1 юни 2007 г.
Кирилицата след 1140 години:
РИМСКАТА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

     Ако през 868 г. Вечният град посрещна триумфално великите просветители Кирил и Методий, 1140 г. по-късно Рим отново е център, където Кирилицата намира своето достойно продължение в мисията на своите създатели.
     Не може да има съмнение в отговора на риторичния въпрос дали Кирилицата е “граница или шанс” за българските медии по света, под мотото на който се проведоха дебатите на нашата Трета световна среща на българските медии.
     Появява се славянската писменост, славянската книга – една нова култура, която оставя съдбовна следа във всички аспекти – религиозни, политически, философски.

     Пречупвайки през погледа на историческата значимост този факт ние, представителите на българоезичните медии от десетки страни по планетата, бяхме щастливи и горди, че именно тук, в Рим, се събрахме, за да покажем, че носим България и българското слово в сърцата си.
     И както каза проф. Лозанов: „Тази среща създава територия, на която може да общува като една цялост българската медийна колегия. Успеха дължим на БТА, която създаде тази общност в рамките на един променящ се, глобален свят.”
     Глобализацията заема все повече своето трайно място и затова не ни учудва факта, че “децата говорят английски, а рисуват България”, както каза един наш колега. Опасното тук е, когато лесно може да се премине границата и да се асимилира една етническа общност. И тогава безспорно ролята и значението на медиите зад граница е от жизнено значение за идентичността на българите в чужбина.
     “Защитавайте новата граница на българския дух - призова делегатите академик Антон Дончев, – най-голямата ни задача е да запазим връзките си с езика, с писмеността, с всичко, което България е сътворила.”
     Авторът на “Време разделно”, пресъздал един от най-драматичните моменти в нашата история - османското иго, каза че българите зад граница милеят изключително много за България и ни окуражи да продължим да градим огнища на българско родолюбие и традиции.

     В центъра на Ватикана, до величествената катедрала “Свети Петър”, два дни дискусиите не спираха, а тяхната отправна точка беше Кирилицата – новата азбука в Европа.
     Разглежданите въпроси бяха много. От това как да се изписва - “евро” или “еуро”, до това – “разбираеми ” ли са българските названия, писани на латиница и пр. Министър Николай Василев дори представи проект –наредба за транслитерация на българските имена и географски названия.
     Какво става в Интернет и какви ще бъдат в бъдеще “взаимоотношенията” между традиционните печатни издания и световната мрежа бе темата на един от докладите, изнесен от Мартин Захариев. Той е категоричен, че нещата се развиват в унисон с новите технологии и човешки потребности.

     По време на пресконференцията с премиера Сергей Станишев сред основните въпроси, които вълнуваха преди всичко медиите, издавани в България, бяха резултатите от гласуването за евродепутати, както и “отпуската” на министър Овчаров. Това донякъде измести темата и едва ли спомогна да свършим по-добре работата, за която се бяхме събрали в Рим, за пределно късия период от два дни – да дискутираме по професионалните проблеми на журналистиката сред българските медии по света.
     Все пак успяхме, макар и не без усилие, да зададем въпрос на премиера и ние – има ли готовност правителството да интегрира българите, които се завръщат от чужбина, и по-специално децата, към образователната система? Така както в САЩ има специална програма за интегриране към учебния процес на децата от различните общности. И независимо от положителната информация, която премиерът даде за това, че България има нужда от българите зад граница, стана ясно, че все още няма програма и държавна политика по този въпрос.
     Сергей Станишев подкрепи декларацията на БТА и на българските медии за изграждане на регионален център за борба със спин в Либия. Той подчерта, че „ българското общество е солидарно със съдбата на медицинските сестри и се очаква подкрепата на партньорите ни по света за тяхното освобождаване.”
     По повод на политическата ситуация в България във връзка с изборите за евродепутати той заяви: „Герб” и „Атака” са използвали етническата карта. Няма да спра да повтарям, че това е опасна игра и ще продължа да се боря срещу етнизацията на българската политика.„
     Премиерът оцени много високо темата на форума, свързана с Кирилицата и нейното място в Европа. “Изпитах гордост, като министър-председател, когато говорех на български на първия ми европейски форум” – каза той.

