1 май 2007 г.
Чикаго – откритието и шансът на Олимпийските игри!

      През април т.г. Олимпийският комитет на САЩ избра Чикаго за свой официален кандидат за град – домакин на Летните олимпийски игри през 2016 година.
      Година преди това за високата чест кандидатстваха и Сан Франциско, Хюстън, Филаделфия, които отпаднаха. При гласуването нашият град се наложи над останалия в борбата Лос Анжелис.
      Сега настъпва период на много оспорвана битка за домакинството в световен мащаб. Конкуренти на Чикаго са Мадрид, Прага, Рио де Жанейро, Токио, Рим, Ню Делхи, Париж, Стокхолм, Доха.
      Лос Анжелис, който бе домакин на Игрите през 1934 и 1984 година, беше силен противник, защото там имат вече готови и всички необходими олимпийски обекти и голям опит. Кметът на Чикаго, обаче извади по-силен коз. Ричард Дейли декларира, че в Чикаго ще се построят по-нови, модерни, удобни и красиви олимпийски стадиони, зали и басейни.
      Сред тях са супер-модерен стадион за 80 000 зрители във Вашингтон парк, за който са осигурен 366 милиона долара. Уникално ще бъде и Олимпийското село – на юг от центъра на града, за което са заделени 1 милиард и 100 милиона долара. Чикагци са се отнесли както много практично, така и с много фантазия към олимпийските изисквания. Сред проектите има и идея за плаващ стадион по р. Чикаго, на който да се извършат церемониите по откриването и закриването на Игрите. Има предложение към четирите звезди на флаг да се добави пета звезда – символизираща новото голямо събитие в историята на града и щата.
      Според президента на Олимпийския комитет на САЩ Питър Юберот Чикаго е град изключително конкурентоспособен на международната арена и Америка можа да се гордее и да побеждава с Чикаго!

“Старт BG Чикаго”


      И България,
      с Българското Чикаго,
      грабва Олимпиада!


      Чикаго – най-големият български град в чужбина, сред първите няколко града и в страната ни, е кандидат за домакин на Летните олимпийски игри през 2016 година.
      Това, което България, колкото и авторитетна да е в спорта, не може да стори, дори при по-скромните Зимни игри, може да стане факт: Българското Чикаго и българската общност, пораснала вече до 120 000 души, вероятно ще стане домакин на една от най-великите и почтени срещи на народите – Олимпиадата!

      Много наши сънародници, особено на които спортът е в кръвта им, се чувстват отсега пионери в предстоящата борба на града, в който живеем, за почетното място в редицата на олимпийските столици по света.

      Без съмнение и ние ще направим всичко по силите ни Чикаго да спечели!
      С това печели и нашата България, която чрез нас, чикагските българи, също става още по съпричастна с Голямото събитие. В разговорите, които имахме с приятели от другите общности – ирландци, италианци, руси, сърби, македонци и пр. усетихме същите чувства. Нищо чудно в нашия интернационален град да съберем силите си – всички общности – да помогнем на Чикаго да стане олимпиец! Да бъде “Чикаго 2016” една интернационална олимпиада, където всички гостуващи спортисти, треньори, журналисти, зрители, ще се усещат като у дома си – при своите хора, случило се да живеят малко зад океана...
      Вестник “Старт BG Чикаго”, като продължител на популярния в края на 80-90-те години “Български илюстрован спортен седмичник “Старт”, ще работи много - още от днешния ден та до октомври, 2009 година, когато МОК ще избере новия олимпийски град.
      Този град ще бъде Чикаго!

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Chicago

Chicago

Интернет дизайн