15 март 2007 г.
В Чикаго бе учредена Асоциация на Българските Медии

     Отдавна се говори за обединение силите и възможностите на българската общност в Чикаго. За съжаление примерите за това не са много.
     Все повече ставаме българите в нашия мегаполис, но все още малко се обединяваме и разделението по-скоро съпътства животът при нас, отколкото съединението, което прави силата.
     Медиите, чиято мисия е да информират своите читатели за местни и всеобщи събития и тенденции, като така волно или неволно формират общественото мнение, имат сериозна роля и отговорност в тези процеси.
     В Чикаго сега се издават седем вестника и няколко сайта - повече са отколкото всички останали български медии в САЩ. Но това количество не се равнява с възможното за нашия потенциал качество. И при нас, както и в други обществени институции и бизнеси, напусто се хаби време, енергия, средства и още всякакви ресурси в една, понякога комична, локална надпревара, кой е по-хубав и неотразим.
     Водени от тези мисли и от искреното желание да покажем преимуществата на общото дело, когато то е в сериозни, отговорни и професионални ръце, когато в него са впрегнати заедно добра управленческа структура, икономическа мощ и добри екипи от мениджъри, автори и дизайнери, българоезичните чикагски медии В-к "България", В-к "България 21 век", В-к "Старт BG Чикаго", Bulgarian-American Business Pages, TV Bulgaria, www.eurochicago.com, www.bulgaria21.net, www.bulgaria-weekly.com решихме да обединим нашите усилия за един по-добър, по-авторитетен и по модерен български медиен център. Център, който да изпълнява с успех мисията си пред чикагската ни общност - най-голямата в света българска диаспора, а също така и пред всички българи, които живеем и работим в САЩ.
     Учредявайки настоящата Асоциация на Българските Медии ние заявяваме, че тя е отворена за всички, които споделят нашите възгледи, морален кодекс и Програма за работа.
     В скоро време ще публикуваме специален документ, съставен с помощта на наши сънародници, експерти в различни сектори на икономическия и обществен живот, където ще се опитаме да изясним приоритетите пред българската общност в САЩ и ролята и възможностите на медиите да подпомогнат желанието на хората да живеят по-добре, по-спокойно и с повече любов и радост в Новия свят, където сме дошли.
     Ние определяме като главна задача на новоучредената Асоциация на Българските Медии борбата със специфичните оръжия на печата, електронната информация, радиото и телевизията за по-добър живот - работа, учение, развитие на талантите, за по-добро здраве и жизненост за българската общност, част от която сме и самите ние. Наш приоритет в репортажи, коментарии, интервюта, в нашата медийна подкрепа, ще бъдат добрите, професионални, талантливи, хуманни постъпки и начинания на нашите сънародници.
     В същото време ще поставяме в полезрението на цялата българска общност онези негативни прояви на отделни личности или институции, които по недопустим начин увреждат доброто име или интереси на българите като цяло. Благодарение на нашата пълна независимост от държавни и партийни институции или от каквито и да е групировки, ние се ангажираме да защитаваме интересите на сънародниците ни от умишлени или некомпетентни действия от страна на учреждения и институции, отделни лица или бизнеси.
     Ние се ангажираме да не използуваме в наш интерес позициите си на медии като оръжие за заплахи срещу хора или общности, мислещи по друг начин. В същото време ще отстояваме и защитаваме правото на свобода на словото на всички членове в нашата Асоциация, както и на всички действуващи медии, срещу всеки опит на лица или групи да изграждат стени срещу неугодна за тях информация или мнение. Недопустимо е, особено в Американските съединени щати, някой чрез заплахи, натиск, използувайки служебното или материалното си положение, да се опитва да заглуши гласът на медиите или да обезкуражи журналистите в тяхната отговорна за обществения морал и развитие дейност.
     В цялата си наша дейност отсега нататък ние ще разчитаме още повече и ще насърчаваме изявите на нашите сътрудници, малки и големи, кореспонденти, таланти от всички области на изкуството и културата. За нашите читатели, за които правим изданията, ще бъдат широко отворени всички пътища към нас. Нашето внимание, съчувствие и искрено желание е да бъдем заедно в този единствен живот, който живеем на Земята.

В-к "България"
В-к "България 21 век"
В-к "Старт BG Чикаго"
Bulgarian-American Business Pages
TV Bulgaria
www.eurochicago.com
www.bulgaria21.net
www.bulgaria-weekly.com

Назад


Медии

Интернет дизайн