да получат по една фанелка и по едно национално знаме. За да бъдат още по мотивирани в подкрепата си.
     През август ще има среща с ръководителите на олимпийските делегации от 204-те страни, които ще участват на игрите. Те ще могат да се уверят с очите си, за всичко, което домакините са постигнали като организация и строителство. Това посещение ще е чудесен повод, първата група от български експерти да се възползва от постигнатото от Весела Лечева и да види на място условията в китайската столица. Защото там ще ни бъде много трудно. Конкуренцията в спорта стана убийствена. Домакините са решили да спечелят най-много медали. И се подготвят старателно за това. Със същата задача са американци и руснаци. Завишени са и амбициите на регионалните спортни сили – Япония, Австралия, Република Корея. Като прибавим горещото време, часовата разлика, различната културна среда – всички тези фактори допълнително усложняват пътя ни към медалите. Точно по тази причина – трябва да използваме всяка възможност да се приспособим към условията. Сторим ли го навреме – шансовете ни за успех се увеличават.

Пекин - София
Доц.д-р Ефрем Ефремов

Назад

Пекин 2008
Пекин 2008

Пекин 2008

Пекин 2008

Пекин 2008
Спортни съоръжения, които очакват многобройните посетители

Интернет дизайн