15 април 2007 г.
“От А до Я на пазара за недвижими имоти”
СИМПТОМИТЕ НА ЕДНА КРИЗА

     А. В национален мащаб: Търсенето и предлагането в цифри и проценти

     Средната за цялата страна цена на съществуващите имоти (national median price) се очаква да падне тази година – за пръв път от края на 60-те години на 20 век. . През 2007-ма средната национална цена се очаква да се понижи с 0.7% до $220,300 долара. През 2006-та средната цена на имотите се покачи с 1%. Предвижда се новопостроените жилища да поскъпнат през 2007 с 0.4% до $246,200 щатски долара.
     Националната Асоциация на Риалторите* предсказва за 2007-ма година намаляване на продажбите:
     - на нови жилища (new home sales) с 14.2%,
     - а с 2.2% - на препродажбите на съществуващи имоти (existing homes).

     За 2008 Националната Асоциация предсказва скромно покачване на цените на :
     - съществуващите жилища - с 1.6% и
     - на новопостроените – с 2.00%.

     Като причина за тази тенденция се посочват по-строгите изисквания и по-високите критерии за отпускане на жилищни заеми, както и продължаващото фалиране на фирми, отпускащи заеми на купувачи с недостатъчно високи приходи и недобра кредитна история , т.н. “subprime lenders”.

     В края на 1960-те Националната Асоциация на Риалторите започна да води редовно статистика за движението на цените на имотите, броя на продажбите и т.н.

     Б. Пазар на Купувача, какъвто не познаваме

     След всички турбуленции на жилищния пазар през последните 3-4 години като че спряхме да се учудваме на растящите цифри и на табелите “За Продан”. През март 2007 само в Метро Финикс регистрираните на пазара имоти надхвърлиха 50,000, писа в. “Аризона Рипъблик”. Преди две години имаше 4,000, а миналата година се чудехме какво да правим с 40,000+.

     Според експертите, при даденостите на Финикс, “здрав” пазар означава свиване на инвентара наполовина – при новопостроените, и при съществуващите жилища.
     Много от продавачите имат илюзорни очаквания и искат нереално високи цени, каквито никой купувач няма да им даде.

     Според Тим Съливан от Сан Диего, броят на имотите за продан ще почне да намалява в края на това лято или началото на есента. Дотогава определено ще имаме ПАЗАР НА КУПУВАЧА

     В. Лихвите на ипотечните кредити

     Според официални предвиждания, лихвите на 30 годишните ипотечни заеми с фиксирана лихва може да достигнат до края на годината 6.6%. Сега тази лихва е 6.17%. Собствениците на имоти, които мислят да рефинансират, трябва да побързат, съветва Джей Бътлър от Аризонския Държавен Университет.

     Г. Foreclosure в геометрична прогресия

     На всякакви нива из цялата страна, из кулоарите и по високите етажи на финансови институции и банки, в медиите напоследък се заговори усилено за нова вълна от Foreclosure. Това е названието на процес от 9 до 12 месеца през които собствениците губят имота си и загубата се узаконява от различни инстанции, докато в края собствеността им върху имота бъде прехвърлена официално (по съдебен ред) на банката. Foreclosure е логичният завършък за всеки собственик, който не успява да плаща вноските си по ипотечния заем.

     Опасенията за Цунами от Foreclosures навлязоха и в заседателните зали на Конгреса на САЩ (долната камара на Американския парламент). Няколко конгресмени от Демократическата партия призоваха за национална кампания или програма за подпомагане на застрашените да загубят имотите си.

     Сред най-силно засегнати­те райони в страната се посочват Атланта, Денвър, Далас и Детройт. В Детройт, например, миналата година един от всеки 21 жилищни заема мина по съдебния ред и имотът бе върнат на банката, съобщава MSNBC.com

     Само през 2006-та 1.2 милиона имота бяха върнати на банките, а това е с 42% повече от 2005-та. За тази година се очаква загубените имоти да са с 33% процента повече от 2006-та.

     Опасенията се изострят и поради повишените изисквания на банките за отпускането на заеми, както и от промяната на палитрата от ипотечни заеми, предлагани на купувачите. Поради тези две причини много по-малко купувачи ще бъдат одобрявани за заеми. А намаленият брой на реалните (квалифицираните за заем) купувачи допълнително ще затрудни разчистването на излишния инвентар на жилищния пазар.

     В този брой ви представяме СИМПТОМИТЕ на кризата на жилищния пазар.
     В следващия брой четете за ДИАГНОЗАТА.

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
602-695-2111, www.AzHomeConsult.com

Назад


Надя Милчева

Надя Милчева

“От А до Я на пазара за недвижими имоти”

Интернет дизайн