15 април 2007 г.
Кавал свири в Чикаго, българи хоро играят!

     Кавал свири в Чикаго...
     Пред мен снажни и красиви мъже и жени в български носии, заиграха български хора!
     Чак не ми се вярваше.
     Тук, в Америка? В Чикаго?
     Наоколо небостъргачи - гиганти, редом с тях – българка пее, музика се лее.

     Годината беше 2003. Мария Папас ни беше поканила по случай официалното въвеждане на българския като работен език в дейността на Кук Каунти, втората по големина в света община със своите над 2 милиона жители и първа по бюджет – с приходи само от таксите за недвижимости колкото бюджета на България. Тук живеят мнозина от 120000-та българска диаспора в Чикаго.
     Вдигна се и българското знаме - редом със знамената на още десетки други общности.
     Погледа ми привлече пременена с българска носия жена, хем засмяна, хем хубава, хем с цвете закичена.
     “Като картина на Майстора” – си помислих и ми се прииска да я нарисувам.
     Някога, но не сега...
     По-късно се видяхме отново.
     Тя, Иринка, заедно с Тошко търпеливо учеха няколко момичета и момчета на великото изкуство на българските хора. В нашата православна църква “Свети Иван Рилски – Чудотворец”.
     Бях, както винаги, забързана, но нещо ме накара да постоя, да погледам как потропват в неравноделен такт – ритъма на сърцето. Обещах си – следващия път да се наловя до тях.
     Танцьорка не станах, но заедно направихме “Легенда за хляба” в Ирландския културен център”. Стана изключителен спектакъл, по време на който научих много за “Ансамбъл Хоро”.
     Разбрах какво значи колектив, какво значи “...да се наловиш на хорото”. Ръка за ръка, рамо до рамо!
     Беше истинско удоволствие да наблюдаваш и репетициите им.
     Музиката започваше... Минути само и пространството вече трептеше от енергия!
     ...Забравяш че си в Америка, забравяш умората, забравяш вчера ли сме, днес или утре... И заиграваш!
     Иринка и Тошко повеждаха и всички поемаха своите стъпки в единен ритъм.

     - Как го постигнахте?
     - С труд и любов - казва Иринка. - Не е трудно, когато си професионалист. Знаеш какво искаш и можеш да го постигнеш. Започнахме с 5 – 6 момичета в църквата “Свети Иван Рилски – Чудотворец”. Някои от тях се отказаха поради липса на време, но искам да им благодаря за голямото желание – на Маргарита, на Александра за помощта като дизайнер, на Иринка, Ася, Мариана. В Америка е трудно да отделиш време и за хобита и желания, но това е моят живот, така е и за хората от Ансамбъла. Чак не ми се вярва, че вече имаме 20 елитни танцьори! И без притеснение може да танцуваме навсякъде, където ни поканят. Имаме пет носии от различни области на България, непрекъснато разучаваме нови танци. Но за да започнем го дължим на Димитър и отец Валентин, че ни помогнаха и ни подслониха за три години в Църквата.
     Според Иринка най-важното е личният пример и атмосферата. Да си педагог и да ти повярват. А как няма да им повярваш? Вече 30 години Иринка и Тодор Гочеви танцуват и представят българските традиции и българските танци – отначало у нас, сега и в Америка.
     Иринка е родена в Стара Загора. Завършва хореографско училище в София и висша хореографска педагогика и режисура в Пловдив. Но истинската им артистична кариера започва в Сливен, където свързва съдбата си с Тодор. Завинаги. И двамата се посвещават на танца. Танцуват заедно в Държавния ансамбъл “Сливен”, където тя е и балетмайстор.
     Подготвят много ансамбли. И все – със златни медали.
     Така продължават и в Чикаго. Търсят начин да изразят онова, което носят в душата си. И успяват.

     Като че вече няма празник без тяхно участие. Коледа, Национален ден или Великден... За три години и половина са направили страшно много.
     Често Иринка споделя:
     - Ние се радваме на нашите успехи, защото всички танцьори се ангажират еднакво за доброто ни представяне. Дават максимално от себе си и приемат танца като своя съдба. Затова им благодарим от сърце! Удоволствие е да имаш такива хора до себе си. Към всички съм благодарна, но не мога да не спомена Мариана, която ми е помощник и мога да разчитам на нея, когато ме няма.
     Ето и Светла Енчева – без нейните идеи и административна помощ не бихме имали тази популярност. Албена, с двете си дъщери Ели и Биляна, Персиана, Светлана, Таня, Катя, Петя, Венета, Весела – всички са изключително всеотдайни!
     Момчетата са ни сила и не можем без тях. Димитър – танцьор от Добруджанския ансамбъл. Много ни помага за разучаване на новия материал. Константин – танцьор от Стара Загора, Стефан – танцьор от Държавния ансамбъл “Филип Кутев”,
     Диян, Калоян, Николай... Те правят всичко възможно, за да репетират!
     А какво да кажем за Краси и Мариана – танцьори от Варна, които в единствения им свободен ден пътуват чак от Уисконсин, за да репертират!?
     Момичетата разказват, че 2006 – 2007 са най-успешните им години.

     Защо се събират всяка неделя на репетиции?
     Катя казва, че българската музика е празник, тя е като балcам за душата.
     - Обиколили сме света, по два пъти на година даже, но такова богатство никъде няма -казва Ирина. - Чужденците го ценят, ние също не трябва да забравяме корените и традициите си. Тук умората е смазваща понякога, но се съживявам от тези откраднати мигове, когато танцувам.
     - Последният ви благотворителен концерт в Църквата «Света София» беше истински фурор. Сякаш танцувахте не на сцена, а на нестинарската жарава! Лицата ви бяха озарени от радостта на танца. Предадохте го и на препълнената зала, която също кипна от вашата енергия и заигра!
     - Благодарни сме на нашата публика, която ни вдъхновяваше. Великото е, когато между нас и зрители няма вече граници и всички играем!
     Благодарна съм на сърцатите момичета и момчета от „Хоро”, на нашите прекрасни музиканти, виртуозните изпълнители Ангел и Теменужка Жекови, на водещите Цветелина и Красимир , на всички, които спомогнаха този концерт да се запомни.
     А ние, българите в Чикаго, сме благодарни на Иринка и Тодор Гочеви за техния талант, любов и вяра , че дори далеч от Родината намериха сънародници, в които е жива българската традиция и танци и направиха “Хоро” – за чудо и приказ!

     Танцовият ансамбъл “Хоро” е създаден през 2003 г. от професионалните танцьори Ирина и Тодор Гочеви. В продължение на три години те репетират в БПЦ “Свети Иван Рилски – Чудотворец”. Сред многобройните им участия в български тържества и благотворителни концерти изпъкват първият им самостоятелен концерт през 2005 г. в Ирландския Културен Център, спектакълът “Легенда за хляба” през 2006 г. също там, концертът в Монтесори скул в Чикаго през 2007, благотворителни концерти в църквите “Свети Иван Рилски – Чудотворец” и “Света София”, ежегодният пролетен фолклорен фестивал, на който са канени като преподаватели от Джон Куо, и др.

Кина БЪГОВСКА

Назад


Ансамбъл Хоро

Иринка и Тодор Гочеви – обречени на танца.

Ансамбъл Хоро

Всякак го докарват нашите българки- хем на красота, хем на игра...

Ансамбъл Хоро

Играят, не се шегуват момчетата, цяло Чикаго събраха.

Интернет дизайн