1 юни 2007 г.
Четвъртата пролет на Българските дни в Чикаго
Интервю с проф. д-р Никола Чаракчиев

     Четвъртите поред пролетни “Български дни в Чикаго”, стигнали финала на 20 май 2007 година, станаха във време със значими, дори изключителни събития, както за нашата общност в Чикаго, така и за България. Сред тях са приемането на страната ни, заедно с Кирилицата, като равно поставена азбука и писменост, в Европейския съюз. Случи се по това време и Третата световна среща на българските медии в Рим, където Българското Чикаго е безспорен фаворит по броя и качеството на българските печатни и интернет издания, телевизии, радио и др.
     Това даде възможност на Българо-Американската Асоциация (БАА) да продължи успешно политиката си на съпричастие и съдействие с много впечатляващи и силни изяви на различни български институции и личности в нашия град. Така и сега с подкрепата на БАА и, разбира се, при домакинството на най-голямата в света община Кук Каунти (над 2 милиона жители) в центъра на Чикаго бе организирана уникалната изложба на детски рисунки и картини на деца и творци от чикагското Арт студио на художничката Кина Бъговска “Владимир Димитров–Майстора”. Творбите бяха посветени именно на Кирилицата и българската писменост, а изложбата беше в унисон и с генералната тема на медийната среща в Рим, където бе дискутиран и популяризиран този български принос в развитието на световната култура.

     Какви са впечатленията и изводите от финалните прояви на лятната сесия “Български дни в Чикаго 2007”? Това е темата на интервюто на “България 21 век” и “Старт BG Чикаго” със секретаря на БАА проф. д-р Никола Чаракчиев.
     - И тази година дискусиите и опита ни за въздействие върху актуалните проблеми на българите в Чикаго протекоха в своята класическа форма – каза г-н Чаракчиев, - презентация на проблема, дискусия по него и персонални коментарии по темата. А темите бяха три – за правно-социалния живот на сънародниците ни в Чикаго, финансово-икономическите реалности и представяне някои събития, имащи влияние върху престижа ни като общност в САЩ.

     - Според някои от присъстващите - правно-социалните проблеми са били поставени и дискутирани доста професионално и са посрещнати с голям интерес...

     - Да, много се говори за новите тенденции в имиграционната политика. Адвокат Цветелина Бойновска интерпретира какво би се получило при един безвизов режим. Естествено това са само прогнози, но те не са еднозначни и вълнуват мнозина. Знае се, че окончателното решение дали даден българин може да посети Щатите и колко време има право да престои там се определя само от имиграционния офицер на границата. Досега по този проблем взимаше отношение и служителят в американското консулство в София. Това означава, че всеки българин при безвизов режим може да долети до САЩ, но дали ще остане или трябва да се върне със същия самолет, решават имиграционните власти в САЩ.
     Освен това при безвизовия режим максималното време, в което може да пребивава дадена личност в САЩ, е три месеца. И не може да бъде удължавано. Така е възприето и за повечето европейски страни.

     - Имаше ли нещо ново в традиционната програма за Пролетните български дни в Чикаго?

     - Изключително интересно беше присъствието на официален служител от Social Security Administration на САЩ. Той разясни официалната политика на страната в тази насока. Интересът към темата беше наистина впечатляващ и това е показател, че по нея има големи неясноти. Имаше предварително подготвени много въпроси, които присъствуващите зададоха. Някои питаха и от името на свои близки, които са били възпрепятствувани да дойдат. Оказа се, че правилата за получаване на пенсия и социална помощ са много индивидуални и специфични и трябва да се разглеждат за всеки случай поотделно. Поради тези причини е трудно да представим аналитичен и сборен материал от тази дискусия, но се договорихме с нашия гост да получаваме в бъдеще разяснения по лични проблеми на български граждани. Въпросите и отговорите им ще достигат до интересуващите се чрез БАА и българската чикагска преса. Само за илюстрация ще спомена изненадата у мнозина, като се разбра, че съществува вариант “пенсионни финанси” да получат и хора, които нямат навършени 10 години работа в САЩ... Но само при положение, че семейството - съпруг и съпруга имат поотделно минимум по пет години трудов стаж в Америка.

