1 април 2007 г.
В Държавния Департамент на САЩ:
Международна среща по световен проблем


     През март в Държавния департамент на САЩ се състоя международна среща по един от най-тревожните въпроси пред човечеството - общото и постоянно нарастващо застаряване на хората по нашата планета. За първи път в човешката история хората над 65 години надминаха по численост децата до 5 години. Глобалното застаряване създава редица проблеми, поставя пред правителствата необходимостта от промени в законодателствата и на основни житейски концепции. Застаряването на населението засяга икономическия растеж, трудовата сила, търговията, миграцията, възстановяването на природните ресурси, международните отношения и националната сигурност. Експертите на ООН в своите доклади предупреждават за неизбежните последици от застаряването още в близкото бъдеще.
     На срещата бяха поканени видни експерти от правителствата, от университетите, от частния сектор, представители на интернационалните общности в САЩ. Присъства и Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс, която произнесе заключителната реч. Тя изтъкна необходимостта да се катализира голям международен диалог по проблемите на стареенето и правителствата на редица страни да бъдат подтикнати за съответни мерки.
     Продължителността на живота се увеличава и хората над 85 години са най-бързо растящата възрастова група, характерна и с редица хронически заболявания. Здравните застраховки, пенсионните фондове, и други форми на социални помощи са изтощени. Големи групи от населението главно в развитите страни прекарват по-голяма част от живота си като пенсионери и рентиери, а не като работещи. Хроническите заболявания се превръщат в тежест за обществото. Докато инфекциозните заболявания спадат под 32 процента, хроническите болести, изискващи непрекъснато лечение, са вече над 85 процента от заболяванията в развитите страни и 44 процента в страните със среден и нисък доход на глава от населението.
     Семейната структура също се променя при хората, които по-дълго живеят - инвестира се в младите, докато възрастните остават с минимални средства за преживяване. Застаряването на населението променя също военната служба. Намаляват се секторите, от които държавата може да набира войници, а това неизбежно се отразява върху националната сигурност.
     Международното сътрудничество ще помага на страните по-добре да планират и да отправят мерки за решаването на проблемите от застаряването на населението в световен мащаб.

Лада ГАЛИНА
Наш кореспондент във Вашингтон

Назад


Продължителността на живота

Интернет дизайн