15 май 2007 г.
Аз... Буки...
     Има хора, които не знаят добре историята, други не карат кола, трети нямат понятие как се строи къща или отглежда пшеница... Много неща не знаят, затова пък знаят други – и това им стига.
     Но има едно нещо, без което никой не може в цивилизования свят.
     Защото и цивилизацията не може без него.
     Това е писмеността и нейната основа – азбуката.
     Кой би могъл да запази в паметта си огромния опит и откритията на човешките поколения без писменост?
     Как би се появил космическият кораб без компютъра, как би се родил компютърът без поколенията, трупали своите знания, учили ги от тези преди тях и допълвали ги за идващите след тях, без книгите, написани с тези уникални човешки открития – буквите?
     Едва стъпило здраво на краката си детето научава буквите и с това става вече наистина Човек! С буквите то израства в своя дом, училището и обществото и в живота му оттам нататък рядко има ден, в който да не му потрябва и да си послужи с писмеността.
     Народът го е изразил с няколко думи в една поговорка: “Учи – то сляпото окато прави”. Защото наистина обществото и човеците биха останали слепи без своите азбуки и писменост.
     Кой е създавал буквите и писмеността на хората по Земята?
     В глъбините на хилядолетията, докъдето са стигнали историци и археолози, срещаме най-различни писмености – от клинообразните знаци през йероглифите, старогръцките букви, арабското писмо, латиницата, кирилицата...
     Било е време, когато са смятали, че само еврейското писмо, латинското и гръцкото са “благословени от Бога”, но днес цари мнението, че всяка реч и писменост е просветление и Божия благодат за отделните народи.
     Едва ли има съмнение в това, че цялата сила в малкия зародиш, от който израства огромно дърво, сладкопойният славей или човекът е вложена там от Твореца, от Великия Бог на Съзиданието. Бог е вложил в човека както естествените закони да расте, да вижда светлината, да говори, да развива сетивата и ума си, още и стотици възможности. Сред тях е била и тази да създаде своя писменост, която да го отличи още по-силно от останалите творения.
     У повечето народи писмеността е създавана с течение на времето от много хора, но нашата Кирилица е изключение и ние знаем нейните създатели. Всяка година на 24 май празнуваме българската култура, която е рожба и на Кирилицата, и славянската писменост, защото от древна България тя преминава и у други славянски народи.
     Писмеността и културата носят със себе си познанието и така стават люлка на човечеството. В книгите на Древна Гърция се ражда историята, философията, театъра, понятията демокрация, педагогика, физическо възпитание... От еврейските ръкописи до нас стига Библията. Китайските йероглифи пренасят до нас стотици изобретения и те продължават да служат на този милиарден народ в днешното му бурно развитие. Европейската латиница ни дава основата на днешната цивилизация, Възраждането, на нея пише великият Шекспир, с нея стига прозренията си гениалният учен Айнщайн и пр. Днес на латиница се правят най-великите и съдбоносни за човечеството открития в университетите и лабораториите на САЩ, чертае се пътят на една нова цивилизация, която ще направи и първите си крачки във Вселената...
     Нашата Кирилица чертае славни пътища пред България и ни дава християнството, златният Симеонов век, Левски, Ботев, Вазов, Йовков, достойни учени, инженери, хора на изкуството... С Кирилица са изписани достижения на човечеството като творенията на Достоевски, Пушкин, космическите програми и полета на Гагарин... Благодарение на България Кирилската писменост днес е сред официалните езици в големия европейски дом – Европейския съюз.

     Голяма беше радостта ни по празниците за Светите братя Кирил и Методий, когато бяхме в България. Денят е в най-хубавото време, когато пролетта събужда и хората и родопската гора в моя роден край. Сутринта още се впускахме през дъхавите горски поляни, набирахме цветя и клонки, правехме огромни букети и венци, с които отрупвахме класните си стаи – там, където учехме буквите, словото и мъдростта, изпратена ни чрез тях от нашите деди и прадеди, живели преди нас във вековете.
     Учителите ни бяха нашите най-близки хора в това наше желание да научим повече за земята и хората и ние ги помним до ден днешен. Навремето у хората в Родопите имаше много взаимна любов, ние си вярвахме много едни на други. На учителите - най-вече. На някои от тях – дори така, както се описва любовта към Бога – “Вярвам в един Бог, отец, съдържател, творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо”. Бяха те за нас като пратениците на Светите Кирил и Методий, който пък блестяха в иконите на светци, наместници на Бога...

     Минаха години и се случи така, че продължих обучението си в един от големите строителни техникуми в София, където отново се срещнах с изключително подготвени и добри като хора учители.
     Винаги в майските дни техните светли образи отново се връщат в паметта ми. Припомням си как с умелите си ръце те правеха от нас – младата и неоформена глина, добри хора и добри майстори, които да си обичат работата и да се гордеят с професията си...
/Следва/

Самуил КАВАРДЖИЕВ

Назад

Кирил и Методий
Светите братя Кирил и Методий, създали славянската азбука


Глаголица
Глаголица – азбуката, създадена от Св. Св. Кирил и Методий

Кирилица
Кирилица – азбуката, преработена от Свети Климент Охридски

Интернет дизайн