15 май 2007 г.
Асоциация Български Медии

     1. “Асоциация Български Медии” (ABM) е официална, неправителствена и надпартийна организация. В нея членуват професионални журналисти, издатели, писатели, графици и художници, медийни дизайнери и компютърни специалисти, полиграфисти, както и обществено-изявени личности, свързващи дейността си с медиите, с материалните, исторически, културни и духовни ценности на България и българските общности в чужбина.

     2. Асоциацията бе основана на Общо събрание на учредителите на 9 март 2007 година от представители на българските медии в Чикаго, САЩ: вестниците “България”, “България 21 век”, “Старт BG”, изданието “Bulgarian-American Business Pages”, телевизия “TV Bulgaria”, сайтовете www.eurochicago.com” www.bulgaria21.net, www.bulgaria -weekly.com.
Горепосочените медии са членове-учредители на Асоциацията.

     3. В АВМ има два вида членство:
     А/ Колективно членство – на български медии от САЩ, България и Света
     Б/ Индивидуално членство – поименни служители от всяка членуваща медия, както и отделни професионалисти, творци и общественици от САЩ, България и Българските общности по света.

     4. Сдружението е отворено за всяка медия или отделна личност, отговарящи на характера му, доказали своя интерес и възможности, спазващи журналистическия кодекс и споделящи нашите възгледи, морален кодекс и програма за работа.
Желанието за членство трябва да бъде придружено с препоръка от някоя позната медия – при колективно членство и от три препоръки от авторитетни обществени личности – при индивидуално членство.
     Приемането става с пълен консенсус на членовете на Медийния Съвет.

     5. Сдружението е нон-профит организация, която се ръководи от петчленен Борд на директорите.

     6. Отделните медии – колективни участници в обединението, запазват своята административна и финанасова структура, както и своята творческа индивидуалност и свобода при избора на теми и третирането им.
     Организацията ще се занимава с конкретни, дейности, насочени към подобряване качеството на информационната дейност като цяло, улесняване труда на редакционните работници и защита на професионалните им интереси.Тя е инициатор за създаване на клубове, културни центрове, библиотеки, читалища, галерии, подпомага българската общност за по-добра информираност, здравеопазване, колективен жилот, оргаризира тържества, чествания, празници и пр.

     7. Нестопанската дейност, свързана с професионалната журналистика, се ръководи от петчленен медиен съвет, избран от Общото събрание, с мандат една година.
     При необходимост за избиране на нов член,или при желание да бъде сменен някой от Медийния съвет /на базата на подписка на 1/3 от членовете на Асоциацията/ се свиква Общо събрание, което взима необходимите решения.

     8. Напускането на Асоциацията става след едномесечно предуреждение.

     9. Целта на Асоциация Български медии е да покаже на практика преимуществото на общото дело, когато е в ръцете на професионалисти, когато в него са впрегнати заедно добра управленческа структура, икономическа мощ и добри екипи от мениджъри, автори и дизайнери. Създаването на един добър, авторитетен и модерен български медиен център, който да изпълнява с успех мисията си, в случая сред най-голямата българска диаспора в света – чикагската, ще подскаже и другаде неизползувани досега възможности. Затова не се ограничаваме в локални мащаби, а сме готови на сътрудничество и обединение на силите с всички наши сънародници, където и да се намират те.

     10. Главна задача на Асоциацията е да покаже чрез печата, електронната информация, радиото и телевизията пътища към по-добър живот – работа, учение, развитие на талантите, за по-добро здраве и жизненост на българските общности.

     11. Приоритет в политиката на обединените редакции е медийната подкрепа към добрите, професионални, талантливи, хуманни действия и начинания на нашите сънародници.

     12. В същото време ще представяме пред нашите читатели, слушатели и зрители онези негативни прояви на отделни личности или институции, които по недопустим начин увреждат доброто име или интереси на българите като цяло. Благодарение на нашата независимост от държавни и партийни институции или от каквито и да е групировки, АБМ се ангажира да защитава интересите на сънародниците ни от умишлени или некомпетентни действия от страна на учреаждения и институции, отделни лица или бизнеси.

     14. Журналистите от Асоциацията се ангажират да не използуват в свой интерес позицията си в обществен орган като средство за борба срещу отделни хора или общности, мислещи по друг начин, но не накърняващи с това честа или условията за работа и живот на обществото.

     15. АВМ ще отстоява и защитава свободата на словото, ще се изправя срещу всеки опит на лица или групи да спират неугодна за тях информация или мнение, срещу изпоилзването на служебното или материално положение за лични интереси и във вреда на обществото, срещу всеки опит да се обезкуражи журналистиката в нейната отговорна за общественото развитие и морал дейност.

     16. Асоциацията ще насърчава изявите на многобройните си сътрудници и кореспонденти, ще подпомага израстването на таланти във всички области на изкуството и културата. Ще подкрепя изконни институции като Православната църква, българското училище и висше образование, предриемачеството, както и съвременния поход на нашето младо поколение към усвояване на новите технологии и съвременна икономика.

     17. Медиите в Асоциацията ще бъдат винаги отворени към своите читатели, ще се вслушват в техните желания и корекции. Ние потвръждаваме, че списваме медиите за тях и тяхната дума значи много за нас.

     18. С нашата рекламна дейност, с медийноното представяне на българските бизнесмени и предриемачи и техните компании, ние изпълняваме задачата си да подпомагаме икономическото развитие на нашата общност. В същото време не рекламираме и се противопоставяме на дейности и информации за неморални, съмнителни, ксенофобски и други подобни прояви.

     19. При недоразумения, сблъсъци или нетолерантност в нашите общности, медиите от АВМ ще взимат принципна, търпелива и умерена политика. Нашият стремеж е да спомогнем за утвръждаване авторитета на нашите институции, за сплотеността им. В никакъв случай не ще поддържаме хаоса, личните домогвания на определени хора, разединението, което унищожава икономически и смазва авторитета на българските общности.

     20. Като се присъединяваме към Кодекса на българските медии и декларираме, че ще спазваме всички основни професионални и моралани ценности, характерни за медиите на САЩ, страната в която живеем и работим, ние възприемаме, че всеки има право на свободно изразяване и неприкосновеност на личния живот. Като потвръждаваме правото на медиите да работят без цензура, но и че за да балансират това си право те имат както свобода, така и отговорност, както права, така и задължения, ние декларираме, че ще насочим всичките си усилия да представяме пред нашата аудитория достоверна и отговорна информация.

АБМ

Назад


Интернет дизайн