1 май 2007 г.
Приказка в глина

      Явор Гонев – художник керамик на свободна практика, работи в областта и на живописта, графиката и приложните изкуства. Негови работи се намират в Националната художествена галерия – София, Художествената галерия “Вл.Димитров Майстора” – Кюстендил, както и в частни колекции в България, САЩ, Англия, Испания, Италия и Македония. Член на СБХ и Интернационалния съюз на художниците, той е основател и председател на Международния пленер “Свети Лука”, Кюстендил.

      Смълчани, сгушени къщурки, прилепнали една до друга като деца шептящи тайни. По тях хрупкав хоросан и проскърцващи тъмни черчевета поглеждат носталгично като ретро кадър на рамка. Заслушани в тишината пропява петел на комина. И сякаш чуваме песен – песента на глината, песента на сътворението. Приказка в глина.
      Разказва ни я Явор Гонев, художникът сътворил чудните пластични картинки, като сън от детството. Колко добре си „говорят” дърво и керамика, чувстват се близки редом с естествения камък и земния цвят на глината.
      Картините, направени от глина, са топли и с усещане за земята. Красивата, плодородна, кюстендилска земя, откъдето е родом художникът. Той съчетава различни цветове глина, което още повече обогатява неговото колоритно разнообразие.
      „Приказки от глина” кръщава изложбата си Явор през 2001 г. в Ню Йоркската галерия, Jonatan Moor, Soho. От която остава само заглавието. Керамичните платна със самобитна българска архитектура, претворени пластично и колоритно бързо намират своите американски притежатели и остават завинаги в Америка.
      Като художник и керамик Явор знае как да съчетае естествените материали – дърво и керамика, камък и керамика, неговия творчески обхват прекрачва границата на традиционното, не се ограничава и експериментира с цветен цимент и керамични детайли..
      Той изследва българския фолклор – орнаменти и форми. Използва дори текстове от фолклорни песни, за да орнаментира своите вази и стенни чинии. Еднакво добър – както в интериора със своите уникални пана и декоративни вази, той има богат опит и в екстериорните пространства – паркови среди, хотели, частни резиденции и други. Последните му три проекта, осъществени във Флорида 2005, 2006, така наречените АРТ-душове и парков фонтан, предизвикват изключителен интерес сред американците и той е поканен да направи изложба в Коко Бийч, Флорида. Отскоро Явор Гонев е в Чикаго и ще покаже свои живописни картини в Кук Каунти, Чикаго.
      Официално Откриване в присъствието на Maria Pappas - Cook County Treasurer, на 11 Май от 15 до17 часа.
      118 North Clark Street,
      Chicago IL 60602
      Cook County Building, Room 212

Кина БЪГОВСКА
bagovska.com

Назад


Явор Гонев Художникът Явор Гонев сред своите картини

Явор Гонев Явор Гонев - "Къщи"

Интернет дизайн