15 юни 2007 г.
Открит е Човек, който строи завод в България!


Той съчетава спортния си дух с педантичната същност на родения с математическата магия човек. Когато говори за природата или висотите на човешкото прозрение, прилича повече на бард или философ. Когато ръководи стъпките на трудно-разбираемата за моите слаби технически познания корпорация изглежда като всеотдаен лабораторен професор или поне предприемач с желязна захапка.

Инж. Красимир Петков със съпругата си току-що бяха пребродили огромна територия през черните пътища от Мормон Лейк към Скотсдейл, защото обичаха да се движат не по гладките като огледало автостради на Американския Югозапад, а по трудни и непознати места, където е възможно да ти се случи и приключение.
Всички гостуваме на Искра Балчева, с която те се познават от времето на първите си години в САЩ, прекарани заедно в Бостън, а аз – от световни първенства и олимпиади, където също сме били заедно, но в различни позиции - тя в състезателната лодка, аз на сухо извън лодката, на вестникарската трибуна над финала.

Най-опростено казано сред разнообразната дейност на познатата по цял свят високотехнологична фирма MILARA, създадена в Масачусетс през 2001 година от нашия сънародник, особен дял имат оригиналните му машини, които произвеждат чипове за компютри. Сега милиони хора по света, твърде възможно сред тях да сме и ние с нашите лаптопи и компютри, сме щастливите клиенти на тези високопроизводителни машини. Те са и част от чудото – компютрите да стават все по-мощни и в същото време да поевтиняват така, че и децата в Замбия да могат да си ги позволят.

Ето какво сме дали и даваме българите на света!

Днес силиконовите парченца с по 10 000 транзистора се правят ден и нощ от патентованите машини на Красимир Петков по цял свят – от Тексас до Токио...

Наскоро беше поскитал по Китай няколко седмици, където имат една много проста и много ефективна икономическа политика: там, където не можеш или не разбираш – правиш съдружие с оня, който го знае и може. И затова в тамошната среща с китайския министър на електрониката пред нашия инженер се разтварят и вратите на най-динамичната икономика.

Разбира се от пазара на Китай до този на България има малка разлика, но все пак – защо не обръща внимание на родината си?
Оказа се, че обръща.
В Пловдив, недалече от панаирните палати, на площ от 40 000 кв.м. вече е напреднало създаването на фабрика с над 500 работни места, където от началото на 2008 година ще се заработи на пълни обороти.
Така за пръв път от много време, на половин обиколка на земното кълбо от България, усетих нещо свежо и приятно от родния край – не, не сме българите от началото на 21 век само едно бедно ограбено племе, яхнато от перачи на мръсни пари и техните бармани, боди гардове, компаньонки и прислужници от най-различни институции...
Инж. Красимир Петков има много патенти и изобретения в САЩ. Сред тях са и такива, като уникалните роботи, които откриват и обезвредяват мини, снаряди, взривни вещества заложени от терористи и пр., които роботи, уви, са много търсена стока сега.

Според събеседника ми българските инженери и специалистите от прочутия ни технологичен институт МЕИ в София, надминават по качествата си много и много от колегите си по света. Това го осъзнават сега, след като унищожаването на нашата икономика и стопанство направи българския научен и технически потенциал ненужен. Побягнали на гурбет в чужбина някои разнасят пици или лъскат паркет, но има и такива, които не се предадоха, а се сбориха с конкуренцията. И много сълзи щяха да пролеят възпитаниците на други именити университети по света, ако българските технически кадри знаеха повече английски език и ако не поставяха пред тях измислените предпазни бариери за “изравняване” на обучението...

- Сега България има много голям шанс – казва инж. Петков. – Нашата техническа интелигенция, която поработи навън и доби представа за своите възможности, търси начин да се прибере... България дава много добри условия. От Нова година, в Европейския съюз, има огромен пазар. Време е да се развият производства като моето. Аз например имам 40 препродавачи на моите машини по света. И по-добре е да ги правя в България, с наши квалифицирани работници, отколкото другаде.
Имам нужда от млади специалисти. През 2006-та взех петима студенти от България за да ги подготвя в производството тук – в предприятието ми в Масачусетс, за предстоящото пускане на завода в Пловдив.
Имама намерение да създам Научно-изследователски център в Бостън, но подготвените тук кадри ще работят в България. Така ще помогнем и на техническите училища и университети в България да привличат млади хора, ще помогнем и на себе си.

Стори ми се, че това, което прави Красимир – хубаво, модерно, търсено, перспективно производство в България е едно от най-хубавите неща, които са се случили у нас през последните петнадесетина и повече години...
Наскоро Красимир Петков си е купил жилище в Пловдив. А голямата му дъщеря, завършила в Ню Йорк, моментално се върнала и работи в България.

Преди да прехвърлим топката към радиолюбителството, което при него направо е супер радио-професионализъм, го питам как си позволява да се увлича по световни радиолюбителски шампионати по Бразилия, Канада, Европа и Африка дори...
- Научих се да делегирам ръководството на достойни за това хора, човек трябва да създава добри работни екипи, ако иска да има развитие в начинанията си.
Освен това съм свикнал – през целия си живот съм работил с пълно напрежение на силите си!
С радиолюбителство се занимава отдавна. Още през 1972 г. си прави първата радиостанция. По-късно, в Машинно-електротехническия институт в София, достига съвършенство. Печели цял кош медали, свързва много познанства по цял свят... Участвува на световни първенства още от Сан Франциско преди 12 години, та до миналата година – в Рио де Жанейро. Спортният хазарт е не само в шампионските титли, а в целия процес на напрегната борба, на майсторство и случайности, на виртуозните решения при непредвидени ситуации, в строителството на своя характер и пр.

Беше ми интересно – как е стартирал в САЩ преди седемнадесет години? Оказва се, че българските инженери са подготвени колкото теоретично, толкава и за абсолютно практични дейности. В Чикаго си прави първата фирма “Ел Зет Инженеринг”. Поставя наляво и надясно ... климатични инсталации!
Издигнал се чак дотам, че го поканили да прави хладното по офисите и залите на самия “Солджър Филдс” – знаменитият чикагски стадион. После сменя няколко производства, докато купува една западаща компания за принтери, възкресява я и от там преминава в големия бизнес...

Беше приятно да се разговаря с такъв делови мъж, учен човек, изобретател, лидер в най-съвременните технологии.
Беше приятно и насърчително. Окуражаващо. Може би не ще загасне пламъчето българско и през това, толкова противоречиво, трето хилядолетие?

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад

MilaraИнж. Красимир Петков
/третият отляво/ с колеги.

Milara

Интернет дизайн