1 юни 2007 г.
Песните в една нощ, които се помнят:
С Диана Дафова в Чикаго

     Изкуството надскача рампата на административните препятствия, които обществото си налага по един глупаво-сериозен начин. Ето защо концертът на Диана Дафова беше един голям успех, независимо, че замисленият спектакъл не се състоя в оригиналния си вариант. Поради забавяне на документите, необходими за издаването на визи, балетистите и хореографския екип на спектакъла не пристигнаха в Чикаго.
     Пред Диана стоеше въпросът да бъде или да не бъде?!
     Да има спектакъл или да се отложи?
     И тя избра да не разочарова своите почитатели, да пее соло за нас – публиката на Чикаго, в един концерт, който тя ни подари и който ще помним в тази изключителна концертна зала на Скоки - Норт Шор Перформинг Артс Център.
     Безспорно заслугата за това имат главните организатори от Eurochicago.com, в лицето на Петранка Стаматова. Още с поемането на Диана Дафова и нейния екип от летището, Петранка приема ролята на гид, обикаля с тях нашите храмове, училища и центрове, за да запознае гостите с повече хора от Чикаго. С Диана пристигат не само нейния съпруг и продуцент Майкъл Бътерфилд, но и екип на Българска национална телевизия, журналисти и бизнесмени от България.
     На специалния коктейл, даден от продуцента Майкъл Бътерфилд, в Double Tree Hilton, бяха поканени представители от многообразното българско общество в Чикаго - музиканти, учители, брокери, студенти, лекари, служители на църквата, фолклорни танцьори или просто почитатели на истинска музика, които успяха в приятелски разговор да научат повече за Диана Дафова – един изключителен и перфектен музикант, но още и сърдечен събеседник.
     След концерта присъстващите споделиха следното:
     Петранка Стаматова, организатор на концерта: Съжаляваме за проблема, който се получи с визите, ние направихме всичко възможно този концерт да намери широка гласност, да се популяризира не само сред българската, а и руска и американска общности. Руското радио направиха специално предаване за Диана.
     Информация вървеше и по Chicago Public Radio. Мисля, че въпреки всичко успехът е налице и нищо не е напразно. Това ще е като генерална репетиция за истинския спектакъл през септември, когато Диана ще дойде с целия състав от балетисти, мъжки и женски хорове, гайдари.
     Д-р Елена Фичев: Напълни ми се душата! Изтръпнах от този силен български дух, който стига до космоса. Не мога да чакам до септември...
     Добри Карабонев: Тя е абсолютен професионалист. Беше истинско удоволствие да я гледаш и слушаш.
     Джон Елиас, архитект: Изпитах истинска радост от концерта и вече чакам септември!
     Проф. д-р Кръстев от Илинойския Университет: Беше изключителен концерт. През септември сме отново тук.
     Илия Танчев, фоторепортер: Възхитен съм от Диана като музикант и като човек!
     Русен Русев, брокер: Дори без останалите участници в спектакъла тя се представи като истинска звезда с чудесен глас и не случайно нейната музика е летяла в Космоса.
     Доц. д-р Петя Бъговска: Нейната музика е нежна, лирична, усещане, което вече е на изчезване в съвременния свят. Мекота и кадифен оттенък на гласа, впечатляваща издръжливост – всичко това е и природна даденост, съчетано с висок професионализъм. И аз съм сигурна, че тук идват хора, които търсят точно това. Една по-различна среда и по-различна музика. Прекрасната зала също предразполагаше за това изживяване. Но това, което бих искала да чуя в следващия концерт е да има повече български песни.
     Диана Дафова: Едва след концерта се замислям как се чувствам... Най-голямата награда за един артист са прекрасните неща, които ми казаха българите от Чикаго и тяхната добронамереност. От сцената аз виждам само прожекторите, затова слязох между публиката - да видя очите им. Защото влагам цялото си сърце и искам те да го усетят. Аз пея за звездите, моята музика е космическа, но тя е близка до хората, защото е духовна. Смятам, че спечелих много приятели тази вечер и съм благодарна донякъде на този случай, за да усетя топлата реакция на хората. И това ми дава сили и идеи за нови теми. Възнамерявам на концерта през септември да представя много нови неща, някои от тях за първи път в Чикаго, и то така, както бяха замислени първоначално - с хореография и балетен състав.

Кина БЪГОВСКА

Назад

Диана Дафова Диана Дафова покори залата.
Чикаго чака с нетърпение нейния следващ спектакъл през септември!

Диана Дафова Боен пилот # 1 на България преди десет години, сега брокер в Чикаго, Русен Русев е верен почитател на вокалното майсторство на Дафова

Интернет дизайн