15 април 2007 г.
България - с европейска консулска практика

     Сред многото гости на „Аризония” бе и г-н Иво Мускуров – Генерален Консул на представителството ни в Лос Анджелис. В прохладната (все още) и приятна вечер на Фестивала, Тина Стоева едва успя да откъсне г-н Консула от всички останали, които имаха да говорят с него по работа, или просто за удоволствие. И го „скри” на пейката на един тенис корт, за да поговорят за предстоящия летен сезон, в който българите обикновено правят своите годишни пътувания до Родината.

     - Г-н Генерален Консул, какво ново тази година около документите и пътуванията?
     - Новото е, че окончателно е преустановена практиката на изпращане на документите за паспорт по пощата до Консулството в Л.А. Минали години за известен период от време и в определени случаи това беше допустимо. Вече не. Единственото, което можем да направим, за да улесним хората, е да организираме консулски дни. Това обаче е много сложно и е свързано с факта, че ние трябва да работим и през почивните дни – без никаква възможност за почивка. Не можем да правим това всеки ден, най-малкото не разполагаме с необходимия капацитет от хора. Опитваме се да организираме такива дни по 4-5 пъти в годината и обикновено ходим на далечни от Л.А. места. Миналата година бяхме тук при Вас - във Финикс. Предстоят ни Консулски дни в Сиатъл. Също в Лас Вегас, където има 7 000 българи. В крайна сметка – ние можем да дойдем при Вас веднъж в годината – през останалото време Вие трябва да идвате при нас.
     Другото ново и много важно нещо касае най-вече децата и ще бъде голямо улеснение за всички. С влизането ни в ЕС ние изравнихме нашата Консулска практика с тази на ЕС. Това означава, че американските граждани и приносителите на американски паспорт (независимо от произхода си) вкл.. децата, родени в САЩ и още не притежаващи бълг. гражданство, вече могат да пребивават с американския си паспорт 90 дни в Бг, вместо досегашните 30 дни. Това реши един голям проблем, защото на децата трябваше да се вади виза, за да стоят цяло лято в Бг.
     - Кога ще влязат в сила новите изисквания за документите за самоличност?
     - Най-вероятно до 2009 г.. ще се присъединим към Шенгенското пространство. Това означава, че трябва да приемем съответните стандарти. До 2009 г.. трябва да отворим гишета за снемане на биометрични данни. В началото ще бъдат за визите, по-натам и в документите за самоличност. В паспортите ни трябва да има чип, който да съдържа личните ни данни, отпечатъците ни. Това е информация, уникална за всеки човек и за да бъдат снети тези данни - всеки трябва да се яви лично в Консулството. Няма друг начин – апаратурата ще бъде само в Консулството, и в Бг. Всяко гише на Консулска служба на Бг в чужбина ще трябва да има такава техника.
     - Не съществува ли възможност да пътувате с тази апаратура по места?
     - Не. Става въпрос за много чувствителна апаратура - това зная засега, макар че не съм я виждал още. Но дотогава има време.
След присъединяването ни към Шенгенското пространство всяка виза, издадена от нас, ще важи за целия Шенген. И обратното – виза, издадена от Шенгенска страна, ще важи и за Бг.
     - Г-н Консул, предстои Ви напрегнат сезон, желаем Ви успешна работа, за да помогнете на всеки отделен българин да реши конкретния си проблем – дали с паспорт, виза, пълномощно, или нещо друго. Късметлия сте, защото разполагате със страхотен екип!
     Какво прави обаче Генерален Консул Мускуров в свободното си време? Имате ли хоби?

     - Аз от 30 г. се занимавам с нумизматика, но това си хоби не практикувам тук. Откакто съм в САЩ се занимавам по-усилено с ботаника. Причината е, че Южна Калифорния е уникално място, с много богата флора, която съчетава няколко географски пояса едновременно – средиземноморския, нейтив американ, планинския, австралийския, южноафриканския, и част от Далечния Изток. Това уникално съчетание на климата позволява да се отглеждат на едно място всички тези видове. Аз съм ходил в много ботанически градини и паркове, в много страни – бил съм в 40 държави досега, но въпреки това такова богатство на едно място не бях виждал. Тук, в Аризона сега използвам да снимам уникалното за Вашия щат. А то е големият кактус, наречен Сагуару кактус – той расте само в Аризона, и затова е емблема на щата Ви. При нас пак е вид пустиня, но този кактус не расте в Калифорния. За там е характерно Джошуа дървото – късолистна юка, от сем. на столетниците. Има го и в Аризона и Невада, то е характерно за тази част на САЩ. Това, с което се занимавам е да снимам растенията – по видове. Може би някой ден ще издам нещо - Ботанически атлас на Южна Калифорния... ще видим. В момента имам 10-12 000 снимки на растителни видове.
     - Звучи доста интересно. Защо не направите изложба?
     - О, не зная. Те не са художествени снимки, а научни – видът, табелата му, цветът, хабитуса. Ако е дърво – клонката, плодовете. В различни сезони, на различни места. Дивият и културният вид на съответното растение, и т.н. От Аризона имам вече около 1000 снимки. Интересно ми е да се занимавам с това, пътува се много.
     - Г-н Генерален Консул, благодаря за този разговор и за това, че бяхте наш гост на „Аризония”!
     - Удоволствието беше мое! Благодаря за поканата. Заповядайте и Вие на нашия нещо като събор, панаир. Тази година го организираме на 20 май в Грифит Парк, Л.А. Нашата общност там е втората по големина в САЩ – наброява 25 000 души, така че се събират много българи. Независимо в кой щат живее, добре дошъл е всеки българин! Така че дали по работа, или за удоволствие - до скоро виждане в слънчева Калифорния!

Интервю на Тина Стоева

Назад


Иво Мускуров

Генералният консул на Българското представителство в Лос Анжелис Иво Мускуров

Интернет дизайн