1 май 2007 г.
Всички пътища водят към Рим
/или поне тези на българските медии по света/

      «Кирилицата в Европа» e основната тема на Третата световна среща на българските медии в Рим
      Кирилицата в Европа, новата писменост, която става официална за ЕС след влизанато на страната ни в Съюза, ще бъдe  темата на Третата световна среща на българските медии, която ще се състои от 19 до 23 май в Рим.  Журналисти, издатели, главни редактори, директори на медии от цял свят ще дискутират теми свързани с официалното приемане на кирилицата в Европа, както и съпътстващи теми като „Медийните кампании”, „Информационните портали”, „Изкуството в медиите” и други.
      Участието си в Третата световна среща на българските медии вече са потвърдили много представители на български медии от цял свят. Най-младите медии сред тях са 2 печатни издания  -  „Българският вестник” от Кипър и в-к „Български хоризонти” от Аризона, които са основани преди от по-малко от 2 години. Сравнително млада медия е и в-к „Алтернатива» от Франция.
      Интерес към събитието са проявили не само родните медии, но също така и ключови чуждестранни агенции, вестници, радиа. Освен националните български медии и представителите  на български медии в чужбина, очакваме участници от различни обществени и културни сфери от България и чужбина. Потвърдено е участието на представители на Асошиейтед прес, интерес проявяват водещи медии от Италия и от други европейски страни.
      Третата световна среща на българските медии се очертава като най-широкоспектърна, по отношение на предварително заявените участия на журналисти и обществени фигури и теми за дискусия и най–културно насочената медийна среща досега. БТА и цялата българска медийна общност ще използва тази възможност да постави на преден план и да даде гласност сред международната общност на важни за България каузи и инициативи.
БТА

      За собственото лице на медията
      ... Малко преди да привършим редакционно вестника получихме един от най-хубавите материали за конкурса “Моите срещи със закона...”, който вестникът ни прави с адвокатските кантори “Знаймер и Знаймер” и “Цветелина Бойновска”. Поне двама с него стават авторските таланти, които ще получат не само награди, но и широк и заслужен път към литературата – наистина са много добри!
      Публикуваме на страниците в този 233-ти наш брой и материал за една млада наша сънародничка, работила в Световната банка, участничка в първия български Фест “Аризония 2007”, организиран от финикския в. “Български хоризонт”, комуто редакцията ни помага. Не с пари, защото ги нямаме, но с журналистика, каквато я имаме. Аризонци също идват с нас на срещата в Рим.
      Благодарни сме на наши верни приятели, като бойния пилот Русен Русев, сега супер-брокер в Чикаго. В часовете на отдих отново е подбрал за сънародниците си онези весели снимки, от които първи се развеселяваме ние, редакторите...
      Поместваме отново материал на един достоен човек, израсъл в труд и смирение в Родопите. Сега бояджия в Даун Таун Самуил Каварджиев чете Библията и за вас и за нас - редакцията, /щото ние нямаме време/ и иска да ни направи по-мъдри и по-нравствени. Събра написаното през годините в “Старт” и “България 21 век” и издаде в родината ни книга “От Извора – Чепеларе до Чикаго”. Тези дни ще я имаме – вижте как на страниците на емигрантските вестници за четири години се роди един самобитен писател...
      Нашата редакторка и художник, участник в трите световни срещи на българските медии и член на американската ARC галерия Кина Бъговска прави в Даун Таун уникална изложба със свои и на възпитаниците си от Школата за изобразително изкуство “Владимир Димитров - Майстора” картини. Представят на американци и българи в Чикаго българската азбука, писменост и култура чрез изобразителното изкуство! И това е една от темите в сегашния ни брой – както е и тема на цялата Световна среща на българските медии в Рим.
      Прочетете в броя и поетичните откровения на инженер Илия Бежански. Българинът, построил най-забележителното поп-арт архитектурно творение в света – атрактивният туристически комплекс и казино “Ню Йорк, Ню Йорк” в Лас Вегас. Един гениален емигрант, надминал с много местните, който критично гледа света от главоломно високото стъпало на стълбата, откъдето другите го виждат само розов и захаросан...
      На страниците ще намерите и нашето информационно сътрудничество с Българо-американската асоциация, която прави четвъртите си Български дни в Чикаго.
      Представяме ви и материала за българите от Солт Лейк Сити, с който вървим заедно към първия Световен фестивал на българския бизнес, изкуството, културата и спорт през 2008-ма година. Нашата малка редакция също прави каквото може за този голям проект.
      На спортната ни страница ще четете за проекта “Чикаго – Олимпиец”, с който твърдо се ангажираме. Щом Чикаго е на практика един от големите български градове – нека тогава и тази България, която сме ние тук, стане Кандидат за домакин на поредните Летни олимпийски игри! Ние, България, с нашия олимпийски авторитет, ще се борим Чикаго да спечели борбата за Олимпийското домакинство!
      И така - девет от шестнайсетте ни страници в този редовен брой са втъкани в живота на хората и българската общност в Америка. Това е трудна журналистика и не всеки се захваща да я прави. Но това е призвание и обладаните от него го предпочитат пред Интернет услугите и тиражните сензации. И не разпространяват само чужди новини и не служат на интересите на политика и “благодетели”.
      Истинската медия не е рекламно или търговско предприятие, а институция, която има собствено лице и съвест.
      Затова и срещаме с интерес и очакване всяка професионална инициатива. Затова и отиваме с надежда за трети пореден път да се видим с колегите ни от цял свят и да поговорим за бъдещето на нашата не лека професия. Още по-трудна, когато не си в своята родина. И не всички, и даже не много, от тези ни разговори, ще бъдат приятни. В това трудно време за този сбъркан свят, медиите могат да бъдат и лекарство и отрова...

