1 май 2007 г.
Празнуваме български таланти в Юта, САЩ
Боян Христов и други талантливи изпълнители на българска
и руска музика в Солт Лейк Сити, Юта, САЩ

      На 19 април в Университета на Юта в Солт Лейк Сити, САЩ, се състоя концерт-шоу на музикални таланти от Солт Лейк със специален гост Боян Христов - млад български виртуоз на класическа китара и вълнуващ изпълнител на популярни българки песни, който в момента е студент в музикалния колеж Бъркли в Бостън, Масачузетс (Berklee College of Music, Boston, Massachusetts.).
      По наша инициатива и с подкрепата на Обществото на българите и техните приятели в Юта концертът-шоу бе озаглавено “Празнуваме таланти в Юта”, в което участваха специално подбрани изпълнители.
      След въвеждащите инструментални мелодии на Боян Христов, представихме дългогодишната фолклорна танцова група “Дуна” на Маргарет Стриклънд, в която участват четири прекрасни млади българки – Калина, Деси, Веселина и Мария. Маргарет Стриклънд (с международно университетско образование по музика, 72-годишна) е нов член на борда на Международен институт по антропология в Солт Лейк Сити и допринася десетилетия за утвърждаване и популяризирането на българската култура в САЩ. В хореографията на танците на “Дуна” традиционните мотиви са в съчeтание с оригинални танцови елементи, изпълнявани от американки и българки с изключителен професионализъм. Групата е чест гост на месечните събирания на Обществото на българите и техните приятели в Юта.
      В програмата бе поканена и групата на Кети Алън (докторка по професия), която изпълнява балкански фолклорни песни. В нея участват две българки – Албена и Радостина. Динамичността на ритъма и българското звучене на песни, изпълнявани от американци, и този път впечатли присъстващите. По-късно Албена поведе българско хоро, в което се включиха участници в шоуто и зрители, с най-активно участие на малките внуци на леля Анка от Пирдоп, които развяха българското знаме.
      Радостина Кънева, избрана за българска фолклорна певица на 2006 в САЩ, представи музикална програма “Разходка из България”, припомняйки ни мелодични специфики на различни етнографски области на страната, аранжирани или композирани от нейния син Кристиан Александров, който акомпанираше известната българска народна певица на електрическо пиано.
      Любимка на публиката стана руската професионална поппевица Нона Вoроская, която покори публиката с прекрасен глас, интелигентно артистично присъствие на сцената и завладяваща контактност.
      Специалният гост на шоуто, Боян Христов, изпълни в края на концерта популярни български песни, представяйки неговото ново CD “Моята България”, копия от които бяха дадени безплатно от изпълнителя на всички желаещи от публиката. “Не остарявай любов” и други шлагери звучаха свежо и неповторимо, запяха се от зрителите и разкриха дълбоката интелигентност и изключителен талант на младия българин, който бе номиниран на концерта-шоу и за български китарист - попизпълнител на 2007 в САЩ, както и за български китарист – попизпълнител на света, който ще се определя на Световния форум на българите в Солт Лейк Сити, Юта, САЩ (16-18 май 2008 г.).
      На шоуто бе предстaвeна със самостоятелна изложба и изключително талантливата българска художничка Деница Монева (завършила Художествена академия в София), която в момента участва и в обща изложба на художници от Солт Лейк “Магията на дървото” в центъра на Солт Лейк.
      “Празнуваме таланти в Юта” е третия антропологичен наш проект от основаването на Международния институт по антропология в Солт Лейк през 2001 г. (след “Красота на ежедневието” и “Студентски антропологичен ден”). Целта на новия проект е да качи на сцената на таланта активно практикуващи своята професия изпълнители, но също и да издири таланти, които по една или друга причина нямат възможност да практикуват и представят своето изкуство, имат ограничени възможности за контакт с публика или предпочитат да пазят таланта си само за тесен семеен или друг малък социален кръг от почитатели. Успехът на проекта бе обезпечен от сътрудничеството и подкрепата на Университета на Юта, които предоставиха зала и звукова система, както и от интереса на разноетнично музикално общество в Солт Лейк – около 100 българи, руснаци, американци, румънци и др. любители на музиката и на източноевропейски артистични таланти.
      Концертът-шоу бе спонсoриран от автора на проекта, Обществото на българите и техните приятели в Юта и Университета на Юта.
      Днес САЩ се развиват като хуманистична, демократична, антикорупционна и позитивно-мултикултурна държава. Това развитие, обаче, зависи изключително от инициативата на съответните представители на етносите – граждани, постоянни резиденти, учащи или други категории временно пребиваващи. Да се надяваме, че културният проект на Международния институт по антропология “Празнуваме таланти в Юта” ще добие популярност и на сцената на авторитетния университет в Солт Лейк ще поздравим много представители на източноевропейската култура, включително по време на Световния форум на българите (16-18 май 2008 г.). Нашето желание е да допринесем живата артистична култура да заема трайно място, особено в ежедневието на новата имиграция, културният шок да се преодолее по-лесно в американска социална среда и да утвърждаваме мултикултурни САЩ.
      Заявки от целия свят за участие в “Празнуваме таланти в Юта, САЩ” можете да изпращате на електронен адрес: admin@iianthropology.org. Желаещите да участват в шоуто е необходимо да имат средства да покрият всички свои разноски.

д-р и. Лолита Николова
Lolita Nikolova, PhD
International Institute of Anthropology
29 S State Street #206
Salt Lake City, Utah, USA
Tel.: (801) 363 3123
admin@iianthropology.org
http://www.iianthropology.org

Интернет връзки
Празнуваме таланти в Юта, САЩ:

http://www.iianthropology.org/bgconcertuoful19april2007.html
Световен форум на българи:
http://www.iianthropology.org/worldbulgarianconvention2008.html
Boyan Hristov: http://www.boyanhristov.com
Denitsa Moneva: http://www.iianthropology.org/denitsamoneva.html, http://www.iianthropology.org/magicofart2007.html
Bulgarians and Their Friends in Utah, USA: http://www.iianthropology.org/bulgariautah.html
Фолклорна група от Монтана в Солт Лейк Сити, Юта, САЩ
http://www.iianthropology.org/montanagrouputah.html
Lolita Nikolova: http://www.iianthropology.org/lolitanikolova

Назад


Юта, САЩ Д-р и. Лолита Николова и Деница Монева

Юта, САЩ Специалният гост от Бостън - Боян Христов

Юта, САЩ
Групата за балкански песни на Кети Алан

Интернет дизайн