1 май 2007 г.
Писмо до редакцията от български природозащитници
До кога?

      До кога ще продължава разсипването на българската природа? До кога ще се строи в защитени територии? До кога ще се разпродава и унищожава НАЦИОНАЛНОТО НИ БОГАТСТВО? До кога ще се “развива” туризмът за сметка на природата ни?
      Защо лъжете народа, че туризмът се развива? Кажете на хората колко хотела се продават в момента в Банско например, и по цялото ни Черноморие. Туризъм е най-лесният начин за пране на пари в България!
      През последните години в страната ни са построени 3 хиляди /!/ нови хотела, в които са вложени около 2 млрд. евро. България стана място за влагане на капитали, с неясен и съмнителен произход. Кой печели от това и кой губи? Печелят единици, губим всички! Губим идентичността и уникалността на Черноморското ни крайбрежие! Губим българските туристи!       Губим места, които в Европа вече трудно могат да се видят! Губим уникални растителни и животински видове, много от които се срещат единствено тук в България, а дори и в света! Губим вековните традиции на българското население! Губим уникалният ни фолклор!
      Алчността в тази уж наша страна става пословична! Ами утре? Какво ще има утре за децата ни? Какво ще ядем утре, какво ще пием и какво ще дишаме?

      България е в челната тройка на държавите с най-богато биоразнообразие в Европа.
      България е на първо място в Европа по екосистемно разнообразие.
      България е на първо място в Европа по износ на лечебни билки и сред първите в света.
      България е на второ място в Европа по брой на видове прилепи.
      Пещерната фауна на България, наред с тази на други балкански държави е най-богата на Земята.
      У нас е създаден първият природозащитен закон в Европа, а именно Законът за лова от 1887 г. който забранява убиването на лешоядите.
      У нас се срещат 16 световнозастрашени вида птици.
      Тук са най-значимите в Европа популации на едри бозайници като балканска дива коза, кафява мечка, вълк, благороден елен.
      В Национален парк “Централен Балкан” се намира най-големият в Европа защитен масив от букови стари естествени гори.
      Местността “Пода” в близост до Бургас е най-богатото на видове птици място в Европа.
      И още и още и още...
      Хора, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!


      Драги наши читатели,

      Това писмо е от български природозащитник, който го е изпратил на още 26 български медии в чужбина.
      По стара българска традиция е без подпис и би трябвало добре да си помислим дали да го поместим.
      Разбираме го, знаем какви неприятности може да се случат на българин, който вместо да си намери място сред водещите юнаци се е загрижил за 16-те световнозастрашени птици, които ги имало все още само в България... То народ не остана – той за прилепите плаче и дивата балканска коза!
      Поместваме го, макар и без подпис, в чест на нашата Трета световна среща на българските медии в Рим, защото в писмото не става дума за лична обида или ограбване, а се мисли за цяла една страна, за цял един народ и, най-важното и удивителното – авторът му вярва, че медиите ни могат да направят и нещо добро!
      Но, ако има нещо невярно, ако има нещо пресилено – пишете и вие. Ще го поместим.

Редакцията

Назад


Bulgaria България

Интернет дизайн