15 май 2007 г.
Нато

     Нато Велков се е учил на едно от най-тънките, най-древните и най-монументалните изкуства при всепризнатия български майстор, професорът в Националната художествена академия Гочо Богданов. За него и за всичките свои преподаватели той и днес говори с възхищение и някаква особено топла благодарност.
     - Нашите професори в Академията приемаха нас, заедно с нашия талант, ако сме го имали, като гранитни късове или глина и извайваха от нас артиста - ако сме били хора с характер и с неизлечимата любов към изкуството – казва той.

     И това е най-доброто, с което можем да поздравим за 24 май – уникалния български празник на нашата култура и славянската писменост, всички наши учители и професори – независимо от това дали са ни учили на музика, философия, да леем метал, печем хляб или дори само на АБВ, което също не е малко.

     Баща му бил монтьор във Видин, но разбирал увлечението на сина си по рисуването. Още от детството му, в този загадъчен град край Дунава, датира страстта на Нато да търси и чете книги от цял свят, посветени на изкуството. Пренасял ги е със себе си навсякъде, докъдето стигал, независимо колко му е струвало. Донесъл ги е и в Аризона, на другия край на света... Из новата му къща във Финикс все още са струпани като грамада по стаите, но има вече план и място, където ще бъдат подредени с много почит и любов. Като се почне от страниците за майстори и строители в Асирия преди 8000 години, и се стигне през Микел Анджело и Рафаело до съвременните архитекти и художници, правещи чудеса от стъкло бетон, картини, стенописи, от цялата вътрешна архитектура.

     Нато е артист, който се прекланя пред отърсилия се от догмите Италиански ренесанс, обожава бликащата от него светлина и живот... Целият му творчески живот сякаш преминава по пътя към по-тясното свързване на монументалната живопис с архитектурата. Илюстрация към казаното беше къщата и имението, в което Нато изписваше стени и тавани, та вече наистина цената му от 14 милиона долара изглеждаше дори нормална...

     - В Академията се научих какво не трябва да правя – продължава Нато, чието име смути моите приятели, като им казах, че съм поканен от НАТО, но после разбраха, че няма да ми зачисляват пушка. – Научих се още всяка работа да започвам като изследовател, който много неща трябва да проучи. Най-голямо е самочувствието при самодейците. Творецът знае, че всеки детайл е важен и уникален. Обичам сам да си подготвям стената, върху която ще поставя стенописа.

     Поговорихме и за “монументалното чувство”, което авторът на огромните картини трябва да притежава, защото човек ги гледа отдалече и тук не можеш да разчиташ на много цветове. Стана дума и за присъствието на съществен “физически труд”, когато трябва да “спортуваш” по високото скеле не по-лошо от умението да извайваш образи и пр.

     До голяма степен Нато Велков е и италиански възпитаник, учил е при опитни стенописци строителната специфика по типичните италиански южни краища, където слънцето е като че направо копирано от Аризона. Затова и неговите идеи, които облагородяват аризонския пейзаж и внасят в лика на суровата пустиня италианската култура и достижения при човешкото жилище, са особено търсени и ценени.

     Аз лично бях леко смутен от милионерското имение, където отидох да надзърна и да видя като какво толкова може да се направи за да го оценяват за такива луди пари – колкото за цял квартал по нашите балкански градчета /поне навремето.../.
     ...Баскетболно игрище, защото детето обичало да хвърля топката в коша, басейни, сенчеста градина, където под палмите се събират гостите на барбекю, много стаи с пръснатите из тях колони в основната сграда – за стопаните, за гостите, за прислугата, за кучетата /тях трябваше да напиша в началото/, за игри на карти, но и голяма библиотека, офиси за работещите от фамилията хора, кухня, хол и столова за много храна и хранещи се, киносалонче, огромна баня, където съвременният български флот може да си направи своите учения, ако ваната не беше толкова малка...
     И всичко това щеше да изглежда като Спортния комплекс на Четвърти километър, ако не беше фантастичното умение на проектанти, на дизайнери, на нашия сънародник Нато, които го бяха подредили и изографисали така, че дори и заклети природолюбители, заспиващи с песничката за “сламена колибка, заедно с теб”, почти моментално биха сменили мнението си.

     А какво правят някои хора с много пари и немного мисъл? Дават торби със жълтици за плочки, мрамор, пердета и килими, а се циганят да викнат дизайнер, художник, човек, който ще направи живота им в собствения дом красив и хармоничен, и си живеят сред камъни, мазилка и кич...

     Моят събеседник Нато изглежда естествен и земен човек. Много е далече от превземките на стари мои познати, опериращи с боите и четката, особено когато са продали някоя картина на заблудил се в подлеза на ЦУМ германец. Вярна изглежда мисълта, че истинският талант е най-често тих и скромен и като че през цялото си време работи, та няма време да се прави на неземен.

     Работи много и Нато. Бил е с ръцете си, с ума си и с таланта си на много места. Сред тях и четири сезона като сценограф в “Театър София”, работил е и за сцената на Народния театър при постановката на “Йерма”. Участва в оформянето Дома на хумора в Габрово. Идва по едно време и реда на седемгодишната му дизайнерска дейност във Ванкувър – Канада. В САЩ пристига през 1987 г. и след не много време е буквално затрупан от поръчки. Тогава се среща и с Валентина и така архитектурния дизайн и стенопис им стават семеен бизнес.
     Идва във Финикс, когато той е малко градче сред кактусите на Аризона, а той – зелен емигрант. Сега градът е лидер при строителството в Америка, а Нато – зрял и много уважаван специалист по красивите и уютни за живот къщи.
     Вървиш и виждаш около себе си отворени към простора и светлината къщи с куполи над себе си. Струва ти се, че си в Европа, на Апенините, в Тоскана!

     Приятно ти е като си помислиш, че има дял в този благодатен свят и нашият сънародник Нато.

     Като си тръгвах видях на снимки някои от предишните му работи. 40 метра дълга стена със стенопис - плаващи във водния безкрай делфини! Така изглежда частна къща до плажната ивица.
     Питам го накрая:
     - Какво му трябва на човек та да литне високо в призванието си?
     - Без съмнение - здравият зародиш на талант у себе си и много духовни и физически сили за да работи от сутрин до вечер, точно казано, за да развие този талант. Много обич към своята работа. И... малко късмет!

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад

Нато Велков
Стенопис, дизайн и вътрешна архитектура... Нашият сънародник Нато Велков е сред предпочитаните специалисти, които правят най-добрите и най-високо оценени къщи в САЩ

Нато Велков Детайл от вътрешното оформление на къща

Интернет дизайн