     Всеки искаше да сподели на форума какво е направил през годината от Втората среща в Чикаго до Рим, и да чуе другите.
     “Дарик радио” съобщи, че разширява сайтовете си. Освен с политика и новини сега ще има място и за много повече икономика, култура и развлечения. Те залагат на новите технологии, така че потребителите сами да аранжират страниците си на сайта. Новост бе он-лайн радиото на отец Кшищов Кужок , по което може да се слуша християнска музика.
     Агенцията за българите в чужбина, независимо от скромния си бюджет правят не малко, за да бъдат полезни, сподели техния представител, Соня Бурназка, - като издаването на поредица компакт дискове с актуализирана информация за българите под мотото „България - това сме всички ние”.
     Ние също имахме какво да кажем на последния панел, чийто модератор беше проф. Лозанов - Вторият живот на изкуството в медиите. /Темата, която бе развита от представителката на “България 21 век” в Рим, Кина Бъговска поместваме отделно – Бел. на редакцията/

     Това беше разделът, където според мен постигнахме най-добър резултат на срещата ни в Рим. Бяхме единодушни, че онова, което остава в историята, е духовността и тя се прави от духовни хора. Както каза писателят Георги Господинов, автор на книгата „Естествен роман “...проблемът не е толкова в буквите, колкото в тяхната подредба и използване”.
     Стана дума също така и за чалгата, за псевдокултурата, като явление, което не допринася за духовния облик на България. Така смятат Воденичаров от “Алтернатива”, Париж и Ники от БГ Еуфория.
     Жана Яковлиева, председател на асоциация „Феникс” сподели опита на Българо-италианската асоциация в Рим за създаване на културен център. Те правят много, за да изградят огнище на българската култура във Вечния град.

     Този панел, който беше накрая и протече в остра недостатъчност от време, разкри и тенденцията, че в България все по-малко се интересуват “от втория живот на изкуството в медиите” и дори изобщо от темите, свързани с културата и духовния живот на хората. Според “пазарните закони” те “гонят тираж”, търсят повече продаваемост чрез поднасяне остри и шокиращи теми из областта на политиката, скандалите, човешките страсти и пороци, криминални истории и пр. Като че при нас, при медиите в чужбина, имаме по-здрав и отговорен поглед в тази насока.
     В Рим, обаче, станахме свидетели на истинското въздействие на изкуството - как то разтърсва сетивата, преобръща сякаш мисълта ти и те изпълва с творческа енергия.
     Защото едно от нещата, с което започна срещата и остави трайни впечатления беше фотоизложбата на Иво Хаджимишев, в екип с професор Аксиния Джурова. Те представиха духовния блясък на нашето Средновековие чрез културното ни наследство.
     Не бихме могли да забравим и кристалния глас на Валя Балканска в съпровод с вековния звук на гайдата при откриване на срещата, както и пред фонтана „Де Треви”.
     Програмата беше интензивна, но минутите, прекарани в Градините на Ватикана освежаваха напрегнатия труд, избистряха мисълта и ни стимулираха в нашата работа на този трети, изключително полезен, наш медиен форум.
     Срещата с Папа Бенедикт XVI и посещението на Катедралата “Свети Петър” станаха нашето незабравимо докосване до духовността на съвременната ни цивилизация и артистичното съвършенство на гения Микеланжело, създал съвършени художествени образи, между които е и „Пиета”, мраморната скулптора на Мария с Христовото тяло в нейната майчина прегръдка...
     Където и да погледнеш - във Ватикана си заобиколен с история, изкуство, с култура, и това само по себе си осмисли духовната същност на нашата среща. Тя беше още едно стъпало и към нашето усъвършенстване, към стремежа ни и необходимостта да правим още по-добри медии за българите по света.

Кина БЪГОВСКА

Назад

Трета медийна среща Рим 2007С магията на песента си Валя Балканска даде старта на Третата среща на българските медии.

Трета медийна среща Рим 2007Министър председателят на България Сергей Станишев, министърът на външните работи Ивайло Калфин и генералният директор на БТА Максим Минчев в работен момент на Форума.

Трета медийна среща Рим 2007 Представителят на вестник “България 21 век” - Чикаго Кина Бъговска с министър-председателя на страната Сергей Станишев.

РимИздателят на вестник “България” – Чикаго Хамид Русев с легендарната наша певица Валя Балканска в Градините на Ватикана.

Интернет дизайн