1 юни 2007 г.
Пари се изкарват с пот на челото!
“Американската мечта – собствен дом” се превърна в покер... От който ловки хора печелят бързи пари. А други бързо ги губят. И ето че балонът се спука!
Пропищяха и доста българи, което не значи, че точно ние сме големите мошеници. Не, нашите хора са просто последователи, будни към околните явления индивиди, прихванали бързо и качествено епидемията, причиняваща умопомрачение от страст към бързото забогатяване.
Чаровни специалисти по недвижими имоти приятелски предлагат “специални възможности”. Супер-изгодни покупки. Блестящи препродажби... Но очакваните за тях клиенти закъсняват... И може би ще закъснеят още с години. A банките на са склонни да чакат, не обичат да губят...
Чаровните специалисти вдигат ръце…
BG21



     Продължаваме започнатия разговор с Валентин Георгиев от предишния брой, в който го нарекохме “Българският форуард на американската корпорация COUNTRYWIDE”, имаща свои подразделения във всичките 50 щати. Той е водещият в този бизнес българин в САЩ, човек осигурил досега заеми за домовете на хиляди хора в Чикаго и по цяла Америка.

     - Добър ден, г-н Георгиев! Има ли нещо ново от предишната ни среща? Случи ли се нещо различно в пазара с недвижими имоти?

     - Пазарът е динамичен, но не очаквайте сензационни новини в рамките на следващите няколко седмици.

     - Появиха се статистики около това колко души ще бъдат принудени да напуснат къщите и апартаментите си до края на тази година, защото не могат да си плащат дълговете и сметките. Какво става?

     - За мен и колегите ми от Countrywide – нищо изненадващо. На нашите клиенти картината им е ясна отдавна. Просто има твърде много рекламни послания с невярно съдържание по трасето. За това говорих миналия път. Г-н Величков, сигурен ли сте, че ако повторя какво мисля, това ще е от полза вашите читатели?

     - Сложно е, г-н Георгиев. Не става дума само за един проблем - покупката на дом, става дума и за бизнес, за възможност да се печелят пари. Става въпрос и за отношения между работещите в сектора за недвижимости и техните клиенти... Вие сприятелявате ли се с вашите клиенти, например?

     -Не, в Countrywide ние не сме “приятели” с нашите клиенти. Не говорим с тях за по-изгодни околни пътища за придобиване на имот, нито за ракия, нито за домашното куче. Не обещаваме нереални неща. Даваме реалности. Приятелството е след време. То е резултат от създаденото доверие и почтеността от наша страна.

     - Не звучат ли твърде остро нещата?

     - Ние имаме нашите твърди, изпитани с годините, проверени в сключените заеми и придобита собственост, правила. Ние имаме твърдо установени програми, много и най-различни планове, сред тях - и за хора с тесен джоб, и за милионери. И всеки може да избере подходящото за себе си. Договаряме само реални и законни неща.

     - Г-н Георгиев, миналия път казахте, че дори сега “... лодката на Countrywide при пазара с недвижими имоти, не се клати”, както става на много други места. На какво се дължи това стабилно равновесие?

     - Ние не печелим от “рискови сделки”. Или иначе наречени “перфектни сделки”. Ако човек не държи на професионалната си чест и разчита на нечия наивност може да прави две-три, да ги наречем “сделки”, от които да спечели достатъчно за себе си. Ние предпочитаме да направим за същия период 50 – 60 сделки, но да спим спокойно и да гледаме хората в очите.
Печелим от обема… но това значи много работа и при нас специалистите наистина изкарват парите си с пот на челото.

     - Това ли е формулата на успеха, г-н Георгиев?

     - Това е! Печелим от обеми. Печелим от това, че ежедневно продаваме mortgage product. Печелим, защото не протакаме сделките с месеци, само и само някак да излъжем клиента си. И резултатите идват съвсем закономерно, според мен.

     - Повечето купувачи не са, и никога не са били, “играчи” на пазара за недвижимости. Те просто търсят свое жилище. Какво ще стане с тях, г-н Георгиев?

     - Те нямат проблеми. Напротив – сега е момента да си намерят добро жилище на порядъчна цена. Предлагането е много повече от търсенето. Лихвите са още ниски. След време – няколко години – жилището им ще стане по-ценно. И ако са го подбрали според възможностите си – ще живеят удобно и спокойно в своя дом.

     - Tова ли е отговорът на въпроса защо сред петдесетина надвили срама си и оплакващи се вече, ужилени от сегашните катаклизми на пазара за недвижимости наши сънародници в Чикаго, няма ваши клиенти? Носи се мълвата, че пострадалите търсят адвокати за да се “преборят с измамата” и да получат компенсации...

     - Колкото до нашия офис – така е. За другото не зная, но е логично да се очаква подобно развитие.

     - А какво е мнението ви за възможността сделките с недвижими имоти да станат бизнес за нашите сънародници?

     - Сделките с недвижими имоти СА бизнес! И то огромен, с необозрими мащаби! Но се иска професионализъм! Да, съществуват и спекулативни етапи, но и там се печели от обороти. Не е необходимо да се откажете да мислите в тази посока, но виждате какво става с твърде лековерните, с тези които вярват, че схемата бърза покупка – бърза продажба – бързи и лесни пари работи безотказно.
     Всъщност, аз вече говорих за това. Говорих и за “колеги” в бизнеса, които разработват тези “перфектни сделки”. А ще ги питате ли дали самите те така лесно залагат парите си?

     - Г-н Георгиев, разбрах, че в офиса имате още няколко нови колеги и колежки, специалисти по недвижимости, на много добро ниво...

     - Всички хора в моя тим трябва да действуват по правилата, да възприемат най-доброто от огромния ни корпоративен опит. Трябва да отделям много време. Но обучението на екипа е здравият фундамент, върху които се гради бъдещето. Заедно с опитните вече колеги това е, и ще бъде, отлично работещ екип. Но ние не правим чудеса. Просто предлагаме най-добрата реалност на клиента!

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад

COUNTRYWIDE

Интернет дизайн