15 май 2007 г.
ТВЪРДО ПРИЗЕМЯВАНЕ
“Треската за имоти” – от тук мина и си замина...
Един разговор с продължение с Валентин Георгиев,
Българският форуърд на американската COUNTRYWIDE

     Кой ли сред нас си няма приятел, които е винаги в центъра на вниманието с гръмкия си глас и претенциите, че точно той всичко знае, всичко може... и го прави най-добре!? А на практика излиза съвсем друго. И бъркаш, ако си го послушал...
     Но ако сред познати все пак може да се подведеш по някоя прехвалена тарга бира или кашон вино, когато купуваш къща много е възможно да затънеш до гуша, щом се хванеш в капана на подобен “специалист” по недвижимите имоти или заемите за тях.
     След почти година-две на един подивял пазар на земи, къщи, апартаменти и сгради настъпи също почти толкова диво “твърдо приземяване”. Едри биз­несмени накупиха земи и построиха по тях мили интимни кътчета или замъци и царски палати, които сега няма кой да купи и ще пустеят доста време. Неукрепнали още хора с плитък джоб хазартно се хвърлиха на големите заеми, за които голям джоб трябва и си загубиха имотите...

     По такива нелицеприятни неща, особено за нашего брата емигранта първо поколение, говорим в ранната и влажна майска вечер с един от най-мълчаливите и сериозни чикагски спецове от Американската империя на недвижимостите, наречена COUNTRYWIDE. Над нея никога не залязва слънцето, тъй като се простира от Хаваите, през Аляска, Калифорния, Тексас, Илинойс и Ню Йорк... по всичките 50 щата, където са пръснати не знам колко си нейни офиси...
     Струва ми се... впрочем – сигурен съм, че колкото той по-малко говори за работата си – толкова повече хора се натискат да говорят по мечтите и стремежите си да направят имотен бизнес с него. Просто кошмар е дори за мене да го чуя по някой от телефоните му, но ако човек е настоятелен – идва ден, когато остава много доволен от постоянството си.
     Валентин Георгиев, така се казва един от най-успелите българи, които прескочиха океана - под ръка заедно с новото хилядолетие. И за този малък период от време постигнаха много. Той е в елитната дузина специалисти на споменатата Countrywide... За цяла Америка. Той е водещият в този бизнес българин в САЩ, човекът, осигурил досега заеми за домовете на хиляди хора в Чикаго и по цяла Америка.

     - Клати ли се лодката на бизнеса с недвижими имоти, г-н Георгиев?
     - Нашата – не! Ние стабилно стоим в равновесие.
     - Г-н Георгиев, някои вече даже потънаха, закриха се много моргидж-офиси. Какво става всъщност?
     - Така е. Настъпи суматоха. Тези, които потъваха вдигаха голям шум. А тези, на които лодките силно се клатушкат, и в момента вдигат шум. Единственият им шанс е в това – да говорят за проблемите на пазара, да създават суматоха, да опитат в създавания от тях хаос да направят “ПЕРФЕКТНАТА СДЕЛКА”.
     - “Перфектната сделка”?
     - Такава, разбира се, няма. Няма и няма да има.
     - За какво става дума, г-н Георгиев?
     - Не е сложно за обяснение – ние само осигуряваме заеми за покупка на недвижим имот. Професионално. С изгоден за клиента лихвен процент. Можем го, защото сме голяма компания. Можем го и защото сме над емоциите. Ние ежедневно работим, при нас такова нещо като “перфектна сделка” няма. Винаги даваме най-ниския възможен лихвен процент. Нашите клиенти получават най-ниския “closing cost”. При нас няма неприятни изненади на клоузинга. Ние не плащаме пари “под масата” на продавачи на имоти, риал-естейт агенти, брокери и адвокати. Затова нашите клиенти получават най-добрите условия. Затова и нашата лодка не се клати.
     - А защо се случва всичко това?
     - Нереалната “треска за имоти”, завършва като също така нереалната “треска за злато”, при която има и щастливи златотърсачи, но повече са разочарованите. Било защото сами са тръгнали недостатъчно подготвени или са били неподготвени техните “водачи” по земите със златните находища. Става дума, в нашия случай, за риал-естейт агенти и брокери, на които са се предоверили. В нашия бизнес, привлечени от привидно леките и бързи пари, подмамени от създалата се психоза, навлязоха малко подготвени или изобщо нямащи нищо общо с професията хора. В офисите се настаниха случайни личности, непрофесионалисти без познания, често пъти след кратък курс, понякога и под чужда самоличност... те даваха лоши съвети на своите клиенти, защото слабо познаваха това, за което съветват.
     Но който е удържал равновесието – пак ще стъпи на здрава почва. А здравата почва е, че така или иначе – недвижимите имоти са една от най-сигурните инвестиции.
     - С една дума пазарът на недвижимости ще преболедува и ще оздравее?
     - Разбира се. А “температурата, която вдигна”, е и полезна донякъде. Не може абсолютен аматьор да се занимава със сериозни и скъпо струващи решения и дейности, мотивиран единствено от стремежа към печалба, разчитайки единствено на масирана реклама, без да се притеснява за честта на професията, без да познава и зачита правилата и кодекса на пазара за недвижимости.

     Говорим по-нататък за устойчивостта към кризата на големите и малките фирми, а също така и самотните бойци на фронта – агенти по заемите и имоти.
     - Бихте ли обяснил с примери по популярен начин за нашите читатели - накъде се движи пазарът с недвижими имоти, какво следва да се оча­ква?
     - Често при нас идват клиенти, които са се подали на еуфорията да купуват, но не са били предупредени от “специалистите”, с които работят. Продали са им лоша къща, на лошо място, при лош заем. Сега тази къща е непродаваема.
     И се получава така, че твоето решение става съдбоносно за твоите клиенти. А това е свързано и с авторитета и бъдещето, и с твоето място и това на фирмата ти в професията. И с течение на времето то се оказва единственият, най-верният показател за професионалните ти възможности.
     Или друг случай. Отново клиентът, сравнително нов американски гражданин, не е предупреден – купил скъпа къща със заем над 400 000 долара. Скоро разбира, че лихвите и заемът, данъци и такси, различни услуги около новия дом, електричество, парно, вода, телевизия, интернет, телефони, да не говорим за бензина, колата, училището на децата, храната, банковите преводи за старите родители в страната... просто го смачкват! Та това са планина от разходи! И ако времето е кризисно и не може сам да продаде къщата си – нещата загрубяват. E, разбира се има шанс, с помощта на добър професионалист да рефинансира заема, да удържи нещата…
     Но ще трябва, особено сега, добре да внимава, добър избор да направи. И няма значение дали е от Chase, дали работи за Bank of America, COUNTRYWIDE или за малка фирма – важното е да е професионалист, да е добре подготвен.

     - Г-н Георгиев, как върви за Вас лично, 2007-ма?
     - Аз лично живея и работя в моя си свят. Имам, както обикновено, повече бизнес от предната година. Офисът ми знае какво прави и как да го направи. Предстои ми пътуване до Ню Йорк, Флорида, Калифорния и други щати. Има перспективи за разширяване, на път сме да “усвоим нови територии”...
     - Какво, все пак, е крайъгълният камък в бизнеса, на който сте се посветили?
     - Лоялност към клиента, който знае по-малко от тебе и затова трябва да бъде осведомен и за доброто и за опасностите, които могат да се случат. Да го убедиш, че често най-примамливото не е най-доброто. Да го спасиш от много разочарования като повярва, че реалностите са най-сигурния залог за всеки бизнес...

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад

COUNTRYWIDE
COUNTRYWIDE

Интернет дизайн