1 април 2007 г.
Кирилицата и Българските медии по света:
ФОРУМ ВЪВ "ВЕЧНИЯ ГРАД"
След "София 2005" и "Чикаго 2006" идва "Рим 2007"


     Идеята за ежегодни работни срещи между журналисти от медиите на българите в чужбина и колегите-журналисти от България се оказа работеща и необходима. В нов формат и с нови, актуални теми, предстои Римският форум от 19 до 23 май т.г.
     Нашите, чикагски, българоезични медии, ще представят за трети път на тези разговори българския език, писменост и култура, българския дух, развиващи се особено успешно и интензивно в Новия свят, както е позната тази наша нова земя, населена с народности от цял свят.
     Участието ни е традиционно и забележимо, както и на предните два форума, където достойно се представиха вестниците "България", "България 21 век", "България сега", "Златорог", "Старт BG Чикаго" и електронното издание "ЕуроЧикаго".
     БТА организира третата световна среща на българските медии в Рим и Ватикана от 19 до 23 май, обяви генералният директор на БТА Максим Минчев. "Езикът и словесността. Кирилицата в Европа" е основна тема на събитието, което ще бъде под патронажа на министър-председателя Сергей Станишев и в партньорство с италианската агенция АНСА. С нея БТА наскоро подписа договор за сътрудничество.
     Досега участието си са потвърдили над 30 медии от 17 държави, сред които САЩ, Русия, Австралия, Швейцария, Франция, Финландия.
     БТА вече установи традиция годишните световни срещи да се организират на места, които имат своето място в българската история и духовност, но и със значимо българско присъствие - диаспора или медии, каза Максим Минчев. За разлика от първите две срещи, които имаха за цел да идентифицират и съберат българските медии, но и да създадат традиция на срещата, предстоящото събитие има амбицията да бъде в по-широк формат и да постави малко по-големи задачи, обяви Минчев.
     Форумът, който ще се състои в контекста на членството на България в ЕС, ще акцентира върху българско-италианското сътрудничеството не само в областта на медиите, но също така и на културата, икономиката и политиката. Ще поставим на дебат както нашите професионални проблеми, така и някои български обществени каузи, каза Максим Минчев.
     Влизането на българската азбука в европейското езиково семейство също е сред темите на събитието. Ще се разисква и темата за християнството, както предполага и мястото на провеждане на срещата - религиозният център на Европа - Ватикана.
     Предвидени са многобройни съпътстващи културни мероприятия - изложби, концерти, прожекции на филми, посещения по българските места в Рим. Поканени са известни български интелектуалци - Антон Дончев, Аксиния Джурова, Георги Лозанов, Иво Хаджимишев и други.
     Най-голямото събитие ще бъде аудиенцията при Негово Светейшество папа Бенедикт 16-и на площад "Свети Петър" на 23 май.
     Традиционно участници в срещата ще бъдат български медии по света, държавни институции, както и представители на българския и италианския бизнес. Голям интерес се очаква да проявят и италиански и световни медии в Рим, тъй като за първа година БТА партнира с подобна информационна институция - италианската агенция АНСА. Срещата ще бъде подкрепена и от българско-италианския бизнес.
     По неофициални данни в Италия живеят около 60- 70 хиляди наши сънародници. Има девет български медии - Интернет сайтът България - Италия - Паоло Модести и Десислава Петкова; радио Ватикана, българска секция, Ватикана; www.insight-mv.com на Веселка Цалова; www.prontosofia.com; българска програма на RAI International; вестник "Абагар"; предаване на български език по "Nova radio", Флоренция; вестник "България експрес", Рим; списание "Corriere".
     Първата световна среща на българските медии беше през 2005 година в София, а втората - в Чикаго, САЩ, през 2006. Първите две срещи събраха заедно български медии от цял свят, институции и бизнес. От тях се роди Асоциацията на българските медии по света и се инициира наградата за български медии зад граница Алеко Константинов.

По материали на БТА

Назад


Чикаго 2006

Откриване на Срещата в Чикаго: ген. директор на БТА Максим Минчев, посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова, Иво Атанасов - председател на Медийната комисия в Парламента, Гергана Грънчарова - зам. министър на МнВР, Ш. Чападжиев - "Емигрант на 2005-та година"

Интернет дизайн