15 март 2007 г.
"Светът е оцелял, защото се е смял"
На 1 април в Габрово


     Кореспонденция от България
     Смях и здраве за българите в САЩ ни пращат Габрово и габровци по случай 1 април и 35-ия рожден ден на техния прочут Дом на хумора и сатирата и Музей на световното хумористично изкуство.

     Още от най-стари времена по българските земи народните названия на този месец са свързани с "лъжовността" на времето - през април тревата и овошките могат да се "излъжат" от затоплянето, след което да скове студ и да ги измрази. "Лъжитрав" нарича народът ни април в много краища на страната, а старобългарската дума "лъжуняк" доказва, че и прадедите ни са го считали за лъжовен.
     Обичаят да се лъже на 1 април е въведен още през 1466 г. от Бургундския херцог Филип и неговия шут. Но едва през 1970 г. Международната организация за радио и телевизия ОИРТ обявява 1 април за Международен ден на хумора и шегата.
     Факт, от който ние, предприемчивите габровци-шегобийци, се възползвахме начаса, "впрегнахме" го в нашата воденица, тачим си го като личен празник, а и той вярно ни служи и работи за нас. Истина е, че във всепризнатата българска столица на хумора датата 1 април е на почит, защото с нея са свързани много важни събития от историята на града.
     На "лъжовния" 1 април 1972 г. в Габрово се ражда Домът на хумора и сатирата - своеобразната "визитна картичка" на града, чрез която славата му се разнася не само по планетата Земя, а и сред звездите… На 1 април 1976 г. е открита нова планета в Космоса, наречена …ГАБРОВО, на името на града ни, прочул се с хумористичния си фолклор и традиции. Кой ли друг град в родината ни може да се похвали с подобно признание?!
     Габрово е географското сърце на България, а ускореният му пулс е резултат от неспокойния дух на неговите граждани - предприемчиви, остроумни, любознателни, пестеливи, изобретателни… Казват, че когато по света за нещо започне да се говори, в Габрово то вече се прави. Неизчерпаемото ни чувство за хумор и инстинктът ни "от нищо да правим нещо" са нашата запазена търговска марка пред света. За жителите на Габрово Радой Ралин пише: "Габровци никога не са ставали Колумбовци и Магеланци, защото едно откривателство е несигурна работа. Няма габровци Едисони и Маркони, защото опитите не са бадева. Няма ВанГоговци и Пикасовци - никое изкуство не се оценява в момента. Габровци са откриватели, изобретатели и новатори в областта на Идеите! И по-конкретно - в икономическата наука."
     Така е!
     Модата на тесните панталони и късите поли, безмоторното летене, кибритите с една драскалка, монетите от една стотинка, режимът за икономия на горива и енергия, дървената посуда, пощенските гълъби…са измислени от габровци.
     Оказва се обаче, че колкото и да пестим, кесията ни /разбирай общинската хазна/ е все празна. Което в никакъв случай не е повод за униние. Пословичен е оптимизмът на габровеца. Когато ни кажат, че по-лошо от това не може да бъде, ние с оптимизъм отвръщаме, че и по-зле би могло да стане. А междувременно си намираме поводи за веселие. При нас всичко е по-различно от другаде, защото на най-голяма почит е усмивката. Тук много неща се случват за първи път или са единствени. Само при нас има пето годишно време - времето на веселия карнавал. А освен това можем да се похвалим с:
     - габровско "евангелие" - габровски анекдоти, преведени на 20 езика
     - паметник в реката - пестим площ
     - параход в гората - не потъва
     - две часовникови кули до Общината - времето е пари
     - слънчев часовник - не плащаме за батерии
     - весели скулптури от най-евтиния материал - от вторични суровини
     - Дом на хумора и сатирата - световният хумор под един покрив
     - Собствена планета ГАБРОВО - резервна площ за всеки случай
     На 1 април габровци посрещат гости от цялата страна, че и от чужбина. Любимият ни поздрав е: "Добре дошли и отишли!" А рожденикът - Домът на хумора и сатирата - подготвя специални изненади и освен че приема подаръци, с удоволствие и раздава такива. Ако прекрачите прага на Веселата къща, гостоприемните домакини ще ви демонстрират как се сервира едно кафе за двама, ще ви покажат как да си сверите часовниците по габровското време, ще се посмеят с вас на образа ви в кривото огледало, ще ви дадат на кредит добро настроение от Първа частна виц-банка, ще прогонят с чанове злите духове от душата ви, ще ви дадат индулгенция за опрощаване на греховете, ще ви нагостят /за ваша сметка/ в гостоприемницата си и ще ви предложат да отнесете за спомен от Габрово специалните си чаши за неканени гости.
     Заповядайте в Габрово - пестеливата весела столица на България!

С уважение, с чувство за хумор и с уверението, че горенаписаното не е лъжа,
Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата - Габрово

Назад


Габрово

Габрово
Дом на хумора и сатирата - Габрово

Интернет дизайн