Старт BG, Чикаго

      Програмата на Световната медийна среща в Рим
      Първите два дни /събота и неделя, 19 и 20 май/ на Третата среща на българските медии в Рим, под егидата на БТА, са предвидени за пристигане и настаняване на участниците, посещеня на исторически забележителности в Рим, както и откриването фотоизложба на популярния български майстор на обектива Иво Хаджимишев. Неговите “Златни страници от българското средновековие” ще бъдат поктазани в замъка Сант Анджело.
      Ще бъде посетен и гроба на Свети Кирил в базиликата Сан Клементе, още и катедралата Санта Мария Маджоре.

      На 20 май, понеделник, ще стане официалното откриване на Срещата, ще се прочетат приветствията от българския министър-председател Сергей Станишев и италиянските домакини.
      В предобедната част на работния ден ще се разисква по доклада и темата “Кирилицата – граница или шанс за българските медии по света”. В следобедните заседания ще бъдат разгледани актуалните въпроси за мястото на медиите в световната Интернет-мрежа.
      Същата вечер Българското посолство в Рим дава официален прием за участниците в Срещата.

      Рано сутринта на 21 май, вторник, делегатите ще посетят Градините на Ватикана, а от 11 часа ще се разискват професионални въпроси от рода на този как медиите могат да организират кампании в помощ на важни обществени проблеми.
      В следобедните часове, както подобава на среща в Рим, ще стане дума как медиите дават “втори живот” на изкуството, благодарение на своята популяризаторска дейност.
      Вечерта работата на Срещата ще бъде официално закрита.

      В сряда, 23 май от 10.30 до 11.30 часа ще се състои официалната аудиенция на Папа Бенедикт XVI във Ватикана с журналисти и издатели на българоезичните медии от цял свят.


Представители на българските медии от чужбина на Римската среща

• В.“Атински вести”, Атина, Гърция – Нели Карагьозова
• В.“Старт БГ”, Чикаго, САЩ – Климент Величков  
• В. и радио  “БГ хоризонти”, Торонто, Kaнада - Максим Божилов
• В. “България”, Чикаго, САЩ – Лена Кърк и Хамид Русев
• В. “Форум”, Монреал, Канада - Борислав Николов
• В. «Зорница», Торонто, Канада  - Ива Беличка
• Радио «Български час», Швейцария -  Людмила Марталер.
• В. «Будилник», Лондон, Великобритания – Деница Славова
• В. «Будилник», Франция – Александър Градинаров
• Web-portal www.ide.li, Австралия – Гергана Въглярска
• В. „Български хоризонти”, Кишинев, Молдова – Николай Червенков
• www.emigrant-bg.com , Холандия –Тодорка Александрова + Иван Стоянов
• В. «Български глас», Атина и В. «Хъшове», Атина, Гърция – Диляна Байрактарова
• В. «България 21 век», Чикаго, САЩ - Кина Бъговска
• В. «Български новини», Атина, Гърция - Бойка Жегова
• В. « България сега», Чикаго, САЩ – Светлозар Момчилов
• В. «Българският вестник», Кипър - Тодор Здравков + фотограф
• В. «Български хоризонт», Финикс - Аризона, САЩ, – Надя Милчева  + Веско Милчев, Дафни Кърчева - Орис
• В. «Нова дума», Испания – Елина Керелезова
• В. « Братство», Ниш, Сърбия - Велимир Костов и Момир Тодоров
• В. «Обзор», Лос Анжелис, САЩ – Евгени Веселинов
• Сп. «Българи», Чехия - Мария Захариева
• Сп. «Роден глас», Чехия - Ели Мандаджиева
• Мария Попова, Украйна
• «Алтернатива», Франция - Юри Воденичаров
• “Pronto Sofia”, Рим, Италия
• В. “България експрес”, Рим, Италия
• “Радио Ватикана”, Българска секция, Ватикана

Назад


Чикаго - 2006
Архив от Чикагската среща

Интернет дизайн