15 юни 2007 г.
Допълнителен социален доход в САЩ

Американски и някои категории неамерикански граждани над 65 години, или с увреждания, може да получават в САЩ допълнителни социални доходи.
Програмата за Допълнителен социален доход в САЩ се осъществява от Службата за социални грижи. Тази служба предоставя ежемесечни суми на възрастни /над 65 години/, слепи или нетрудоспособни хора, които имат малки доходи и имущество или нямат такива въобще.
Деца и възрастни могат да получават такъв доход и поради инвалидност или слепота. Могат да кандидатствуват и хора, които не са загубили съвсем зрението си, но то е увредено до голяма степен. Инвалидност означава физически или умствени /психически/ увреждания, чиято прогноза е, че не биха могли да се премахнат в едногодишен срок.
Ако вие се свържете с най-близкото до вас Бюро за допълнителен социален доход ще получите още по-точни сведения за правилата, по които се определя нетрудоспособността у хората.
Когато получите право на Допълнителен социален доход на вас ще се отпускат освен определени суми още и талони за хранителни продукти и “Медикейд”, който ще изплаща значителна част от сумите за прегледи, лекарства и лечение.

Вашата собственост и доходи

За да получите Допълнителен социален доход вашите собствени доходи и имущество не бива да надвишават определени размери.
Пресмятайки ги социалната службата не взема предвид всичко, което имате. Не се смята домът, в който живеете и някои от личните ви вещи. Обикновено не се взима предвид и личния ви автомобил. Пресмятат се: наличните пари, сметките в банки, акции, спестовни облигации, застраховка “живот”, недвижимо имущество. Не може да получавате Допълнителен социален доход ако общата сума е над 2 000 долара за един човек или 3 000 долара на семейство.

Вашият доход се изчислява върху: заплата и всички постъпления от индивидуална трудова дейност, получените суми по Програмата за социално обезпечаване, пенсия, компенсации по различни причини, проценти, дивиденти, авторски хонорари, печалби от лотарии, пособия за безработни, подаръци, включително и налични суми.

Правила, които трябва да знаете

За да получите допълнителна социална помощ трябва да сте гражданин на САЩ или да принадлежите към категория чужди граждани, имащи право на помощи.
За информация трябва да се отнесете към някое от съответните бюра. Там можете да получите копие от публикацията “Допълнителен социален доход за неамерикански граждани”.
Първата крачка към получаване на този допълнителен социален доход е да подадете заявление в най-близкото до дома ви социално бюро.
Позвънете на 1-800-772-1213 за да си определите среща с представител на Бюрото, който ще ви помогне при изготвянето на документите.

Какво трябва да носите със себе си

Подайте заявление дори и ако не сте събрали всички необходими документи. Сътрудниците на Бюрото ще ви помогнат при набавяне на онова, което липсва.
Вземете със себе си: вашия сошъл секюрити номер, кръщелно свидетелство или друг документ, показващ възрастта ви, сведение за жилището – документи или договора за наем с името на собственика, данъчна декларация или W2, платежни разписки, банкови документи, застраховки, регистрации за автомобил и други документи за получавани пари и собственост. Ако имате инвалидност – вземете със себе си документи, имена на болници и лекари, където сте се лекували, вземете и документ, потвърждаващ статуса ви на американски гражданин или че сте чужденец с право на допълнителен социален доход.
Вземете още чековите си книжки или друг документ с номера на вашата банкова сметка, за да превеждат в нея полагащите ви се суми. Чекове получават само тези, които нямат банкова сметка.

Допълнителни сведения

Допълнителна информация може да получите от понеделник до петък, от 7 сутринта до 7 вечерта, на безплатния телефон 1-800-772-1213. Може да разпечатате и копия от информативни публикации на сайта www.socialsecurity.gov
Ако ви е необходим преводач социалните служби ще ви го предоставят безплатно. Опитайте първо по телефона. Позвънете на 1-800-772-1213, натиснете след това на 1 и почакайте отговор, поискайте преводач. Ако въпросът не може да се реши по телефона и дойдете в местното отделение на социалните служби, там ще ви чака и необходимият ви преводач.
Социалните служби запазват тайната на всички лични данни и въпроси, които се коментират и използват.
.................
Представяме ви тази публикация на Българо-американската асоциация и сайта www.eurochicago.com с надеждата да преодоляваме малко по малко общото безхаберие у българската общност към социалните грижи за нуждаещи се сънародници.

Назад


Интернет дизайн