15 април 2007 г.
Четвърта поредна година фестивал “Български дни в Чикаго"

     Началото на БАА през 2002...
     На 5 януари 2002 г. в Българска Православна Църква “Свети Иван Рилски – Чудотворец” се учреди Българо-Американска Асоциация (БАА) в Чикаго. Новата организация беше благословена от отец Валентин Ноцков, който и по-нататък, заедно със свещенослужителите и от БПЦ “Света София”, подпомагат и се грижат за духовното развитие на нашите членове.
     През декември 2003 г. в Чикаго, Българо-Американската Асоциация, съвместно с Посолството ни във Вашингтон, организират официално честване на “Сто години дипломатически отношения България - САЩ”. След тази, и следващи я изяви, Асоциацията разшири още повече дейността си в така необходимите за бързо растящата ни диаспора обществени дейности в Чикаго. Така възникнаха и първите “Български дни в Чикаго”. Годината беше 2004-та.
     Настъпва четвъртата годишнина, откакто тази проява на българския дух, изкуство, култура и бизнес върши своята полезна работа сред вече стохилядната българска общност. “Българското Чикаго” днес се очертава като селище сред първите 5 - 6 български градове по население.

     Какво представляват Българските дни в Чикаго?
     В продължение на две седмици личности и институции могат да организират самостоятелни прояви под символа “Български дни в Чикаго” – това е най-краткото и може би най-точно обяснение.
     По традиция през последните години Българо-Американската Асоциация организира един цен­трален семинар, наречен “Актуални проблеми на българите в Чикаго”, който тази година ще се проведе на 20 май от 10 до 19 часа в Pavilion Apartments, находящ се на 5441 N. East River Road, Chicago, IL 60656. Семинарът се състои от две части - презентационна част и делови контакти, които се провеждат в две различни зали. В семинарната форма също има две части - класическа и актуална. Класическата се състои от “Правни, социални и данъчни проблеми” и “Комплексни проблеми при търговия с недвижими имоти”. В правната част тази година има нов момент – данъчните преференции във връзка с премахването на двойното данъчно облагане между САЩ и България.
     В така наречената “Актуална част” има един съвсем нов момент. Нарича се “Потребност от Уважение”. Предвижда се събиране на онези българи, живеещи в Чикаго, които са наградени през 2006 и 2007 година в България или в САЩ. Съществен момент е номинацията на българите в САЩ (по инициатива на Организационния комитет на предстоящия през 2008 г. “Световен общобългарски фе­стивал” в Солт Лейк Сити), където фигурират много имена на наши съграждани от Чикаго. Всички номинирани и наградени българи са поканени да участвуват в т. н. “Работен обяд”. БАА е изпратила специални покани на известните нам адреси на отличените. В тази част се очаква, че ще участвуват както деца от българските училища, така и известни специалисти от Чикаго.
     За първи път ще се проведе и “Дарителски форум”, на който ще бъде изказана благодарност към традиционните спонсори на Фестивала, ще бъдат връчени дарения на Български музей в Чикаго и ще бъдат обявени български проекти, които се нуждаят от спонсориране.
     Българските дни в Чикаго са безплатни за гостите на Фестивала, а фирмите, които желаят да представят своята дейност, трябва да заявят това официално чрез “Заявка за участие”. Българските дни в Чикаго притежават и специален сайт www.BulgarianDaysInChicago.com, където може да се получи информация за начина на участие в това престижно събитие.
     Надяваме се, че Шестите по ред “Български дни в Чикаго” ще бъдат както полезни, така и приятни за всички, които ще ги посетят.

Проф. д-р Никола Чаракчиев,
секретар на БАА

Назад


Интернет дизайн