     - Вижда ли се краят на сегашното наше “размирно време”, когато “лодката” на пазара за недвижимост застрашително се клати?

     - В раздела за финансово-икономическите проблеми на българите в САЩ, който също намери широко място в семинарната програма, жилището винаги е имало своето лидерско място. Още повече сега. В Чикаго се забелязва наличието на една млада група финансисти, като Цветелина Попова, Галина Милушева, Стайка Должева и др. Те взеха дейно участие и показаха добрата си подготовка. Но докато във всички предишни семинари сме коментирали най-вече как конкретно да изберем жилище, на този семинар, за първи път, се коментираше кога е рационално да купим и кога да не купуваме. Не жилище на всяка цена, а само когато това е подходящо.

     - След тежките и съдбовни въпроси за гражданство, социални правила и собствен дом, третата част на семинарите – за престижа на българина в Чикаго изглежда като “Закуска на тревата”...

     - Така изглежда, още повече, че доброто име на българина от Чикаго вече има значителна стойност. Характерно за този семинар бяха и многобройните награди. Това личи и от раздадените номинации за “Българин на годината” в САЩ. От 59 номинирани, 31 са от Чикаго. Допитването до българските общности в САЩ е свързано със Световния фестивал на българската култура, изкуство, бизнес и спорт в Солт Лейк Сити през 2008 година. На семинара раздадохме и специалните грамоти, които ни бяха изпратени от директора на Фестивала проф. д-р Лолита Николова.
     С успех завърши и бяха раздадени паричните награди в литературния конкурс на “Адвокатска кантора Знаймер и Знаймер” , “Адвокатски офис Цветелина Бойновска” и редакцията на вестниците “България 21 век” и “Старт BG Чикаго” – “Моите срещи със закона и порядките в новия свят, където сега живея”.
     Обявени бяха конкурси “Моята българо-американска съдба”, връчени бяха дарения – българска носия от Ямболско - за “Български музей в Чикаго”, открит бе дарителки форум за издаване за втори път на произведения на ученици към БУЦ “Знание”, където Лиляна Паслиева се беше погрижила да подреди специална изложба на своите възпитаници. На форума бъдещи поетеси цитираха свои стихотворения. Децата бяха аплодирани от поетесата Райна Недялкова, която очарова Форума със своето присъствие.
     Вероятно за всичката тази дейност, която Българо-Американската асоциация свърши на този и при предишните три издания на “Български дни в Чикаго” и по случай петата година от създаването на БАА, “Държавната агенция за българите в чужбина” ни награди с Паметен медал “Иван Вазов”, който бе връчен от генералния консул в Чикаго господин Иван Сотиров.
Голямата атракция и изненада на Семинара беше певицата Диана Дафова, която ни плени с присъствието и със споделеното за своя артистичен живот.
     Работният обяд, от невероятно вкусни кроасани, беше спонсорска изява на гостилница “Вкусен свят”, а коктейлът - спонсориран от “букет” от пици на “Мама миа пицария”.
     Семинарният дял беше използван от някои присъстващи да посетят сеанса и се запознаят с дарбата и изкуството на Маргарита Иванова по време на беседата й “Астрология и здраве”.

     - Мислите ли вече за “Петите Български дни в Чикаго”?

     - И за Петите и за есенния дял от Четвъртите мислим. Още в края на програмата се появиха и контурите на следващите български дни в Чикаго. Изразено бе желание представителят на “Social Security Administration” да посети пак форума, още повече, че ние сме последната общност, която го е повикала за помощ и консултации. Дори монголците в Чикаго са се погрижили да узнаят от него и колегите му своите права и обязаности в новата си страна доста време преди нас...
     А за най-нетърпеливите предоставяме още сега една гореща връзка със “Social Security Administration” на руски http://www.ssa.gov/multilanguage/Russian/russian.htm или на желан от Вас език http://www.ssa.gov/multilanguage/Russian/Inter-RU.pdf

Едно интервю на Климент Величков,
“Старт BG Чикаго”

Назад

проф. д-р Никола Чаракчиев

Интернет дизайн