15 май 2007 г.
Трета медийна среща Рим 2007

     От 19 до 23 май 2007 година в Рим ще се състои Третата световна среща на българските медии. И, спомняйки си древната сентенция “Всички пътища водят към Рим” ще тръгнем и ние за там – редактори, издатели, радио и телевизионни журналисти, специалисти от електронните медии, за да се срещнем отново и коментираме различните пътища на българската писменост и култура по света.
     Представители на “Български хоризонт” ще присъстват за втори път на този форум, който бе създаден от най-старата българска медия – БТА. След “София 2005”, когато още нямаше вестник в Аризона, ние бяхме на “Чикаго 2006”, където за първи път навлязохме в безбрежното медийно съвремие. Сега пред нас е Римският форум, където и ние има какво да кажем с опита си, който набрахме.
     Основната тема ще бъде “Кирилицата в Европа, новата писменост, която става официална за ЕС след влизането на страната ни в Съюза»
     Организаторите представиха пред обществеността предстоящото събитие като подчертаха, че журналисти, издатели, главни редактори, директори на медии от цял свят ще дискутират теми свързани с официалното приемане на кирилицата в Европа, както и съпътстващи теми като ‘Медийните кампании’, ‘Ин­формационните портали’, ‘Изкуството в медиите’ и др.
     Интерес към събитието са проявили не само родните медии, но също така и ключови чуждестранни агенции, вестници, радиа. Освен националните български медии и представителите на български медии в чужбина, очакваме участници от различни обществени и културни сфери от България и чужбина. Потвърдено е участието на представители на Асошиейтед прес, интерес проявяват водещи медии от Италия и от други европейски страни.
     Третата световна среща на българските медии се очертава като най-широкоспектърна, по отношение на предварително заявените участия на журналисти и обществени фигури и теми за дискусия и най–културно насочената медийна среща досега. БТА и цялата българска медийна общност ще използва тази възможност да постави на преден план и да даде гласност сред международната общност на важни за България каузи и инициативи.
     Третата световна среща на българските медии е подкрепена от Петрол, Корпоративна банка и ЗАД Виктория.
     В програмата е предвидено официално откриване на 20 май и разисквания по темата “Кирилицата - граница или шанс за българските медии по света”. В същия ден ще бъде посветено много време на актуалния въпрос за мястото на медиите в световната Интернет-мрежа. Вечерта Българското посолство в Рим ще даде официален прием за участниците в Срещата.
     На 21 май делегатите ще посетят Градините на Ватикана. После в разискванията ще се поставят професионални въпроси от рода на този как медиите могат да организират кампании в помощ на важни обществени проблеми.
     След обяд, както подобава на среща в Рим, ще стане дума как медиите дават “втори живот” на изкуството , благодарение на своята масовост и популярност.
     На 23 май сутринта ще се състои официална аудиенция на Папа Бенедикт XVI във Ватикана за представителите на българската преса и електронни издания.
     Участници в срещата ще бъдат българоезични медии от САЩ /Финикс, Чикаго, Лос Ан­желис/, Канада /Торонто, Мон­реал/, Гърция, Швейцария, Великобритания, Франция, Холандия, Испания, Италия, Ватикана, Кипър, Молдова, Сърбия, Чехия, Украйна, даже и от Австралия. Силно ще бъде присъствието на нашите колеги от България, с които можем да намерим много теми и възможности за добро сътрудничество.
     В програмата на Срещата се предвиждат и посещение на гроба на Свети Кирил в базиликата Сан Клементе и на Катедралата Санта Мария Маджоре. Един от най-големите български фоторепортери и майстори на художествената фотография, Иво Хаджимишев, ще покаже в замъка Сент Анджело своите “Златни страници от българското средновековие”.

“Български хоризонт” поздравява всички участници в Срещата

Назад

Трета медийна среща Рим 2007

Рим
Рим - площад "Сан Марко", Ватикана

Интернет дизайн