15 юни 2007 г.
Българите в Харвард и Масачузетския технологичен институт

Известен е афоризмът: “Ти винаги можеш да кажеш нещо на един човек от Харвард, но не и нещо в повече”
Има какво да изтъкне първенецът на “Бръшлянената лига” и най-старата институция за висше образование в САЩ, Харвардския университет.
В него са получили своите дипломи шест Президенти на САЩ и тридесет и трима Нобелови лауреати, писатели като Емерсон и Торо.
Създаден през 1636 година от Колонията в Залива на Масачузетс, той получава значителна финансова подкрепа от Джон Харвард. Статуята на мецената в университетския двор днес е любимо място за снимки на студенти и преподаватели.
Харвардският университет държи своето минало в музеи и художествени галерии, но неговите учебни програми изцяло са обърнати към бъдещето.
Какво значи да си образован човек в 21 век, време на непрекъснато учене и бързо възобновяване на знания и технологии? Как младите умове се подготвят да бъдат лидери в различни области на знанието и да отговарят на предизвикателствата на Милениума? Тези въпроси стоят пред академичната общност и на друго водещо учебно заведение в Бостън, Масачузетския технологичен институт. Старите му постижения като откритието на радара и на различни ядрени технологии вече са подстъп към нови изследвания на съвременния свят, който все по-нарастващо се формира от научно-техническия напредък в неговото глобално измерение.
Първокурсници и докторанти в Харвард и в МТИ се запознават с различни начини на научно търсене, мултиплициране на знанията, работа в изследователски екипи. Факултетите по изкуствата, по хуманитарни и социални науки, изучават проблемите на демокрацията, на човешката природа, богатство и бедност, война и революция. Учебният курикулум е от пет години, време през което могат да се получат различни стипендии и финансова подкрепа за проекти.
През академичната 2006-2007 година в Харвардския университет учат 54-ма български студенти, почти толкова са и в МТИ. Те изучават бизнес, дизайн, медицина, педагогия. Най-много са във Факултета за изкуство и наука, където са приети 18 българи.

Лада ГАЛИНА

Наш кореспондент във Вашингтон

Назад

Харвард Харвард


Интернет дизайн